3 klockrena kaffemaskiner för alla riktiga javalovers

Vi är vuxna nu och då dricker man kaffe, allra helst gjort i någon av följande tre maskiner.

Jonas Cramby  |  Publicerad 2017-09-20 14:54  |  Lästid: 2 minuter

LA MARZOCCO LINEA MINI, ca 45 000 kronor

Att espresso är gott och metoden genial kan vi nog alla enas om, det finns egentligen bara en enda hake: espressomaskiner är dyra. Löjligt dyra. För en schyst hemmamaskin måste man nog räkna med att betala från 3 000–4 000 kronor och uppåt, och vill man ha en maskin av proffs­ kvalitet kan det snabbt bli väldigt dyrt. Som till exempel min personliga drömmaskin La Marzocco Linea Mini, hemmaversionen av Linea Classic, som man får betala motsvarande ca 1 500 stycken dubbla espresso på fik för. Men samtidigt … loggan är ju så himla snygg. Gah! Vill ha! De så kallade kapselmaskinerna är såklart både billigare och mer praktiska alternativ – men samtidigt ungefär lika själlösa som mikrovågsugnar.

WILFA WSP-1A, cirka 3 000 kronor

Föredrar du enkelheten hos en kaffebryggare men vill för den skull inte att kaffet ska smaka som andedräkten hos en stressad studierektor så har norska elektronikföretaget Wilfa tillsammans med Bang & Olufsen och världsmästarbaristan Tim Wendelboe utvecklat det som har ambitio­ nen att vara världen bästa kaffebryggare. Vattnet värms i en glascylinder upp till perfekt tempera­ tur och pumpas sedan automatiskt upp till och genom filterhållaren – det är lite som att ha en liten robotbarista i lägenheten. Modellen har till och med en skonsam varmhållningsplatta som annars är något av tabu i kaffenördvärlden – men praktiskt för alla oss som har ett ordentligt jobb och inte kan lägga en halvtimme på att brygga en kopp kaffe varje gång vi vill ha en.

HARIO V60 startpaket, cirka 850 kronor

Så kallat pour over­kaffe är ju både enkelt, billigt och gott, och numera finns det en massa olika varumärken och utrustning för den as­ pirerande manuella hemmakaffebryggaren – från vackra grejer i koppar, keramik och emalj till enkla i plast. Japanska Harios V60­kit är dock en modern klassiker som brukar bestå av en filterhållare i plast, några melittaliknande filter, den karakteris­ tiskt bulliga kaffekannan i glas och en långpipig metallvattenkokare. Enkelt, praktiskt och snyggt. Komplettera med våg, kaffekvarn, termometer och ett paket lättrostade, ekologiska och rättvisemärk­ ta single estate­bönor från ett kvinnokollektiv i Colombia och du kan brygga perfekt hipsterkaffe hemma. Andra varumärken som är värda att nämna är japanska Kalita som med sitt vågiga wavefilter har sin hängivna fanbase.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar