4 sätt att skriva en världshit – Taylor Swifts svenska låtskrivargeni avslöjar knepen

 |  Publicerad 2015-03-19 16:47  |  Lästid: 2 minuter
shell

Svenske Johan ”Shellback” Schuster, 30, är producent och låtskrivare. Tillsammans med kollegan Max Martin ligger han bakom superhits som Pinks So what, Maroon 5:s Moves like Jagger och Taylor Swifts We are never ever getting back together. Här är Shellbacks fyra bästa tips till dig som också vill bli en låtskrivare i världsklass!

* * *

1. Skaffa en partner

”Jobba med folk som inte är duktiga på exakt det du är duktig på. Det är oftast de mest oväntade samarbetena som blir bäst tycker jag. Om du nu exempelvis är bra på melodier men inte text, jobba med nån som är grym på text men kanske sämst på melodier.”

2. Häng inte upp dig på texten

”Om du inte tycker du är bra på eller gillar att skriva låttexter – skit i att lägga ner tid på det. Spela hellre in en blajblajtext med hittepåord tills vidare så att melodin och hooken kommer fram. Just linen ”Moves like Jagger” kom till när jag spelade in blablaj-demosång, utan att jag tänkte på det, men det lät hookigt. I verserna var blajblaj-texten ’Just tell me the stars, if you feel like, and tell me the Lars, if you know right. Just tell me the Lars, and tell me the nars, and tell me the cars…’ Det behöll vi inte dock.”

3. Gör något galet med låten

”Om du har en melodi som känns lite country/singer songwriter – spela in en a capella och ge den till nån galen trap music-producent. Det kan bli hur bra som helst. Eller sämst. Då är det bara att ta tillbaka den.”

4. Om ni kör fast – ta ett break

”Om du sitter fast med en produktion eller melodi, lämna det ett par dagar så du får perspektiv och kan zooma ut från låten. Lösningen lär antagligen komma till dig från ingenstans när du minst anar det och framför allt när du inte går och tänker på låten. Antagligen när du duschar, sitter på toa eller handlar mat. Retligt.”

Jan Gradvall

Foto: Daniel Roos

Läs en stor exklusiv intervju med Johan ”Shellback” Schuster av Jan Gradvall i Cafés aprilnummer ­– i butik nu!

Shellback-2

Shellback, Taylor Swift och Max Martin under en inspelning i Los Angeles.

* * *

Mer musik

Gucci Mane släpper tre album samtidigt – alla är döpta efter mat

Urban Cone: Justin Bieber, kom ut och stå för kostnaden

Say Lou Lou: ”Man ska vara kall när det gäller allt i livet – förutom sina älskare”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 12:41