Stort mobiltest – så bra står sig iPhone 6 mot Android-jättarna

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-09-29 16:00  |  Lästid: 3 minuter
iphone6plus_vs_lg_g3_sony_xperia_z3

I fredags small det – äntligen premiär för iPhone 6! Mobiltelefonernas mesta snackis kommer den här gången i två versioner, där iPhone 6 Plus är den tekniskt mest avancerade och dessutom bjuder på en jätteskärm. Men hur står den sig egentligen mot de stora Android-motsvarigheterna? Café jämförde med LG G3 och Sony Xperia Z3 – här är resultatet.

* * *

iPhone 6 Plus – superskärmen utnyttjas för dåligt

iphone6

Detta är Apples bästa smartphone hittills – på lite sikt! Framför allt är det skärmen som sticker ut. IPhone 6 Plus har en gigantisk 5,5-tumsskärm, med full HD och djupa, naturliga färger som visar kamerans bilder från den bästa sidan.

Men tyvärr är det långt ifrån alla appar som använder skärmutrymmet till max.

Apples egna mail- och meddelandeappar satsar på utbytbart tangentbord, och den sistnämnda har också nya funktioner för röst- och videomeddelanden. Men vanliga appar som Facebook, Twitter och Spotify framstår mest som pensionärsanpassade, lättlästa versioner.

Kameran då? Här har Apple verkligen satsat på kvalitet. Tack vare en bättre optik, en bildsensor som maxar skärpan och smart bildstabilisering, så klår iPhone 6 Plus konkurrenterna. Framför allt för att det är roligare att plåta med den.

Samtidigt som iPhone 6 Plus är bland de härligaste telefonerna att använda, så präglas de första dygnens användning av oroliga tankar om att man ska råka tappa den i asfalten eller sätta sig på den. Den är gigantisk, svåranvänd med små händer och rent opraktisk att ta med sig i något annat än jackfickan eller väskan. Därför är den mindre modellen av iPhone 6 ett bättre köp just nu.

Men när det kommer fler nya appar och spel som till fullo utnyttjar iPhone 6 Plus jätteskärm till max blir detta säkert den bästa iPhonen någonsin – och definitivt en Android-dödare.

 

Bäst:

Konstruktionen har fått kritik för att den böjer sig vid omild behandling. Men iPhone 6 är snygg, lyxig och tunn och inte till för att sitta på. Den smörar in sig och vädjar till känslorna snarare än intellektet, med sina rundade kanter, skärmens mjuka känsla mot fingrarna, dess skärpa och färger. Batteriet är också överraskande bra, och håller minst ett dygn.

Sämst:

Väldigt dyr, och i vanlig ordning inte utbyggbar med extra minne. Den största modellen med 128 gigabyte kostar nästan 10 000 kronor.

Apple borde ha eldat på apputvecklarna för att skapa en mer genomarbetad helhetsupplevelse.

Färger: Silver, guld, rymdgrå.
Pris: från 7 400 kr.

* * *

Sony Xperia Z3 – tålig och vattentät

Sony_Xperia_Z3

Den här telefonen är en förfinad version av redan goda Z2, med en kamera som tar bredare, ljusare och skarpare bilder och dessutom filmar i 4K-upplösning. Skärmen på 5,2 tum är ansträngande att använda för den med små händer.

 

Bäst:

Programvaran är smidig. Z3 har en mycket stabil konstruktion, och är damm- och vattentät upp till 1,5 meter i en halvtimme. Är du en gamer ska du hålla utkik i november – då kommer tjänsten Remote Play som gör att du kan spela Playstation 4 på telefonen.

Sämst:

Ytan är i halaste laget. I ljudlöst läge gillar telefonen att brumma för alla notifikationer, och ligger den på ett plant bord dröjer det inte många minuter innan den skakat iväg och ned på golvet.

Sony har lite onödig programvara och försöker tjata in en i deras ekosystem. Massor av olika kameraappar, i stället för en integrerad och riktigt stark, känns som en felaktig strategi.

Färger: Koppar, vit, svart, silvergrön.
Pris: 6 000 kr.

* * *

LG G3 – smidig jättelur

LG_G3

En riktig fullträff från LG! Detta är en jättestor telefon som ändå känns smidig. Trots samma extrema skärmstorlek som iPhone 6 Plus är LG G3 kompakt och lätt att använda, då den är minst en centimeter kortare på höjden. Kanten runt skärmen är minimal. Alla knappar sitter på baksidan och sköts med pekfingret.

 

Bäst

Skärmen på 5,5 tum är inte bara stor, den har också extra hög upplösning – högre än din tv – och bildkvaliteten är extremt god. Minimalt med onödig bloatware, förinstallerade program som ingen behöver.

Fotoappen är diskret och att bara ta upp och knäppa går kvickt. Bilderna blir dessutom väldigt skarpa.

Sämst

Färgerna är, som så ofta i Android-telefoner, lite platta och livlösa. En härligt blå himmel blir aldrig fullt så djupt blå som man ser den. Har vi vant oss vid alltför hårt filtrerade bilder, eller är G3-skärmen helt enkelt för bra?

LG briljerar inte heller med lyxiga material, och telefonen är förhållandevis plastig jämfört med lyxiga iPhone 6 Plus eller HTC One.

Färger: Svart, vit, guld.
Pris: 5 500 kr.

 

Mats Rydström

* * *

Mer teknik:

Trådlösa tangentbordet som funkar till alla dina bärbara prylar – samtidigt

20 coola äventyrsprylar som du inte klarar dig utan i vildmarken

Knäppaste dryckesprylarna du (kanske) inte klarar dig utan

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 16:37