Hoppa till innehåll

25 kända personer som gick bort under 2020

Jonas Fiskáare

Café minns celebriteterna som lämnat jordelivet under det gångna året.

Jul och nyår är i antågande, därmed är det hög tid att summera året som gått. Det är också inte mer än rätt att skänka de storheter som lämnat jordelivet under 2020 en extra värmande tanke. Och symptomatiskt för det här skitåret är att det är många kända ansikten som gått ur tiden. Café blickar upp mot den stjärnspäckade himlen och minns alla de celebriteter som under året lämnat oss.

Januari

Terry Jones

Genom absurda upptåg och banbrytande satir blev Terry Jones och de andra i Monty Python-gänget världens kändaste humorgrupp. Hans facit blev 45 avsnitt och en rad klassiska långfilmer med gruppen. Jones kanske största avtryck är hans roll som Mandy – kvinnan som de tre vise männen misstar för jungfru Maria i kultrullen Ett herrans liv.

Kobe Bryant

Det har snackats mycket basket under 2020. Mycket tack vare The Last Dance, dokumentären som porträtterar Chicago Bulls legendariska mästargäng från säsongen 97/98. Men basketåret inleddes på värsta tänkbara sätt när en av sportens verkliga giganter Kobe Bryant mycket tragiskt omkom i en helikopterolycka. Bryant var en superstjärna och dominerade sporten totalt i mer än ett decennium. Dubbla OS-guld, fem NBA-bucklor med Los Angeles Lakers och utnämningen till ligans mest värdefulla spelare, var bara några av höjdpunkterna i en smått osannolik idrottskarriär.

Kirk Douglas

Med sina 103 år är Kirk Douglas listans i särklass äldsta person och redan under 50-talet hade han hunnit bli en av de riktigt stora filmstjärnorna. Mest känd är Douglas (förutom att han var farsa till Michael) för sin medverkan i Spartacus och Ärans väg. Han nominerades flera gånger på Oscarsgalan men kammade aldrig hem någon statyett. Som plåster på såren belönades han dock 1996 med en hedersutmärkelse för sina insatser som ”en kreativ och moralisk kraft inom filmindustrin”.

Mars

Max von Sydow

När Max von Sydow gick vidare mot sista vilan var det inte bara ridån ner för ett 90 år långt liv utan också för en osedvanligt lång och framgångsrik skådespelarkarriär. Under den långa karriären hann svensken med att spela i rad klassiska filmer, bland annat i Sjunde inseglet, Utvandrarna, Pelle Erövraren och Exorcisten. Och karriären avtog heller inte med åren. Trots att han passerat 80-strecket med råge fortsatte det med gig i såväl Star Wars som Game of Thrones.

Kenny Rogers

Kenny Rogers var en av countrymusikens i starkast lysande stjärnor under de många år han var uppträdde på scenen. Resultatet blev flera hits, där The Gambler ses som den verkliga kronjuvelen. Som den stjärna Kenny var avslutade han också karriären i stor stil 2017 – såklart med en avskedsspelning i countryns hemstad Nashville i sällskap med vännen Dolly Parton.

Bill Withers

En annan musiker som satte färg på den musikaliska himlen var soulstjärnan Bill Withers med sina 70-talshits Lean On Me och Ain’t No Sunshine. Otaliga covers har gjorts på hans låtar som förekommer i flertalet filmer. American Beauty, Jerry Maguire och Baksmällan är bara några exempel. 2005 valdes Bill in i Songwriters Hall of Fame och tio år senare även i Rock and Roll Hall of Fame.

April

Maj Sjöwall

Deckargenren är idag en av våra mest lästa och uppskattade litteraturgenrer. Mycket av det kan vi tacka Maj Sjöwall för då hon ofta omnämns som ”Sveriges första deckardrottning”. Från 1965 till 1975 skrev hon tillsammans med livskamraten Per Wahlöö de hyllade kriminalromanerna om poliskommissarie Martin Beck. Böckerna har idag översatts till 40 olika språk och inspirerat till en drös Beck-filmer med både Gösta Ekman och Peter Haber i huvudrollen.

Adam Alsing

Foto: TV4/Instagram

Under coronapandemin har döden var ständigt närvarande. Men för många av oss blev chocknyheten att den folkkäre mediepersonligheten Adam Alsing gått bort i sviterna av viruset, en obehaglig ögonöppnare. Under karriären var Alsing programledare för en rad stora tv-produktioner. Bland annat Tur i Kärlek i TV4, Big Brother och den egna talkshowen Adam på TV3. Under fler år ledde han också Mix Megapols morgonsändningar tillsammans med parhästen Gry Forsell och blev därmed en av den kommersiella eterns populäraste profiler.

Maj

Little Richard

Tillsammans med storheter som Elvis Presley var Little Richard en av rock & roll-musikens stora förgrundsgestalter. Med sin flamboyanta stil och fartfyllda uppträdanden blev han en inspirationskälla till legender som The Beatles, Elton John och Prince. Och det är en imponerande låtskatt som 87-åringen lämnar efter sig, bestående av hits som Long Tall Sally, Tutti Frutti och Slippin & Slidin.

Kristina Lugn

Sju diktsamlingar, flera uppsättningar på Sveriges största teaterscener och 14 år som ledamot i Svenska Akademien är bara några av skälen till att Kristina Lugn var en av landets färgstarkaste och mest omdebatterade kulturpersonligheter.

Fred Willard

Komedilegenden hade en karriär som sträckte sig över mer en halvt sekel. Mest känd är han för sin medverkan i flera av Christopher Guest fiktiva dokumentärer, men också på senare tid i rollen som Phil Dunphys tokiga farsa Frank i humorlångköraren Modern Family.

