Annons
Annons

fem_filmappar

Filma horisontellt, baklänges eller tillsammans med kompisarna – det finns en djungel av appar för dig som vill experimentera med videoredigering i mobilen! Café har testat fem av de bästa videoapparna just nu.

* * *

Annons

Horizon – gör det snea rakt

filmappar_horizon

Har du svårt att styra armarna när du filmar något spännande? Blir videoklippen på sniskan och omöjliga att använda? Horizon hjälper dig att alltid filma horisontellt.

Bäst: Appen fungerar felfritt åtminstone i moderna mobiler med bra kameror, eftersom upplösningen räcker till för att täcka upp för din klantighet. Den har också slow motion och ett fåtal andra inställningar. Är gratis till Android.

Sämst: Android-versionen är begränsad till 15 sekunders-klipp och har en Horizon-logga i hörnet (som kostar försumbara 7 kr att bli av med). Appen grejar heller inte att använda en Sony Xperia Z3:s fulla 4K-upplösning.

Ladda hem till Android (gratis)
Ladda hem till iPhone & iPad (15 kr)

 * * *

Vyclone – filma tillsammans

filmappar_vyclone

En automatisk filmklippare i app-form, som gör att flera kompisar med appen kan filma samma händelse och sedan få en multikamerafilm.

Bäst: Kul och enkelt sätt att göra en rockvideo i replokalen (om låten är max tre minuter), eller någon annans konsert, bröllop eller barnkalas.

Sämst: Vid Cafés test var det endast 1,5 promille av Facebookvännerna som använde appen. Det finns för få för spontana händelser, så man måste aktivt organisera sina filmprojekt.

Appen klipper rätt så statiskt, och använder inte den superavancerade igenkänningsteknik som Apple och de andra jättarna har i sina appar för att se ”när det händer”.

Ladda hem till Android (gratis)
Ladda hem till iPhone & iPad (gratis)
Ladda hem till Windows (gratis)

 * * *

filmappar_flipflopFlip Flop – filma baklänges

En app som gör varken mer eller mindre än att vända ett videoklipp bak-och-fram. Det är alltså din kreativitets fel om resultatet inte blir bra. Skulle bara ha varit gratis till i somras men verkar inte ha fått så mycket spridning och är fortsatt gratis.

Bäst: Appen gör vad den ska: vänder på film, även tidigare inspelad sådan. Man filmar genom att hålla in avtryckaren, som i Vine och Instagram.

Sämst: Hipsterfult gränssnitt och inga direkta finesser. Längden på klippen är max 15 sekunder, men det har sin naturliga förklaring i att de är tänkta att postas på Instagram.

Ladda ned till iPhone (gratis)

 

 * * *

filmappar_sympler

Sympler – coola klipp med musik

Utvecklad av videoregissören Alexander Kane med tanken att skapa svängiga, snygga klipp. Välj filmer och musik från ditt bibliotek och redigera genom snabba klick.

Bäst: Gränssnittet är verkligen enkelt och intuitivt. Du kan välja vilka klipp som ska låta, utöver soundtracket.

Sämst: Filmerna begränsas till cirka 20 sekunder. Lite buggigt tillsammans med iOS 8.

Ladda hem till iPhone och iPad (gratis)

 

Mats Rydström

* * *

iOS 8-kameran – använd den!

filmappar_ios8_kamera

Med iPhone 6 förbättrade optik och processor blir resultatet mycket bättre än tidigare. Timelapse-funktionen är ett annat positivt tillskott men det är svårt att få till ett riktigt ambitiöst resultat.

De flesta användare glömmer att man kan trimma bort det dåliga i början och slutet av sina filmer innan resultatet postas. Använd denna enkla funktion! En fade från och till svart önskar vi oss till nästa uppdatering.

Bäst: Du kan dra uppåt och nedåt för att ändra exponering, vilket visas med en liten sol och ett vertikalt streck – samt hålla in för att låsa exponering/fokus.

Sämst: Endast till iOS. Android borde ta samma ansvar globalt och inte lämna det mesta till tredjeparts-utvecklare.

* * *

Mer om mobiler:

De 15 bästa nyheterna i Apples iOS 8

Stort mobiltest – så bra står sig iPhone 6 mot Android-jättarna

Maxa mobilkameran: 29 prylar och appar som ger dig bättre bilder

 

Annons

Dela (1)
TweetaLaddar