33 regler alla män måste följa när de pratar om sex

Äntligen: här är 33 regler du absolut inte får bryta emot om du är man och pratar om sex (se till att memorera hela listan!).

Jonas Cramby  |  Publicerad 2017-08-16 07:00  |  Lästid: 4 minuter

Den här artikeln är från Café sommarnummer 2014.

Hur pratar man, som vuxen man, om sex utan att det blir genant?

Det var ju så himla lätt så himla länge, menar jag.

Mellan ungefär fem och femton års ålder är snusk inget intresse, utan en livsstil. I alla fall att prata snusk. De flesta av oss – från Sean Banan till Jonas Hassen Khemiri – har nog gått igenom en rejäl snuskperiod då vi inte kunde låta bli att fnissa hysteriskt varje gång någon sa något som skulle kunna tolkas som det minsta snuskigt. Som ”bakdörr”, ”fläns” eller ”avgasrör”. Hihihi.

Även en värdig intellektuell som jag själv har inte alltid enbart uppskattat Caitlin Morans skarpa politiska satir eller Peter Englunds torra akademiska referenshumor – utan även haft stunder då jag gråtgarvat så mycket åt ordet ”tuttar” att det sprutat O’boy ur näsan på mig.

Innan jag lärde mig skriva minns jag till och med att den största enskilda drivkraften till att plugga riktigt hårt var att jag en dag skulle kunna klottra lika fula ord som mina mentorer i genren: ett par äldre killar i Adidasshorts och träskor i det lilla västgötska samhället där jag växte upp.

”Den är liten men luktar som en stor!”, klottrade de till exempel inne på damernas toalett i lärarrummet och undertecknade med namnet på en av våra slöjdlärare. I dammet på bakrutan på en parkerad BMW skrev de: ”Astrid Lindgren suger kuk som en gud!” Och, min favorit, i meterhöga bokstäver utanför skolmatsalen: ”Slopa momsen på dill!”

När jag till slut lärde mig skriva dröjde det inte länge innan jag slog mig in på den väg jag vandrar än i dag.

En kompis hade en plan: om jag skrev alla könsord jag kände till på en planka så skulle han kunna fixa gratis godis, sa han. Jag skrev ner allt snuskigt jag kunde komma på, varpå han tog med plankan till den lokala godisaffären, la fram den på disken och – medan den förstummade kassören läste igenom alla fula ord – plockade på sig så mycket godis han kunde. Efter kuppen delade vi broderligt på bytet. Mitt första professionella skrivjobb!

Vad jag försöker säga är detta: När man är yngre är snusksnack inte bara något fnissigt, utan också ett sätt att upptäcka vem man är och vad man står inför. Att sitta med ett gäng kompisar och bubblande av skratt prata om tuttar och snoppar är ett sätt att närma sig den vuxenvärld som kan verka lika skrämmande som spännande för en person utan något hår på karamellen. Att snacka snusk är helt enkelt en naturlig del av att växa upp.

Frågan är bara – för att återknyta till textens början – hur man egentligen gör det när man till slut blivit vuxen? Här är 33 regler som i alla fall jag tycker att vi alla bör följa:

1.

Innan man blir ihop med någon officiellt är det okej att berätta ALLT för sina kompisar.

 

2.

Men när man väl blivit ihop säger man inte ett ord om sitt samliv.

 

3.

Om det inte är till en terapeut.

 

4.

Använd aldrig ordet ”samliv” om du hoppas på att få till lite ”samliv” med någon.

 

5.

På tal om terapeuter: om du vill skona dina eventuella barn från framtida terapi – undvik ordet ”framstjärt”. Mycket förvirrande.

 

6.

Det finns dock ingen skam i att använda det barnsligt snälla ordet ”snippa”.

 

7.

Om inte snippan tillhör någon du just då har sex med – då blir ordet plötsligt väldigt creepy.

 

8.

Medan man har sex med någon går det däremot ofta bra att använda ett i alla andra sammanhang väldigt grovt ord. Du vet vilket.

 

9.

”Sköte?” Gränsfall, du riskerar att låta som en upphetsad Björn Ranelid som precis fått slut på metaforer.

 

10.

Undvik i alla lägen orden ”vagina” (det låter som om du är typen som stryker dina strumpor) och ”geggveck” (det låter som om du är 35 och fortfarande kör EPA-traktor).

 

11.

Ord som uppfunnits i kommentarsfältet på familjeliv.se är aldrig okej att använda. Exempel: mysa (ha sex), myspinne (det manliga könsorganet), vitkissa (få utlösning) och mysrester (den blöta fläcken).

 

12.

MYSPINNE!!!

 

13.

Om du svär med hjälp av könsord: använd benämningen på ditt eget kön.

 

14.

Undantag: Är du helt ensam och råkar göra något extremt jävligt, som att spilla ut lackfärg i baksätet på bilen eller skära dig så djupt att benet syns, kan det vara okej med ett ”fittan sket” bara för gamla tiders skull. Men du har inte hört det från mig.

 

15.

Ord som ingen bör använda efter 13 års ålder är ”stålfjång”.

 

16.

”Kissen”.

 

17.

Och ”pille”.

 

18.

Att be någon ”springa hem och suga mammas tutte” är ingen särskilt vuxen förolämpning.

 

19.

”Ballhojta” är ingen verklig medicinsk diagnos.

 

20.

Eller ens någon anledning att bli sur.

 

21.

”Brunka” är bara ett kul ord någon har hittat på – inget du behöver prova på i verkligheten.

 

22.

Däremot finns det faktiskt något som heter ”duschpenis” (när mannens könsorgan inte är direkt hårt men ändå så blodfyllt att det imponerar maximalt på andra personer).

 

23.

Detta är dock inget tillstånd som bör eftersträvas aktivt. Särskilt inte i duschen.

 

24.

På tal om halvfjas: Försök aldrig glorifiera ett sådant med synonymerna ”mysribba”, ”rabarbersvaj” eller ”al dente”. Ingen går på det ändå.

 

25.

Ingen går heller på att du är en världsvan man om du envisas med att referera till kvinnans klitoris som ”choken”.

 

26.

Eller hennes vagina som ”ålstryparn”.

 

27.

Det där med att trycka upp särskilda visitkort till din penis där det står ”Bo A Orm – Hobbygynekolog”? Roligare i tanken än när du delar ut korten.

 

28.

Verbala sexskämt är dock precis lika roliga hela livet.

 

29.

Det är bara tillfället som kan vara fel.

 

30.

Som vid en middag med svärföräldrarna, en jobbintervju eller inskolningen på dagis.

 

31.

Eller när du hjälper en kompis vid bänkpressen.

 

32.

Eller om du alldeles uppenbart blir upphetsad av skämten. ”Al dente” är illa nog.

 

33.

Återigen: Myspinne. Visa lite självrespekt. Använd aldrig det ordet igen, okej?

 

Mer av Jonas Cramby:

Fota selfies, skojbrottas och 48 andra saker du inte får göra när du fyllt 30 (nr 28 är svårast)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-12-14 10:09