Hoppa till innehåll

Café väljer 2022 års 50 bästa låtar – enda spellistan du behöver

Sahara Hotnights, Kendrick Lamar och Robert Hurula
Joakim Almén

Café knyter ihop musikåret som gått med 50 kanonlåtar.

Jury: Joakim Almén (JA), Tom Cehlin Magnusson (TCM) och Joel Ågren (JÅ).

Spellistan med årets 50 bästa låtar 2022 enligt Café hittar du längst ned i artikeln.

50.

Daphni – Falling

Du ville ha melankolisk dansmusik och du fick det – när inget annat går att lita på så kan man alltid lämna över sitt öde i den sympatiske Dan Snaiths händer. (TCM)

49.

The Smile – You Will Never Work in Television Again

Det bästa Thom Yorke gjort på mycket länge, visst? (JA)

48.

Mavi – Doves

Hiphop som låter som att mikrodosera antihistamin. (TCM)

47.

The Linda Lindas – Growing Up

Som om ett gäng 13-åringar lyssnat på Joan Jett, bestämt sig för att ställa upp i Battle of the bands och råkat skriva en gravt beroendeframkallande powerpop-låt som gjord för amerikanska tonårsfilmer av bara farten. (JA)

46.

Swoose – Breathe

Årets kanske vackraste melodi. Brittisk dansmusik i rakt nedstigande led från Orbital som låter som en soluppgång. (TCM)

45.

Solen – Lilla blå

Det tog ett tag att vänja sig, men nu lirar Solens nya trubadurkostym. (JA)

44.

Nova Twins – Antagonist

Årets märkligaste genremixande blev en bättre gott- och blandatpåse helt befriad från de snuskiga apelsinklyftorna. (JA)

43.

Chronixx – Never Give Up

Tillsammans med demonproducenten Inflo (Sault, Michael Kiwanuka, Cleo Sol, Little Simz) kokade Chronixx ihop en otrolig singel som hör hemma på någon gammal Trojan Records-samling från 1969. (TCM)

42.

Sault – Angel

Även om det är svårt att hänga med i allt som det småmystiska London-kollektivet Sault ger ut (senast släppte bandet fem album som en zip-fil) så är det mesta förutsägbart småbriljant. Ingen musik var vackrare i år än den här enorma gospelreggaen. (TCM)

41.

Ethel Cain – American Teenager

Visst är det en väldigt Don’t Stop Believin’sk gitarrfras som smyger in från mixens bakdörr i slutet av låten? Gitarrfrasen minskar knappast låtens redan storslagna känsla. (JA)

40.

Terra – Sällsynt

Terra kommer allt längre bort från den svettiga alt-rocken som kännetecknade genombrottssingeln Svarta lådan. Men det gör inget när de får runt vemodiga poprocklåtar av Sällsynts kaliber.

39.

Wet Leg – Angelica

På det självbetitlade, fenomenala debutalbumet bjöd en av årets största rocksnackisar Wet Leg in till en enda stenhård och svinrolig lyssningsfest. Festen peakar under Angelica. (JA)

38.

Vince Staples – MAGIC

Visst hade man ännu lite högre förväntningar på den överbegåvade Vince Staples men hans senaste album är fyra någorlunda stabila plus, och det får man väl vara nöjd med. (TCM)

37.

Cobra Man – Cool, Nice.

Rymdsynthen i refrängen var årets enskilt bästa ljud. (JA)

36.

Phoenix feat. Ezra Koenig – Tonight

Låtresultatet av en ohelig indieallians var ren och skär sommarpopbriljans. (JA)

35.

PUP – Relentless

Det som följer efter det instrumentala breakdownet drar igång 138 sekunder in i låten var min enskilt bästa musikminut i år. Kanske för att det förde tankarna till en av mina absoluta favoritlåtar – Weezers Only in Dreams. (JA)

34.

The Clash & Ranking Roger – Rock the Casbah

Svårslaget flow på Ranking Roger. Den tidigare osläppta reliken tar originalet till nya höjder. (JA)

33.

Black Midi – Welcome to Hell

Black Midi förbryllar. De låter som om ett gäng punkiga proggubbar i 50-årsåldern men är i själva verket bara 22–23 år. De är också omöjliga att ringa in i en genre. De låter lite som Sleaford Mods, har proggrockselement från 70-talet och post-punkvibbarna från nutida band som Shame och Idles. I låten Welcome to Hell slänger de dessutom in ett parti som för tankarna till Shirley Basseys Bondlåtar. Förbryllande och bra. (JA)

32.

Eliza Rose & Interplanetary Criminal – B.O.T.A. (Baddest Of Them All)

Goda nyheter: House-orgeln är tillbaka! (TCM)

31.

Wednesday – Bull Believer

En alldeles utsökt, över åtta minuter lång, grungeopera. (JA)

30.

