Hoppa till innehåll

Vinnaren i kaffe-SM:s bästa knep för en perfekt kopp kaffe

Lakis Psomas under kaffe-SM 2023.

Efter ha vunnit dubbla guld i kaffe-SM ska nu Lakis Psomas representera Sverige i kaffe-VM i Aten. Café bad den svenske superbaristan dela med sig av sina bästa kaffeknep.

Nyligen vann stockholmaren Lakis Psomas dubbla guld i kaffe-SM i Göteborg. De dubbla SM-tecknen togs i både fin- och fulkaffe när han segrade i kategorierna bryggkaffe och barista. Nu laddar Sveriges främsta kaffemakare inför kaffe-VM i Aten i slutet av juni.

Café hörde av sig till Lakis Psomas för att ta reda på superbaristans hemligheter och hur du kan excellera ditt eget kaffebryggande.

Lakis Psomas med sina dubbla SM-bucklor. Foto: Nestlé Professional

Berätta om din kaffebakgrund.

”Min kafferesa började med en dröm om att bli egenföretagare. Så jag öppnade ett hål i väggen vid en tunnelbannestation i Stockholm och började servera kaffe, mackor och bullar. 

Några dagar innan öppning insåg jag dock att jag inte hade någon aning om hur man brygger kaffe. Och insåg att jag har började i fel ände, öppnade café först och blev barista sen. Men med enorm nyfikenhet och drivkraft lärde jag mig om kaffets egenskaper för att kunna leverera en kaffeupplevelse.

Något som först handlade om en möjlighet om att öppna något eget blev snabbt till en passion. Och sedan dess har jag drivit tre stycken kaffebarer, hållit i utbildningar för företag. Idag är jag glad att jobba på Zoégas kafferosteri som kaffeexpert och har turen att göra det jag älskar.”

När insåg du att du var bättre än många andra på att göra kaffe?

”Jag tror att det är viktigt att påpeka att det alltid finns mer att lära sig om kaffe och att det är en ständigt utveckling. Men jag har alltid haft ett stort intresse för kaffe och det har varit en passion att lära mig mer om det och att utveckla mina kaffeskills. Det var inte förrän jag började tävla i kaffemästerskap som jag insåg att mina egenskaper kunde mäta sig med de bästa i landet. Men det finns alltid utrymme för förbättringar och jag försöker ständigt utmana mig själv att bli ännu bättre.”

Vad skiljer en medelmåttig barista från en mästerlig?

”En mästerlig barista är någon som har en passion för kaffe och som är villig att ägna sig åt att lära sig allt om det och samtidigt sprider kunskapen vidare. Men det handlar också om att ha en ödmjuk inställning och vara villig att ta feedback för att kunna utvecklas och förbättra sina egenskaper. Det är en ständigt pågående resa och det kräver engagemang. Mitt tips till alla som vill bli mästerliga baristor är att ha en passion för kaffe, vara villig att lära sig allt om det och att alltid sträva efter att bli bättre.”

Foto: Nestlé Professional

Vilken kaffesort är din specialitet?

”Bryggkaffe har verkligen varit min grej, och jag har alltid haft ett intresse för att brygga det genom en handbrygg, men samtidigt försöka få ut det bästa resultatet med en maskinbryggare. Men nu när jag har vunnit båda tävlingarna och visat min förmåga att hantera olika kaffesorter och bryggmetoder, verkar det som att jag även har en bra känsla för att brygga espresso.” 

Vilket är ditt främsta kaffeknep?

”Att alltid använda kaffe av hög kvalité, gärna hela bönor som du maler innan du brygger det. Desto finare malningsgrad desto starkare blir det i koppen, och desto grövre malningsgrad desto svagare. Ett annat knep är att också dosera rätt. Jag rekommenderar 50-60 gram kaffe till 1 liter vatten. Testa dig fram!”

Foto: Nestlé Professional

Du har precis tagit storslam i kaffe-SM. Hur funkar bedömningen i ett kaffemästerskap?

”Bedömningen i ett kaffemästerskap är en mycket noggrann process där varje domare bedömer smak och precision i hur man bryggt kaffet. Det handlar också om att presentera kaffet på ett sätt som är estetiskt tilltalande och som berättar en story om kaffet och dess ursprung.”

Nu ska du tävla i kaffe-VM i Aten. Vad har du för förhoppningar?

”Jag hoppas att jag kan representera Sverige på bästa sätt och att jag kan göra mitt bästa under tävlingen. Det är en tuff konkurrens i VM men jag är redo för utmaningen och ser fram emot att möta andra kaffemästare från hela världen. Vågar man föreställa sig samma scenario?”

SM-vinnaren tipsar: 5 steg till den perfekta koppen kaffe

1. Välj högkvalitativt kaffe genom att välja kaffebönor med noggrant utvalda ursprung och blandningar samt rostningsprofil. Ett tips är att leta efter kaffebönor som har en tydlig beskrivning av smakprofilen.

2. Dosera rätt: För att få ut bästa möjliga smak är det viktigt att använda rätt proportioner av kaffe och vatten. En rekommendation är att använda 55-60 gram kaffe per en liter vatten. Testa dig fram och skapa ditt egna recept.

3. Skölj pappersfiltret: Innan du brygger kaffet är det en bra att skölja pappersfiltret för att undvika en papperssmak i kaffet.

4. Investera i en kvarn och mal ditt kaffe precis innan du brygger det. Färskmalet kaffe lyfter kaffeupplevelsen. Även om det tar en extra minut eller två att mala kaffet själv, är det väl värt tiden för att uppleva den rika smaken och doften av färskmalet kaffe.

5. Njut av kaffet: Ta dig tid att välja din favoritkopp och njut av kaffet, antingen själv eller i sällskap.

Foto: Nestlé Professional

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Credits
Foto: Nestlé Professional:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.