Hoppa till innehåll

Därför bör du rengöra kaffebryggaren oftare än du tror

En svart kaffebryggare.
Therese Ahlström

Smakar kaffet inte som vanligt? Det kan bero på att bakterier, mögel och svamp börjat gro. Så här enkelt rengör du kaffebryggaren med ättika.

Har kaffet börjat smaka konstigt eller till och med illa? Då kan det vara hög tid att ge kaffebryggaren en ordentlig rengöring. Faktum är att många kaffebryggare är fyllda med bakterier och enligt en studie av NFS International är det svamp och mögel i ungefär varannan kaffekokare. Samma studie visade att många kaffebryggare har mer bakterier än toalettstolen eller dörrhandtaget till badrummet.

Hur ofta ska du rengöra kaffebryggaren?

Med tanke på mängden bakterier som samlas i kaffebryggaren är det en god idé att rengöra och avkalka kaffebryggaren regelbundet, gärna en gång i månaden. Men delar som kaffekanna och lock bör diskas varje dag.

Foto: Getty Images

Rengör kaffebryggaren med ättika

Det finns rengöring att köpa i butik men som till det mesta i hemmet kan du även använda ättika. Det kalkar av bryggaren effektivt och gör den skinande ren.

Så gör du:

  1. Lägg i ett filter i kaffebryggaren. Fyll vattenbehållaren med lika delar ättiksprit (12 %) och vatten. Sätt på kaffebryggaren. Stäng av igen när hälften av blandningen är kvar i behållaren.
  2. Låt kaffebryggaren stå med ättikan i ca 30 minuter. Sätt därefter på kaffebryggaren igen.
  3. När vattenbehållaren är tom fyller du den på nytt med enbart vatten. Byt filtret. Upprepa proceduren två gånger.
  4. Diska kannan med diskmedel och disksvamp.
  5. Torka av kaffebryggarens utsida med en trasa.

Läs även: 10 otippade grejer du kan använda utskällda disktrasan till

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Hus & Hem.

Credits
Foto: Getty Images:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.