Hoppa till innehåll

20 filmer alla måste ha sett

Upplever du att så fort samtalet glider in på film flyger alla referenser dig över huvudet? Café har sammanställt denna lista på 20 filmer i vitt spridda genrer som kommer hjälpa dig att hänga med!

1. Thelma & Louise (1991)

Foto: Getty Images

Handling: Vännerna Thelma och Louises roadtrip förvandlas till en flykt från rättvisan efter att de skjutit en våldtäktsman i självförsvar.

Därför ska du se den: För att det är en av filmhistoriens bästa skildringar av kvinnlig vänskap och för att filmen håller mer än väl, även om du är bekant med det ikoniska slutet.

Trivia: George Clooney provfilmade inte mindre än fem gånger för rollen som JD, innan den till slut gick till Brad Pitt.

Replik att citera:  ”Now if nobody loses their head, nobody will lose their head.”

Se den på: Viaplay

2. Get Out (2017)

Handling: Eng ung svart man ska för första gången hälsa på sin vita flickväns familj. Väl där möts han av en chockerande hemlighet.

Därför ska du se den: Därför att det är en av de 2000-talets mest välgjorda, nyskapande skräckfilmer.

Trivia: Get Out är Jordan Peeles regidebut. Tidigare var han framförallt känd och hyllad för sina humorsketcher.

Replik att citera: ”Get Out!”

Se den på: HBO Max

3. När lammen tystnar (1991)

Handling: FBI-agenten Clarice Starling försöker rädda en bortrövad kvinna och för att kunna sätta sig in i gärningsmannens psyke tar hon hjälp av dåren Hannibal Lecter.

Därför ska du se den: För att lära dig vilket vin och vilket tillbehör som passar absolut bäst till mänsklig lever.

Trivia: Inför rollen som Lecter har Anthony Hopkins uppgett att han inspirerades av såväl krokodiler som tarantellor.

Replik att citera: ”I’m having an old friend for dinner.”

Se den på: Amazon Prime Video

4. När Harry mötte Sally (1989)

Handling: Under en bilresa tvärs över landet diskuterar Harry och Sally den för tiden väldigt relevanta frågan om män och kvinnor någonsin kan vara bara vänner. Vi följer därefter rollfigurerna med nedslag i deras liv under en tolvårsperiod.

Därför ska du se den: För att den influerar moderna romantiska komedier än idag, men ännu inte har överträffats.

Trivia: Innan den klassiska scenen med den fejkade orgasmen på restaurangen spelades in, demonstrerade regissören Rob Reiner scenen i sin helhet framför hela rollbesättningen, inklusive sin mor – Estelle Reiner.

Replik att citera: ”I came here tonight because when you realize you want to spend the rest of your life with somebody, you want the rest of your life to start as soon as possible.”

Se den på: Viaplay

5. Inception (2010)

Handling: En tjuv spelad av Leonardo Di Caprio får i uppdrag att plantera en idé i en persons undermedvetna.

Därför ska du se den: Inte för att Inception är Christopher Nolans bästa film, för det är den absolut inte. Men den är flitigt refererad till i fruktansvärt mycket populärkultur och framförallt inte alls så komplicerad som en smula svagbegåvade amerikanska biobesökare vill göra gällande. Det är bara en riktigt spännande heistfilm.

Trivia: Elliot Pages rollfigur Ariadne är döpt efter kvinnan i den grekiska mytologin som gick in i minotaurens labyrint och lämnade en röd tråd efter sig för att inte gå vilse.

Replik att citera: ”That many dreams within dreams is too unstable.

Se den på: HBO Max

6. Cinema Paradiso (1988)

Handling: Vi följer vänskapen mellan en ung pojke och en biografmaskinist i en sömnig italiensk by, till ett gnistrande soundtrack av Ennio Morricone.

Därför ska du se den: Cinema Paradiso är en av de finaste filmerna som gjorts och en varm kärleksförklaring till filmkonsten.

Trivia: Filmen spelades in i Bagheria, Sicilien, som även är regissören Giuseppe Tornatores hemort.

Replik att citera: ”I choose my friends for their looks, my enemies for their intelligence.” Fast på italienska.

Se den på: Youtube Movies

7. The Blair Witch Project (1998)

Handling: Några ungdomar ger sig ut i skogen för att göra en dokumentär om den påstådda häxan som ska ha härjat där, men något går fruktansvärt fel.

Därför ska du se den: Filmen krattade manegen för så otroligt mycket skräckfilm som skulle komma. Inte bara genom greppet med den handhållna kameran, utan också genom att visa att man kan göra en riktigt läskig film trots obefintlig budget.

Trivia: En kreativ viral kampanj promotade filmen innan termen viral ens var en grej. Resultatet var att många biobesökare såg skräckfilmen i tron att den var en faktisk dokumentär.

Replik att citera: Svårt att välja. Repliker är inte filmens styrka precis. Alla är i stil med ”Josh? Josh, is that you down there?”

Se den på: Amazon Prime Video

8. Office Space (1999)

Handling: Vi följer ett gäng understimulerade kontorsarbetare som en dag bestämmer sig för att hämnas på sina arbetsgivare.

Därför ska du se den: Trots sina absurdistiska drag fångar den här lilla komedipärlan livet på ett kontor med en näst intill perfekt tonträff.

Trivia: Office Space är otippat nog inspirerad av Herman Melville-novellen ”Bartleby, the Scrivener”.

Replik att citera: ”Uh oh, sounds like somebody’s got a case of the Mondays!”

Se den på: Disney +

9. Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)

Handling: Bonden Luke Skywalker träffar en ensam eremit som förklarar för honom att staten försöker kontrollera befolkningen och att Luke måste stoppa det. Kan man säga.

Därför ska du se den: Fans av serien kan vara av en annan åsikt, men Star Wars-filmerna berättar i grunden ganska liknande historier gång på gång. Gillar man det så är det toppen. Är man inget fan av rymden är den första filmen i serien ett spännande äventyr och en fullgod grundkurs i stjärnkrigen.

Trivia: James Earl Jones och David Prowse som spelar Darth Vaders röst respektive kropp, träffades aldrig någonsin under inspelningen.

Replik att citera: ”I find your lack of faith disturbing.”

Se den på: Disney +

10. Almost Famous (2000)

Handling: Femtonårige William ljuger om sin ålder och lyckas följa med rockbandet Stillwater på stökig turné för att skriva ett reportage för ”Rolling Stone Magazine”.

Därför ska du se den: För att lära dig hur det var på 70-talet om man var ett barn och fick följa med ett rockband på turné. Och för att det är den bästa musikfilmen som gjorts.

Trivia: Filmen är baserad på regissören Cameron Crowes upplevelser som 16-årig rockjournalist för just Rolling Stone.

Replik att citera: ”I’m a golden god!”

Se den på: iTunes

11. Rocky (1976)

Handling: Den fattige boxaren Rocky Balboas liv tar en skarp vändning när han blir inbjuden till en match med tungviktsmästaren Apollo Creed.

Därför ska du se den: En sportfilm så välskriven och att till och med folk som inte gillar sportfilmer kan uppskatta den. 

Trivia: Innan Rocky drog Sylvester Stallone in 36 dollar i veckan på sitt jobb på en biograf.

Replik att citera: ”Apollo Creed meets the Italian Stallion. Now that sounds like a damn monster movie.”

Se den på: SF Anytime

12. Låt den rätte komma in (2008)

Handling: Mobbade Oskar blir vän med den mystiska grannflickan Eli, som bär på en mörk hemlighet.

Därför ska du se den: Det är obegripligt hur den svenska ångesten använts i komedier, relationsdraman och polisfilmer, men att det tog ända till 2008 för den att verkligen hitta hem. Tänk att svensk film kan vara så här bra.

Trivia: Utnämndes till årets film av Empire Magazine.

Se den på: Netflix

13. Stand by Me (1986)

Handling: Ett gäng pojkar tar en promenad för att titta på ett lik.

Därför ska du se den: En utmärkt uppväxtskildring som än idag flitigt refereras i populärkultur.

Trivia: Scenen med blodiglarna. Japp, den scenen. Det hände Stephen King på riktigt som barn.

Replik att citera: ”Yeah, by the time we get there the kid won’t even be dead anymore.”

Se den på: SF Anytime

14. Jurassic Park (1993)

Handling: Ett gäng forskare återupplivar dinosaurier och försöker förvandla det till ett nöjesparkskoncept.

Därför ska du se den: För att trots åratal av teknologisk utveckling och inte mindre än fem uppföljare, så ser den allra första Jurassic Park från 1993 fortfarande bäst ut.

