Hoppa till innehåll

24 bästa spelen till Xbox Game Pass just nu

Tv-spelet Dead Space och Xbox Game Pass logga frilagd.
Redaktionen

Café plockar russinen ur kakan och guidar dig till de allra bästa spelen i Xbox Game Pass massiva utbud.

Xbox Game Pass har varit en stor succé för Microsoft sedan lanseringen 2017. Förutom att de gett prenumeranter enkel tillgång till mer än hundra spel, nya som gamla, har möjligheten att strömma spel (genom ultimate-prenumerationens cloud gaming) gjort det möjligt för de som inte fått tag på en ny spelkonsol att ändå spela de nyaste spelen.

Det fina med Game Pass är att man kan testa allt utan att behöva köpa. Men med överflöd kommer även massor av möjliga val och det kan vara svårt att veta vilket spel du ska ge dig in i härnäst. 

För att erbjuda en guidande hand har Café-redaktionen här satt ihop en guide med några av de bästa spelen på Xbox Game Pass. Spelen i listan nedan är sorterade efter övergripande genre så gott det går.

Action och äventyr

Knäppa japanska spelet: Yakuza 0

Segas Yakuza-serie har uppnått kultstatus av en anledning. Samtidigt som de briljerar med tung japansk gangsterfilmstämning och spöa-alla-slagsmål överraskar de med knäppa småspel och karaktärer. 

Få spel kan ta dig från blodiga gangsteruppgörelser till gullig karaoke utan att det känns fel. Just därför är det ett måste för dig med Game Pass att åtminstone testa ett Yakuza-spel. Att börja från historiens början med seriens kanske bästa spel Yakuza 0, som utspelar sig i det sena 80-talets Japan är inget dåligt val.

Vikingaspelet: Assassin’s Creed Valhalla

Ett av de bästa Assassin’s Creed-spelen de senaste tio åren. Och det säger faktiskt ganska mycket med tanke på hur ofta spelutvecklarna Ubisoft släpper nya titlar i den populära spelserien som använder historiska tidsepoker som fond. I AC Valhalla serveras du en öppen spelvärld under vikingatiden att härja runt i efter eget huvud. Är du ute efter ett långt spel, varsågod – det går lätt att lägga över 100 timmar utan att känna sig i närheten av färdig. 

Soulslike-spelet: Lies of P

Visst, det är till stor del en kopia av klassikern Bloodborne –​​ och det är inget negativt, i synnerhet för dig som kanske inte fastnat för spel i genren soulslike tidigare. Denna lite snällare Pinocchio-värld är mindre läskig, lite bjussigare och väldigt bra.

Lönnmördarpusselspelet: Hitman World of Assasination

Det är en fet känsla att gå in i rollen som den iskalle lönnmördaren Agent 47 på jakt efter måltavlor runt om i världen. Danska utvecklaren IO Interactive är grymma på att skapa levande banor där möjligheterna till snaskiga lönnmord är oändliga. Mosa måltavlan i en vinpress, sabotera en fallskärm eller förklä dig till kypare och förgifta maten?

Orkar man inte med de mer tidskrävande lösningarna kan man gå bärsärkargång, men ditt betyg kommer bli lidande. Som tur är bjuder spelet in till upprepade försök på varje bana.

Skjutspelet med twist: Deathloop

Ett av 2021 års bästa spel bjöd på en ny twist inom skjutspelsgenren. Du spelar som lönnmördaren Colt som, likt titeln antyder, är fast i en tidsloop. För att bryta denna måste spelaren eliminera åtta måltavlor innan midnatt. Om så bara en lämnas kvar återställs loopen och du måste börja om på nytt. Men denna gång har du förmodligen lärt dig ett och annat. Loopa ett par gånger till och du har din vinnande väg utstakad.

Star Wars-spelet: Jedi: Fallen Order

Spelare har inte blivit bortskämda med bra spel baserat på Star Wars-licensen under 2000-talet. Men här är faktiskt ett äventyrsspel med fjäderlätta rollspelsinslag och en välskriven story som kikar på fyra plus. Du pangar laserpuffra och svingar lasersvärd som jedilärlingen Cal Kestis i en hyfsat linjär värld med en speltid under lagom långa 20 timmar. Förra året släpptes hyllade uppföljaren Jedi Survivor till Playstation 5, ett spel som senare under året lär dyka upp till Xbox och, förhoppningsvis, Game Pass.

Zelda-spelet: Tunic

Gillar du Zelda men saknar ett Nintendo kan förmodligen Tunic stilla ditt begär. Det kan vid en första anblick se gulligt och enkelt ut med sin fluffiga protagonist men bjuder faktiskt på mängder av utmaningar. Har rättvist hyllats av kritiker och nu återstår bara att se om du också hyllar det.

