20 härliga sportreferat som får dig att glömma allt fördärv för en stund

Lars Frölander i Sydney-OS 2000.

När inga nya framtida klassiska sportreferat för tillfället kan tillkomma får man dra sig till minnes de gamla.

Lukas Nordén | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-03-27 16:37  |  Lästid: 2 minuter

Det är en tuff tid för alla världens sportfanatiker. Utbudet av live-sport är icke-existerande och det finns för tillfället ingenting som tyder på att våra kära idrotter kommer göra en tidig comeback, snarare tvärtom. Det snackas om att låta alla ligor och turneringar fortsätta i sommar, men det finns tyvärr ingen garanti för att det kommer ske. SVT Play har dock i ett försök att läka våra brustna sporthjärtan släppt alla VM-krönikor från 1978 och framåt, en uppskattad gest.

Det är inte heller bara själva sporten som är saknad, även sportkommentatorerna har en speciell plats i våra hjärtan. Man saknar helt enkelt Lasse Granqvist och co. familjära kommentatorsröster. Även om du hör till skaran som inte gillar Niklas Holmgrens gormande kan du ge dig tusan på att du till och med saknar den.

Tills live-sporten åter gör inträde i våra liv samlar Café 20 härliga sportreferat som får dig att glömma allt fördärv för en kort stund.

1. Framlänges, baklänges, från öst till väst, diametralt och diagonalt! Taco-Anders var grunden för det här klassiska referatet när han sänkte Irland i VM-kvalet.

2. YES, där sitter deT! Det här klassiska Staffan Lindeborg-referatet är från Lars Frölanders OS-guld i fjärilssim 2000 i Sydney.

Klicka dig vidare till Youtube-klippet här. På grund av rättigheter kan det inte visas i spelaren direkt i artikeln.

3. Zlatans magmål mot Ungern i VM-kvalet 2009 fick en av Sveriges Radios kommentator att ursäkta sin förbaskat-svordom.

4. En framtida klassiker.

5. WHAT IS GOING ON? Lasse Granqvist spårar när Ghana missar straffen som hade gjort Ghana till Afrikas första land i en VM-semifinal i fotboll.

6. Hela kroppen ryser när Viasats Per Forsberg höjer rösten samtidigt som Charlotte Kalla utnyttjar insidan av sista kurvan.

Klicka dig vidare till Youtube-klippet här. På grund av rättigheter kan det inte visas i spelaren direkt i artikeln.

7. Aguero sköt Manchester City till ligavinst på övertid mot QPR 2012. Henrik Strömblad och Glenn Strömbergs referat är trots allt MINST lika underhållande som att se matchen.

8. KLARAR, han KLARAR! Tiden var knapp, sändningen hade dragit ut på tiden, men när Patrik Sjöberg hoppade över världsrekordshöjden 2.42 kunde man inte annat än att glädjas över kommentatorns reaktion.

9. Ja Niklas var ska vi titta egentligen?

10. I hockey-VM 2003 stod Sverige för en insats som mer eller mindre bar bragdens stämpel. Och jodå, det gick visst att fortsätta för Lasse Granqvist.

11. Vad hade Ravellis avgörande straffräddning varit utan Lasse Granqvists, som föga överraskande prenumererar på listplatser här, skrik i öronen?

12. Självklart går hon för guldet! Moa Hjelmer vann otippat EM-guld på 400 meter för åtta år sedan.

13. Bragden i Berlin – Lasse Granqvist klassiska sportreferat gav svenska folket gåshud och ett sportögonblick att minnas.

14. Robertson sprang som om det inte finns någon morgondag, vilket Niklas Holmgren refererade som att Liverpool var på väg att vinna ligan på första gången på 30 år.

15. Med hjärtat i halsgropen satt kommentatorerna knäpptysta när Hanna Öbergs sköt sina sista fem skott i OS-guldloppet 2018.

Klicka dig vidare till Youtube-klippet här. På grund av rättigheter kan det inte visas i spelaren direkt i artikeln.

16. Den enda gången Marcus Hellner vunnit en sprint – och dessutom fick en egen backe i Holmenkollen uppkallad efter sig av längdskidsfirma Hård/Blomqvist.

17. ”Om Ibrahimovic mål var ett drömmål så är Hanssons ett JÄVLA SKITMÅL!”

18. Den isländske kommentatorn som skrek sig in i folks medvetande under fotbolls-VM 2018.

19. Hur mår dina trumhinnor? Ljudnivån i det här härliga referatet kan tvinga dig att sänka volymen.

20. Slutligen en äkta klassiker i form av: DENNS BERGKAMP!!!

Klicka dig vidare till Youtube-klippet här. På grund av rättigheter kan det inte visas i spelaren direkt i artikeln.

LÄS OCKSÅ: Stina Nilssons karriärbyte är inget unikt – 15 idrottsstjärnor som också bytt sport

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-03-27 16:38