20 coola äventyrsprylar som du inte klarar dig utan i vildmarken

cafevik  |  Publicerad 2014-05-05 14:41  |  Lästid: 6 minuter
Aventyrsprylar-vildmarken-front

Dags för äventyr – men glöm inte utrustningen! Cafés Kjell Häglund tipsar om solcellsdrivna mobilladdare, ett uppblåsbart tält och de andra äventyrsprylarna du bara måste ha.

* * *

1. Sov gott

I stället för sovsäck – en hel sovsäcksdräkt; en one-piece i sovsäckstyg. Håller värmen ända ner till minus åtta grader (men över tid helst inte under fem grader). Varm, smidig, skön och förstärkt vid fötterna samt blixtlåsförsedd vid händerna. Just nu kraftigt rabatterad på Etrendstore.se.

Selk bag sovsäcksdräckt, 695 kr

selk-back

2. Tältbygge i rekordfart

De uppblåsbara tälten från Heimplanet.com är så vansinnigt coola att de förnyar hela tältupplevelsen – från påse till färdigrest på en minut. Inga delar som ska monteras. Står emot hård storm ända upp till 33 m/s. Mycket tåligt, men skulle det gå hål någonstans så är det extremt lättlagat. Finns flera modeller, kolla in tvåmannavarianten The Wedge som är tusenlappen billigare.

The Cave 3-mannatält, 3 600 kr.

Heimplanet-cave-inflatable-geodesic-dome-tent

3. Liten LED-värsting

Världens minsta och lättaste superficklampa – laddbar eller batteridriven, med 1 000 timmars brinntid och LED-ljusstyrka på galna 3 500 lumen; fyra lampor legerade med flygplansaluminium och USA-militär-standardiserad ytbehandling. Smart display som indikerar alla ljus- och förbrukningsvärden.

Nitecore Tiny Monster ficklampa, 3 054 kr

Nitecory-tiny

4. Överlev strapatserna

Survivalisttrenden är här. Seriöst överlevnadskit i liten lätt vattentät låda innehållande firestarter plus fnöske, 3,3 meter flätad nylonlina, cirka 3,3 meter rostfri ståltråd, signal-spegel, kompass, kniv, 100 decibels visselpipa, extremt starkt LED-ljus, sy- och fiske-kit, samt ett överlevnadshäfte av Buck Tilton med över 60 överlevnadsknep och strategier – Gröngölingsboken på riktigt!

SOL Origin Survival Kit, 399 kr.

adventure_medical_kits-sol-origin

5. Eld i alla väder

Gedigen piezotändare med stormsäker låga och stabilt fuktskydd, fixar riktigt brutala väderförhållanden. En knapp decimeter hög och 61 gram lätt men med optimerad storlek på bränslebehållaren. Drivs med butangas.

Wenger Clava Lighter, 645 kr.

Biolite-Campstove-spis

6. Vattenkraft

Den legendariska vattenrenaren som gör att du kan dricka allt vatten i naturen, även om det är stinkande grönslammigt från början. LifeSavern har ett membran med 15 nanometer små porer – de allra minsta bakterierna är långt mer än 10 gånger så stora … och till och med de allra minsta virusen, på 25 nanometer, filtreras bort.

LifeSaver Vattenreningsflaska, 1 990 kr.

LIFESAVER-flaska

7. Proffsig plockare

Bärplockning är skitjobbigt. Man får ont i ryggen och en massa blad och strån bland bären. Men med den här maxas både snabbhet, ergonomi och effektivitet. Vilka äventyr du än ger dig ut på i skog och mark så lär du ha några liter färska bär med tillbaka om du lirkat ner den här i ryggsäcken.

Hooked on Nature Bärplockare, 295 kr.

Proffsig-plockare

8. Espresso i vildmarken

De mobila kaffemaskinerna kommer och går, och senaste trenden är hävarmsespresson från ROK – men den tar upp alldeles för mycket plats och tyngd i ryggsäcken. Franska Handpresso är och förblir klassikern. Du handpumpar upp det rätta millibar-trycket och pyser ut genuin espresso – funkar både med egenmalet eller pods. Finnsmassor av smarta tillbehör.

Handpresso Wild Hybrid, 1 170 kr.

Handpresso-wild-hybrid

9. Fixar disken.

I stället för att ha med sig burk eller vattenbytta får du plats med en hel diskho, som går att vika ihop till ett litet paket. Gjord i vattentät textil och med en tunn stålring som gör den stabil även när den är full med vatten (finns upp till 20 liter).

