Stina Nilssons karriärbyte är inget unikt – 15 idrottsstjärnor som också bytt sport

Fabien Barthez, Stina Nilsson och Gabriel Batistuta.

Vem tycker du står för den mest imponerade prestationen?

Jonas Fiskáare | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-03-27 12:02  |  Lästid: 5 minuter

I en sportvärld som är lamslagen har nyheten om att längdskidsvirtuosen tillika OS- och VM-guldmedaljören Stina Nilsson byter till skidskytte smällt ner som en bomb. En smula förvånande, men samtidigt ytterligare ett skäl till att sitta bänkad framför Vinterstudion nästa vinter. Men fenomenet med idrottare som fått för sig att testa vingarna inom andra sporter är ingenting nytt.

Här är 15 andra atleter som bytt sport – med högst blandade framgångar.

1. Ludmila Enquist

Häcklöperskan hyllades stort när hon i Atlanta-OS 1996 sprang hem ett guld för Sverige på 100 meter häck. Därmed blev hon första svenska kvinnliga friidrottaren som tog ett OS-guld. Efter att ha avslutat karriären gjorde en oväntad och uppmärksammad satsning mot vinter-OS i bob 2002. Satsningen gick dock i kras ett år innan invigningen efter att Ludmila åkt fast i en dopingkontroll – något som kommit att befläcka hennes rykte sen dess.

2. Michael Jordan

´MJ´ är betraktad som en av de absolut största basketprofilerna genom historien, med meriter som sex NBA-titlar, fem gånger utsedd till MVP i NBA och fjorton All-Star-framträdanden. Efter att hans far blivit mördad 1993 lade Michael basketskorna på hyllan för första gången, för att istället testa lyckan inom baseball – Jordans farsas favoritsport. Men den nya satsningen blev en flopp och han återgick klokt nog till basketen.

3. Gabriel Batistuta

Den sylvasse argentiske anfallaren öste in mål, både i italienska ligan och landslaget under 90-och början av 00-talet. Efter karriärens slut valde han att satsa på en annan idrott, som är mycket populär i hemlandet – hästpolo. Idag äger han ett lag som heter La Gloria, som passande nog med tanke på hans förflutna i Fiorentina, spelar i lila tröjor.

4. Ashleigh Barty

Den nuvarande världsettan i tennis slog igenom brett när hon under fjolåret plockade hem titeln på gruset i Franska Öppna. Men fem år tidigare hade 24-åringen tagit en time out från sporten för att spela cricket.

5. Toni Fritsch

Fritsch gjorde nio landskamper för Österrike i fotboll under 60-talet, men han är mer känd som kicker i Dallas Cowboys i NFL under 70-talet. Karriärbytet föranleddes av att NFL-klubben skickat ett team till Europa för en scoutingresa, varpå man upptäckte den avdankade österrikaren.

6. Magdalena Forsberg

Liksom Stina Nilsson började Magda som traditionell skidlöpare, men det är som skidskytt hon gjort sitt verkliga sportsliga avtryck – inte minst genom sina sex VM-guld och lika många totalsegrar i Världscupen. Genom en titt i backspegeln kan man konstatera att det var ett mycket klokt beslut.

7. Henrik Larsson

Henke är en av våra allra största fotbollsspelare, med sin långa karriär i den europeiska fotbollens finrum. Karriären avslutades planenligt hemma i Helsingborgs IF. Men innan han gjorde sin sista säsong uppmärksammades han stort för sitt gästspel i innebandylaget FC Helsingborg. Ett mål och fyra assist blev hans facit i den högsta innebandyligan.

8. Fabien Barthez

Den franske sprattelgubben hann med att vinna VM- och EM-guld, VM-silver och Champions Leaugue innan han lade målvaktshandskarna på hyllan. Efter fotbollskarriären har han sysslat med en mer fartfylld sysselsättning, då han satsat på en karriär bakom ratten. 2014 genomförde han det legendariska 24-timmarsloppet i Le Mans.

LE MANS, FRANCE – JUNE 18: Fabien Barthez attends the 84rd Le Mans 24-hours endurance race on June 18, 2016 in Le Mans, France. (Photo by Marc Piasecki/WireImage)

9. Tim Wiese

Ett annat uppmärksammat karriärbyte av en annan burväktare står den hetlevrade tysken Tim Wiese för. Med tolv säsonger i Bundesliga blev han i publikfavorit bland Werder Bremen-fansen. 2016, två år efter han avslutat fotbollskarriären gjorde han debut på en annan professionell sportscen: WWE (wrestling).

10. Bixente Lizarazu

Fransmannen har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, som vänsterback i Bayern München och franska landslaget. VM-guldet 1998 och EM-guldet 2000 sticker ut allra mest på meritlistan. Efter fotbollskarriären har han testat en rad olika sporter, men fastnade särskilt för brasiliansk jiu-jitsu. Och han har gjort det med framgång – 2009 bärgade han ett EM-guld (blått bälte).

11. Rebecca Romero

Brittiskan är en av historiens mest framgångsrika multisportare. År 2004 blev hon olympisk silvermedaljör i rodd i Aten. Fyra år senare vann hon en ny OS-medalj – fast den här gången blev det en guldmedalj i velodromcykling. Vilken talang!

12. Paolo Maldini

Med sina 14 säsonger i Milan-tröjan och 126 landskamper över tre decennier, är Maldini en av de verkliga ikonerna inom den italienska fotbollen. 2017 testade den pensionerade mittbacken, då 49 år gammal, sina vingar på tennisbanan. Tillsammans med dubbelpartnern Stefano Landonio tilldelades han ett Wild Card i Milanos ATP Challenger (näst högsta nivån). Det blev dock en kortlivad karriär – matchen var över efter ynka 42 minuter.

13. Brock Lesnar

Det här kraftpaket har inte bara testat två olika sporter, han har faktiskt varit aktiv inom tre(!) sporter. På Wrestling-mattan skördade han stora framgångar, men han har även gjort uppmärksammade framträdande som UFC-fighter samt en mindre lyckad sejour i NFL-laget Minnesota Vikings (där han petades inför säsongsstarten 2004).

14. Sonny Bill Williams

Williams är en annan hårding som varit lyckosam i mer än en sport. Karriären började som rugbyspelare, där han bland annat vunnit två VM-guld med det legendariska nyazeeländska landslaget ´The All Blacks´. Han är även obesegrad i tungviktsboxning med sju vinster på lika många matcher.

15. Ilhan Mansiz 

Mansiz var en av de klarast lysande stjärnorna när Turkiet skrällde och vann landets första medalj i fotbolls-VM 2002 i Japan och Sydkorea. Som 33-åring tog idrottskarriären en oväntad vändning, då Ilhan vann en TV-show i parkonståkning tillsammans flickvännen. Framgången gav mersmak och ledde till OS-satning mot Sotchi 2014 – som dock blev en misslyckad kampanj.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-03-27 12:03