Avslappnande spel

Zen-plattformsspelet: Cocoon 

Ett stillsamt, meditativt pusselspel med atmosfärisk musik där man verkligen lyckas känna sig duktig när man klarar de kluriga gåtorna utspridda i den detaljrika världen. Ett perfekt spel att varva ner med efter för många timmar framför det ofta väldigt adrenalinstinna Game Pass-utbudet.

Valium för själen-spelet: Stardew Valley

Denna oväntade succé skapades av en enda person,  Eric ”ConcernedApe” Barone och det är imponerande att han lyckats träffa rätt i allt från musik och estetik till älskvärda karaktärer och mysterier. Sedan släppet har han även förfinat och byggt ut sin skapelse.

I grunden är det en odlingssimulator där din karaktär ärver en gård strax utanför en mysig men sömning småstad. Strax märker du däremot att själva bondgörat bara är en liten del av allt mys det här spelet har att erbjuda. 

Kortspelet: Slay the Spire

En blandning av en roguelike och deckbuilder som kan äta många timmar om det råkar vara din kopp te. För dig som tröttnat på Hearthstone.

Multiplayer-/samarbetsspel

Spela med din partner-spelet: It Takes Two

Tidigare filmregissören Josef Fares senaste spel fokuserar precis som hans tidigare Brothers och A Way Out helt på samarbetsläget där du måste vara två spelare för att ta dig igenom spelets utmaningar. Matinéunderhållning med varierande utmaningar och pusselinslag som passar perfekt att spela ihop med kompis, partner eller barn som inte skulle beteckna sig själva som inbitna spelare.

Spela med din partner efter It Takes Two: Unravel 2

Svenskutvecklade Unravel-serien är väldigt svensk, kanske för att det utspelar sig i svenska miljöer? Det gör sig bäst om ni kontrollerar en varsin garngubbe. Då blir det ett mysigt, lite melankoliskt och vackert spel fyllt med plattformshoppande och pussellösande. 

Multiplayer pang, pang: Halo Infinite

Här kan man nästan helt bortse från singleplayer-kampanjen som är en väldigt öde historia. Däremot är onlineläget alldeles utmärkt och spelet är värt att kolla in enbart för denna starka halva. En stor variation av banor och spellägen, korta väntetider för nya matcher och balanserad matchning gör detta till en lättsam, men samtidigt genomarbetad shooter man återkommer till gång på gång.

Simuleringsspel

Realistiska flygplansspelet: Microsoft Flight Simulator

Oavsett om du är superseriös flygfanatiker med egen cockpit hemma eller nästintill ointresserad av flygplan måste du åtminstone testa Microsoft Flight Simulator om du har Game Pass. Anledningen till detta är att hela jordklotet finns där återgivet så snyggt att det ser verkligt ut, tack vare att världen egentligen är kartor från Bing. Så stäng av alla extrafunktioner och ta ett litet plan och spana in ditt hus från ovan nu! 

Rollspel

Oändlighetsspelet: Starfield

Skyrim-skaparna Bethesdas hyggligt färska rymdepos kanske inte blev exakt så bra som man hade hoppats (och då hade man hoppats på väldigt mycket). Men är du ute efter att lägga en halvtidstjänst på att spela igenom hela Starfield (vissa säger att spelet ”börjar på riktigt” i new game+) så har du att göra hela 2024. 

Rollspelselementen är av klassiskt Bethesda-snitt, vilket innebär avancerat karaktärsbyggande och potentiellt flera olika lösningar på nästan varje uppdrag. Roligast är dock striderna, som faktiskt är det bästa med Starfield. Synd bara att fajterna sker med lite väl tilltagna mellanrum.

1500-talsspelet: Pentiment

För dig som vill ha mer rollspelande än ovan nämnda rymdspel är Pentiment ett otippat bra alternativ. Spelet är gjort av Obsidian (som med Fallout: New Vegas brädade Bethesda i rollspelsskapande i deras egna serie) och här får berättandet stå i fokus – hela spelet utspelar sig i en bok!

Ja, det hela är i stilen av en bok från 1500-talet och du spelar som konstnären Andreas Mahler som blir indragen i ett mordmysterium under en tillfällig vistelse i den centraleuropeiska byn Tassing. Andreas vän, gammelmunken Piero,  är huvudmisstänkt men kommer du hinna hitta bevis för att rentvå honom innan bödeln kommer med yxan?

Fullfjädrade karaktärer, en uppfräschning av historiekunskaperna och unikt utseende är bara några av höjdpunkterna i detta unika spel.