Sea to Summit kitchen sink (5 liter), 209 kr.

sea-to-summit-disk

10. Skräm småkrypen!

Sprider en doftfri gas som håller mygg och knott (och många andra insekter) borta inom en radie på knappt 5 gånger 5 meter. Ljud- och doftfri, gaspatron ingår.

Thermacell Mosquito-repellent Portable Natur, 389 kr.

Thermacell-mygg

11. Coolaste kompaktkameran

Suveränt robust kompaktkamera som tål kyla ner till minus 10 grader, är vattentät och lätt klarar att tappas från ett par meter. Har GPS-mottagare och geo-taggar dina bilder, loggar även vattendjup och höjd över havet, inbyggd wifi som kan skicka bilder till Android- och iOS-enheter. Självklart väljer du den kamouflagefärgade!

Nikon Coolpix AW110, 1 890 kr.

Coolpix-Nikon-kamera

12. Mest funktion för pengarna

En favorit i den amerikanska multi-verktygsklassikerns utbud, utformad för militärers och jägares behov inklusive vapenfunktioner, typ verktyg för siktesjustering och karbonskrapa. Har alla standardverktyg också – mejslar och skruvnycklar; ett halvdussin tänger; hammare och såg; kniv, borstar, hakar … Mäter 13 cm stängd, 317 gram lätt.

Leatherman MUT EOD, 1 620 kr.

Leatherman_verktyg

13. Äventyrsplatta

En iPad är gjord för soffan. Denna tablet är gjord för vildmarken. Superfokuserad på kartor, GPS, tvåvägskommunikation,  kompass, radiomottagare, vädersystem och solladdning. Kör Android, har en 6-tums e-bläck-skärm som dubblerar som nödljus. Spel och film? Nej, tanken med Earl är att nyttja high-tech för att berika naturupplevelsen, inte avskärma sig.

Earl Backcountry Survival Tablet, från 2 400 kr.

Earl-Backcountry-survival-tablet

14. Smaklig spis

Supersmart, smidig och snygg campingspis som fixar kokvärmen och elektricitet via en liten förbränningskammare som du bara matar med några pinnar från skogen – sen kan den exempelvis usb-ladda din smartphone eller surfplatta också av bara farten. Och bäst av allt: varje köp avsätter pengar till BioLites projekt att skapa samma typ av spisar för hemmabruk i tredje världen.

BioLite CampStove, 1 175 kr.

Biolite-Campstove-spis

15. Vattentät högtalare

Bluetooth-högtalare specialgjord för utomhusäventyr – vattentät och stötsäker, ultralätt och liten som din handflata, och med finesserna att den kan ladda din smartphone på det egna batteriet samt kan ta hands-free-samtal.

Braven BRV-1, 1 294 kr.

Braven-speaker

16. Gör din egen actionfilm

Actionvideokameran som satt standard för hela segmentet av små, lätta, superflexibelt monterbara videokameror för att fånga sitt eget sportande – perfekt för äventyr och friluftsliv över huvud taget. Senaste uppgraderingen kom i vintras och toppmodellen har nu hela 4K-upplösning.

iGoPro Hero 3+, 4 290 kr.

GOPRO-action-kamera

17. Bärbar dusch

Sea to Summit har satt ett slittåligt duschmunstycke i botten på sin vattentäta Dry Sack, gjort den upphängningsbar och därmed fixat en smart, portabel dusch med plats för tio liter solvärmt vatten åt gången.

Sea to summit Pocket Shower, 225 kr.

sea-to-summit-pocket-shower

18. Fyll mobilen med solkraft

Den mest topptestade och prisvinnande solladdaren på marknaden – funkar till alla bärbara enheter från telefoner och bärbara spelkonsoler till surfplattor och systemkameror. En timme sol ger två timmar iPhone-samtalstid. Dessutom långt snyggare än alla konkurrenter. Säljs oftast bara inom USA men exempelvis Earthtechproducts.com kan leverera till Sverige.

SolarJoos, 1 200 kr.

solarjoobs-laddare

19. Ditt eget kraftverk

Coolt alternativ till solladdare – den thermoelektriska generatorn är en japanskutvecklad teknik som går ut på att när du ändå gjort upp en eld så kan du koka upp vatten på den här plattan och alstra el, som du direkt kan använda som usb-laddare.

Powerpot V Thermoelectric generator, 1 100 kr.

Power-pot

20. Smarta skor

Grymt praktisk campingsko som är hopvikbar på mitten och kan tryckas ihop till en liten boll tack vare blixtlåset längs sulan. Ingår tyvärr inte i Timberlands svenska utbud så köp den internationellt på nätet.

Timberland Radler Trail Camper Flat, 400 kr.

Timberland-radler-skor

Kjell Häglund

Artikeln är tidigare publicerad i Café 5/2014.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-25 20:59