Jerry Stiller

Komikern Jerry Stiller var en så kallad ”late bloomer”. Förvisso drog han och frun Anne till sig en del uppmärksamhet redan under 70-talet med humorduon Stiller & Meara. Men genombrottet kom först med Seinfeld-karaktären Frank Costanza, som han spelade i 26 episoder under perioden 1993 till 1998. Sitcom-framgångarna fortsatte sen bara av farten med medverkan i Kungen av Queens.

Betty Wright

Den legendariska soulartisten började uppträda redan som barn tillsammans med sina syskon i gospelgruppen Echoes of Joy. Som 17-åring kom den första stora hitlåten Clean Up Woman som såldes i över en miljon ex. Den sedermera Grammy-vinnaren skrev dock inte bara hits till sig själv utan även till storheter som Gloria Estefan, Joss Stone och Jennifer Lopez.

Juni

Juli

Naya Rivera

Glee-stjärnan som spelade cheerleadern Santana Lopez i alla säsonger av musikalserien, omkom tragiskt i en drunkningsolycka. Rivera blev bara 33 år.

Kelly Preston

Den 57-åriga aktrisen förlorade till slut en långdragen kamp mot bröstcancer. Förutom att hon var John Travoltas andra hälft gjorde sig Preston ett namn i filmbranschen med roller i Jerry Maguire, For Love of the Game, Twins och What a Girl Wants.

Peter Green

Efter genombrottet som gitarrist i bandet John Mayall’s Bluesbreakers grundade Green tillsammans med Mick Fleetwood och Jeremy Spencer Fleetwood Mac 1967. Där satte han avtryck med kompositioner som Albatross och Black Magic Women. Green brottades dock med psykisk ohälsa och drogmissbruk vilket ledde till att lämnade bandet i slutet av 70-talet. Efter att ha diagnostiserats med schizofreni tillbringade han en tid på mentalsjukhus, innan han under 80-talet återvände till musiken med sitt bluesband Peter Green Splinter Group.

Augusti

Chadwick Boseman

Hollywoodskådisen som slog igenom som King T’Challa i Marvel-succén Black Panther, gick tragiskt bort i tjocktarmscancer efter att ha gått en kamp med sjukdomen i över fyra år. Boseman medverkade även i flera andra superhjältefilmer, till exempel Captain America: Civil War, Marshall, Avengers: Infinity War och 21 Bridges. Hans sista film Ma Raineys Black Bottom, har premiär på Netflix den 18 december.

September

Ruth Bader Ginsburg

Ginsburgs död blev genast politiskt sprängstoff då president Trump struntade i de vilda protesterna och valde att tillsätta en republikan på den tomma domarstolen i landets högsta juridiska instans. Den 87-åriga HD-domaren var dock inte bara en bricka i ett politisk spel. Som den blott andra kvinnliga domaren i Högsta domstolens historia betraktas Ginsburg – åtminstone i demokratkretsar – som en legend och kvinnorättskämpe.

Oktober

Sean Connery

Sir Sean Connery (han adlades av drottning Elizabeth II år 2000) hann under karriären med en rad minnesvärda rolltolkningar, han vann till och med en Oscar 1988 för sin insats i De omutbara. Men det är för en särskild roll han blivit evigt förknippad med – som den allra förste att tolka James Bond. Totalt blev det sju Bond-rullar för skotten mellan åren 1962-1983.

Eddie Van Halen

Tillsammans med brodern Alex och sångaren David Lee Roth bildade Eddie 1972 bandet Van Halen. Gruppen som även bestod av basisten Michael Anthony, nådde sina största framgångar i slutet av 70- och början av 80-talet. Det resulterade i flera hits som Panama, Dance the Night Away och såklart dunderklassikern Jump. Men Eddies extraordinära gitarrskills kom inte bara bandet till gagn – han var också upphovsman till det berömda gitarrsolot i Michael Jackson superhit Beat It.

November

Sven Wollter

Liksom med Adam Alsing var det covid-19 som tragiskt satte punkt på Sven Wollters 86-åriga liv. Göteborgaren räknades som en av våra riktigt stora skådespelare. Efter genombrottet i SVT-serien Raskens följde en rad stora roller i filmer som Mannen på taket, Sista leken och Änglagård. Utöver sin gärning som skådis var Sven också känd för sitt politiska engagemang och betecknade sig själv som kommunist.

Diego Maradona

Att försöka summera Maradonas gärning på några få rader vore närmast en skymf. Det faktum att klassiska San Paolo-stadion i Neapel bara någon vecka efter dödsbeskedet officiellt bytte namn till Stadio Diego Armando Maradona, talar väl tillräckligt klarspråk?

December

Paolo Rossi

Att som fotbollsspelare hamna på samma lista som Maradona innebär automatiskt en plats i skymundan. Och fastän Paolo Rossi inte nådde samma höjder på fotbollsplanen som argentinaren, var han inte långt ifrån. För när Maradona kröntes till kung i Mexiko-VM 1986 hade Rossi gjort detsamma fyra år tidigare. Med sina sex mål vann han inte bara mästerskapets skytteliga utan förde också sitt Italien till ett VM-guld. Och som om det inte vore nog sopade han samma år hem Ballon d’Or.

John le Carré

Tack vare sina specialkunskaper om underrättelseverksamhet och egna erfarenheter från mytomspunna avdelningarna MI5 och MI6, förändrade John le Carré spionförfattarbranschen i grunden genom sin skildring av spionen George Smiley. Böckerna som utspelar sig under Kalla krigets brännpunkt, har inspirerat till flera uppmärksammade bidrag på vita duken. Inte minst Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Mullvaden) som regisserades av svensken Tomas Alfredsson.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.