Floating Points – Problems

Floating Points, vid sidan av musiken någon slags hjärnforskare, har gjort sin dansmusik mer och mer smakfullt introvert och lågmäld för varje släpp – men var i år tillbaka med den här skamlöst maffiga singeln som pangar och smäller från första till sista sekund. (TCM)

29.

KH – Looking  at Your Pager

Kieran Hebden, också känd som Four Tet eller då och då ⣎⡇ꉺლ༽இ•̛)ྀ◞ ༎ຶ ༽ৣৢ؞ৢ؞ؖ ꉺლ, fortsätter att förvandla r’n’b-hits från 00-talet till dansgolvsmonster under sitt KH-alias. (TCM)

28.

Nilüfer Yanya – Midnight Sun

Bland Nilüfer Yanyas tidiga inspirationskällor märks Pixies och The Cure och på senare åren har hon snöat in på Nina Simone och Jeff Buckley. Mixar man samman alla nämnda influenser så får man också en av årets godaste cocktails. Stora och pampiga Midnight Sun har dessutom en väldigt tydlig Radiohead runt OK Computer-känsla. (JA)

27.

21 Savage/Drake – 3AM on Glenwood

Det kändes som att Drake släppte ett album i månaden under 2022. På gott och ont. Allra bäst var det här melankoliska spåret från samarbetsalbumet med 21 Savage där han inte var med över huvud taget. (TCM)

26.

Dungen – Nattens sista strimma ljus

Vill köpa ett förstahandskontrakt på olaglig väg och bosätta mig i Reine Fiskes fuzzpedal. (JA)

25.

Hannes ft waterbaby – Stockholmsvy

Årets bästa svenska låt på engelska. Hannes lågmälda r’n’b-mys värmer som ett glas starkvinsglögg en frostbiten uppesittarkväll. (JÅ)

24.

Romy – Strong

Att en av årets bästa låtar skulle låta som en trancepangare från 2001 hade man kanske inte satt sina sista pengar på bara för ett par år sedan. Romys enorma powerballad skär av ärmarna på ens t-shirt, frostar ens tips och får en att gråta bakom Oakley-glasögonen. (TCM)

23.

Yungblud – The Funeral

Årets bästa emorock-revival lät som om The Cure imiterat Billy Idol med ”en sån där hemsk Jackass-röst” som min vän och kollega Tom Cehlin Magnusson oimponerat beskrev det. Toppenrefräng. (JA)

22.

Fred again.. – Danielle (smile on my face)

Ingen artist känns mer 2022 än Fred Again, på (mestadels) gott och (då och då) ont. Han gör musik med Four Tet, Headie One och Swedish House Mafia med samma virtuosa hand och det känns som att han just nu skulle kunna göra exakt vad som helst till en house-anthem. (TCM)

21.

Dehd – Stars

Så här ska ett rockband med bara tre medlemmar låta. (JA)

20.

David Ritschard – Nya Slussen

Svensk countrys nya stora affischnamn följde upp 2021 års album Blåbärskungen med EP:n Rockbotten. Med ett härligt folkmusiksdriv och fyndiga textrader som ”om jag skulle råka Hemingwaya mig eller om någon skulle Skandiamanna mig” var Nya Slussen bäst på EP:n. Nästa år kommer David Ritschards skina starkast i Så mycket bättre – om han själv bara vill vara med. (JA)

19.

Beyoncé – Virgo’s Groove

Världens två kanske största artister släppte i år varsin hyllning till klassisk disco och tidig house och även om Beyonce anlitade Nile Rodgers på Cuff It och samplade Robin S. på Break My Soul så var det den (marginellt) mindre svulstiga Virgo’s Groove som var den mest glittrande discokulan på skivan. (TCM)

18.

Steve Lacy – Sunshine

Att Steve Lacy skulle toppa Billboard-listan 2022 var det nog få som trodde. Underbarnet som gjorde låtar på sin telefon har blivit en världsartist samtidigt som hans musik är mer infallsrik och egen än någonsin tidigare. Men även om megahitten Bad Habit är en ganska perfekt poplåt så är den riktiga diamanten på skivan den här dåsiga r’n’b-pärlan. (TCM)

17.

Arctic Monkeys – There’d Better Be A Mirrorball

Lika mycket som jag ogillar Arctic Monkeys två senaste album, lika mycket måste jag erkänna att just There’d Better Be a Mirrorball är en snygg jävla låt. Även om det tar emot. (JA)

16.

Harry Styles – As It Was

Man är ju svag för a-ha-synthar. (JA)

15.

Daniela Rathana – Vandraren

Så mycket bättre-säsongens största hit av en anledning. (JA)

14.

Alex G – Runner

Så här ska en mycket kompetent slackerrocklåt skrivas. (JA)

13.