Trivia: Under inspelningen av den ikoniska scenen med det vibrerande vattenglaset i bilen kämpade man med att få vattenvibrationen att se så trovärdig ut som det bara var möjligt. Till slut kom de på lösningen. De spelade exakt rätt gitarrton för att få vattnet att vibrera. Och sedan lät man bara dinosaurien spela den tonen.

Replik att citera: ”Life… finds a way.”

Se den på: iTunes

15. Avengers Infinity War + Avengers Endgame (2018)

Handling: Den ondskefulle Thanos går till attack mot Jorden och alla planetens superhjältar går samman för att stoppa honom.

Därför ska du se dem: För att de har den vansinniga ambitionen att knyta ihop säcken som är tio år av superhjältefilmer och lyckas med det. Många skulle säga att de här två filmerna tillsammans representerar den absoluta höjdpunkten för genren.

Trivia: Avengers: Endgame är den första filmen någonsin som dragit in över en miljard dollar under sin premiärhelg.

Replik att citera: ”This is the fight of our lives. We are going to win. Whatever it takes.”

Se den på: Disney +

16. Livet är underbart (1997)

Handling: Vi följer den italienska juden Guido och hans son Giosuè som blir deporterade till ett koncentrationsläger. För att hålla humöret uppe försöker pappan övertala sin son att allt bara är en lek där det gäller att samla poäng.

Därför ska du se den: För att den med sitt hjärtskärande, lätt humoristiska anslag sticker ut som andra världskrigsskildring, utan att kännas tramsig eller respektlös.

Trivia: Regissören Robert Benigni spelar även huvudrollen som pappan Guido – en roll för vilken han dessutom vann en Oscar för bästa manliga huvudroll.

Se den på: Blockbuster

17. Kramer vs. Kramer (1979)

Handling: Ted har ett fantastiskt jobb som han älskar och tydligen en fru också, vilket han påminns om när hon vill skiljas.

Därför ska du se den: För att det är helt sjukt att Dustin Hoffman och Meryl Streep är med i samma film och att det lyckligtvis inte är en av de idiotiska Meet the Fockers-filmerna från tidigt 2000-tal, utan ett riktigt skarpt, välskrivet drama från sent 70-tal.

Trivia: Talet Meryl Streeps karaktär håller i slutet är helt skrivet av henne själv, efter att hon varit missnöjd med originalmanuset.

Replik att citera: ”I’m staying here with you. You can’t get rid of me that easy.”

Se den på: SF Anytime

18. Morbius (2022)

Handling: Läkaren Michael Morbius lider av en allvarlig blodsjukdom och i ett försök att bota sig själv lyckas han tyvärr förvandla sig till en vampyr.

Därför ska du se den: Filmen är inte speciellt bra. Den bombade på bio. En ironiskt entusiastisk fanskara fick Sony att ge den en chans till. Sedan bombade den en gång till på bio. Men som föremål för årtiondets märkligaste och förvånansvärt ihärdiga fankampanj är den ändå värd en titt.

Trivia: Den flitigt citerade repliken ”It’s morbin’ time” förekommer faktiskt inte en enda gång i filmen.

Replik att citera: ”I’m Venom.”

Se den på: iTunes

19. Wet Hot American Summer (2001)

Handling: Det är sista dagen på kollot och lägerledarna vågar äntligen visa sina känslor för varandra.

Därför ska du se den: En kreativ, lekfull komedi vars enda syfte är att vara så rolig det bara går.

Trivia: Bradley Coopers långfilmsdebut!

Replik att citera: ”Douche-bags are hygienic products. I take that as a compliment. Thank you.”

20. Magnolia (1999)

Handling: En grupp färgstarka människors öden vävs samman under ett händelserikt dygn i Los Angeles.

Därför ska du se den: För att sättet som berättelserna knyts ihop både var och är extremt nyskapande och för att filmen är sprängfull av fantastiska skådespelarinsatser.

Trivia: Filmbolaget New Line Cinema ville promota Magnolia som en Tom Cruise-film. Regissören Paul Thomas Anderson vägrade dock, eftersom han menade att det var en ensemblefilm. För säkerhets skull designade han filmpostern och klippte trailern själv.

Replik att citera: ”What am I doing? I’m quietly judging you.”

Se den på: HBO Max

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.