Strategi

Strategi med inlärningströskel-spelet: Cities Skyline 2

Finsk-svenska Cities Skylines 2 kanske inte ännu är lika polerat som sin föregångare men har framtiden för sig, inte minst tack vare alla moddare.

Läser du den här texten vet du förmodligen vad det handlar om. Du ska bygga en stad och se till att allt funkar som det ska. Grejen är att detta spel är bäst i klassen om du vill ha en stadsbyggare som kräver att du tänker till. Vill du ha en lite mer avslappnad resa som borgmästare se tipset nedan.

Strategispelet light: Steamworld Build

Från den Göteborgsbaserade studion The Station kommer ett av höjdpunkterna från spelåret 2023. Grejen med Steamworld-serien är att de tar beprövade men lite prövande koncept och gör de lite mer lättillgängliga.

Så är fallet här där en lättsam stadsbyggarsimulator kombineras med en dungeon crawler. Det hela blir en belönande resa som tuffar på utan att du behöver bli gråhårig av dina invånares krav.

Sportspel

Galna bilspelet: Forza Horizon 5

Sedan släppet har Forza Horizon 5 varit ett av de populäraste spelen på Game Pass och det är inte så konstigt. Denna enorma sandlåda för bilsport är en aldrig sinande källa till nöje och bjussar på galna actionfyllda upptåg kopplade till någon sorts festival i Mexiko.

För den som vill ha lite mer seriös simulering finns även den nya Forza Motorsport som är mer fokuserat på klassisk banracing.

Känn dig som en riktig fotbollstränare-spelet: Football Manager 2024

EA Sports sportspel i all ära, det finns fortfarande ingen annan titel som kan mäta sig med Football Manager. Även om det kanske är som att jämföra äpplen med päron, eftersom FM är ett simulatorspel. Ta över Leeds United i The Championship, googla på ”Wonderkids Football Manager” och se dina google-scoutade talanger ta dig till en Champions League-final inom fyra säsonger. När du uppnått dina högt ställda klubblagsmål tar du över det svenska landslaget och för dem till en final i VM 2030.

Skräckspel

Skräckspelet #1: Dead Space

Klassikern från 2008 byggdes om från grunden i den remake som kom ut i början av 2023, detta utan att tumma på kvaliteten, istället förfinades det och ålderstigna skavanker polerades bort. 

I Dead Space spelar du som rymdskeppsmekanikern Isaac Clarke som hamnar mitt i ett alien-zombie-utbrott på ett rymdskepp långt ute i ingenstans. Endast beväpnad med ditt till en pistol ombyggda verktyg måste du forcera dig fram genom skeppet Ishimuras läskiga korridorer. 

Spelet bjuder på en välskriven story och skräckstämning i högsta klass som byggs upp av mästerligt ljus och bland den bästa ljuddesignen du kan hitta i ett spel. Så släck ner, skruva upp volymen och gör dig redo för att bli både hänförd och vettskrämd. 

Skräckspelet #2: Resident Evil 2

Denna otroliga remake av Resident Evil 2 har fått en ny generation att upptäcka en riktig klassiker i skräcksammanhang. Den zombieinfekterade, svårt apokalyptiska Raccoon City har paradoxalt nog aldrig känts mer levande. Ett spel som håller dig på soffkanten från början till slut.

Plattformsspel

Plattformsspelet för vuxna: Psychonauts 2

Kommer du ihåg Grim Fandango, spelet från 1998 som kallats för ett av världens bästa tv-spel genom tiderna? Well, bakom Psychonauts 2 ligger Grim Fandango-skaparen Tim Schafer. Detta betyder i Psychonauts fall att du får Grim Fandangos dna med smart och sarkastisk vuxenhumor i en gullig förpackning som för tankarna till plattformsklassiker som Banjo-Kazooie och Ratchet & Clank. Ett fulländat plattformsspel som förtjänar allra högsta betyg.

Det oförlåtande men magiska: Hollow Knight

Med små medel lyckas Hollow Knight dra in spelaren i sin vackra men oförlåtande värld. Här hoppar du runt och fäktas med skelettmonster och svåra bossar samtidigt som du försöker ta reda på vad det hela egentligen handlar om.

Ett hyllat spel med stort djup som är ett måste om du inte spelat tidigare.

Så skaffar du Xbox Game Pass

Det finns tre varianter av Game Pass: Core, Console och Ultimate. I tur och ordning ger de mer ju mer du betalar. För dig som inte har en Xbox utan kör på dator är det Ultimate som gäller. Då får du även tillgång till cloud gaming, alltså strömning av spel som inte ställer några krav på din dator och som flyter väldigt bra. Xbox Game Pass kostar från 79 kronor per månad och upp till 155 kronor för Ultimate.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.