Viagra Boys – Troglodyte

Iggy Pops svenska favoritband gör skäl för sitt namn med potenta grottrockstriumfen Cave World. Singeln Troglodyte är en perfekt mix av dansant postpunk-stök, galghumor och syrlig samhällskritik som får en att vilja festa sig tillbaka till apstadiet. (JÅ)

12.

Joakim Berg – Legender

Vi ska vara oerhört glada för att Jocke Berg bröt mot sitt eviga löfte om att aldrig göra ett soloalbum. Speciellt när han ger oss låtar som Legender. (JA)

11.

Jamie xx – Let’s Do It Again

Som en berg-och-dal-bana som bara stiger och stiger mot himlen. (TCM)

10.

My Chemical Romance – The Foundations of Decay

Att My Chemical Romance fortfarande är relevanta bevisade Gerard Ways svartklädda rockgäng inför ett knökfullt Gröna Lund i somras. Framför mitten av scenen skrek en ny emo-generation ut sin svärta över gamla hits som The Black Parade och Helena. Och purfärska singeln The Foundations of Decay. Faktum är att gruppens första låt sedan återföreningen 2019 var en av de främsta allsångslåtarna under kvällen. Ovanligt för en helt ny låt: ja. Konstigt: nej. The Foundations of Decay är en The Ghost of You 2.0 och – lika förvånande som glädjande – en av 2000-talsikonernas allra bästa låtar. (JA)

9.

Yeah Yeah Yeahs – Wolf

Yeah Yeah Yeahs första album på åtta år var en mäktig resa, från den cinematiska öppnaren Spitting Off the Edge of the World till det avslutande lo-fi-pratsångspåret Mars. Mäktigast av alla låtar var Wolf, där Karen O än en gång bevisar att hon sitter på en av rockens vassaste röster under 2000-talet. (JA)

8.

Ghost – Call Me Little Sunshine

Sveriges internationellt mest erkända poplåtsmakare just nu heter Tobias Forge och fortsätter att driva hårdrocksrockbandet Ghost mot nya utmärkelser och (ännu) större arenor. Call Me Little Sunshine är en bombastiskt arenaredo allsångspärla från senaste albumet Impera som vann årets rockalbum på American Music Awards. (JA)

7.

The Killers – Boy

Att The Killers gjort en av årets bästa poplåtar kompenserar bara nästan för deras inställda Lollapalooza-spelning i Stockholm. Vad som skulle bli en av sommarens bästa kvällar blev ett av hela årets största antiklimax. (JA)

6.

Sahara Hotnights – Reverie

Maria Andersson Lundells rockveteraner i Sahara Hotnights har dragit ned rejält på sitt höga garagerockstempo från 20 år gamla hits som Hot Night Crash. Med ett extremt värdigt resultat. Återkomstalbumet Love in Times of Low Expectations är fullt av vackra och melankoliska låtsmycken. Personliga favoriten på skivan: Reverie. (JA)

5.

Pusha T – Diet Coke

Ingen i hela musikbranschen har så höga kvalitetskrav på sin musik som Pusha T. Eller så snäva ramar: tjugo år efter genombrottet med den monumentala hiphopklassikern Grindin’ så rappar han i princip enbart, på eget initiativ, om att sälja kokain. Diet Coke lät som en klassiker i samma sekund som den släpptes. (TCM)

4.

Alvvays – Belinda Says

Glöm Arcade Fire – det kanadensiska indieundrets främsta fanbärare heter sedan debutalbumet 2014 Always med två enkel-v och har gjort ett av årets bästa album. Det tog onödigt länge (fem år) att skaka fram tredje albumet Blue Rev, men väntan visade sig vara värt det. Belinda Says, som utsågs till årets låt 2022 av musikvärldens högsta rättsorgan, Pitchfork, är en vemodig, perfekt indierocklåt för 2022. (JA)

3.

Fontaines D.C. – Jackie Down The Line

Poetisk mörkerperfektion från Irlands just nu bästa textförfattare och ett av hela världens bästa band. (JA)

2.

Kendrick Lamar – The Heart Part 5

Världens bästa rappares stora återkomst var ett dubbelalbum där han vred in och ut på sig själv och sina mörkaste sidor. Imponerande men ganska svårgenomträngligt. Mindre kompakt är den här flytande Marvin Gaye-passningen som släpptes precis innan albumet anlände där Kendrick Lamar utan ansträngning visar varför han är den störste. (TCM)

1.

Hurula – Se dig le

Café årsbästalista är inte komplett utan en låt från Robert Hurula. Att Hurula är en Café-favorit sedan länge är ingen hemlighet och 2022 års bidrag från en av Sverige främsta melodimakare handlade än en gång om kärlek och var, som så ofta, förföriskt och tårkanalsfuktande fin. (JA)

Här hittar du Cafés Spotify-spellista med 2022 års 50 bästa låtar!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.