Hoppa till innehåll

5 grejer du minns från 90-talets skolmatsalar

Jonas Strandberg

Skolmaten är någonting alla har en stark relation till. En egen sorts matkultur fullt av fenomen som ”tacofisk”, ”lejonburgare” och stenhårda mängdbegränsningar kring det enda som faktiskt var gott. Här är fem grejer från skolmatsalen som vi som växte upp på 90-talet aldrig kommer glömma.

1. Köttbullegränsen

Anledningen till nästan alla skoltidens ätartävlingar. Foto: Getty Images

Antalet köttbullar var begränsat för att säkra tillgång till alla elever, så det var naturligtvis en utmaning att komma över fler än man egentligen fick. Så köttbulleätartävlingen som alltid uppstod de här dagarna var dels en utmaning i att lyckas äta mycket, men krävde också en hel del list. Ett trick var att gå fram till trågen när mattanterna bytte pass. Ett annat var att tigga till sig köttbullar från någon stackare som inte orkade alla sina fem. Ibland gömde man några extra i makaronhögen. Allt för att vinna och bli proppmätt.

2. Mjölktvånget

Gick du i skolan på 90-talet är detta en bild som riskerar att orsaka PTSD. Foto: Getty Images

Under flera år var man tvungen att dricka mjölk, om man inte kunde påvisa allergi. Ett trick var att låtsas dricka, men hälla ut sin tilldelade mjölk i en krukväxt eller så. Denna fixering vid komjölk var omöjlig att ens diskutera. Drack man inte sin mjölk blev skelettet svagt och man bröt benen.

3. Kebabgrytan

Kebab kändes kanske för skräpmatigt att servera i bröd, så istället hällde man i vatten och grönsaker och sånt och så gjorde man en slabbig gryta av det hela. Resultatet var någonting som påminde litegrann om kebab och ganska mycket om diarré (tyvärr). Till utseendet alltså, kebabgrytan smakade nog helt okej.

4. Risotton

Skolans risotto skrämde bort många från risotto i åratal. Åtminstone gav den en fullständigt skev bild av hur rätten faktiskt ska se ut. Skolversionen var kokt ris, ärtor, tärnad paprika och majskorn och små kuber fläskkött. Som ni hör. En liten bit av Italien. En ganska stor bit av Borås.

5. Hamburgaren

En hamburgare som påminner lite grann om skolans burgare. Men inte så mycket. Foto: Getty Images

Herregud. Hamburgaren. Det uppstod alltid en stirrighet när veckans matsedel släpptes och en av rätterna var hamburgare. Det var febrigt i klassrummen. Spänd stämning på rasterna. Det hände kanske en gång om året att skolan serverade burgare, så det var ett väldigt stort event. När det närmade sig lunchrast på den aktuella dagen genomsyrades skolan av en ofattbart stressad energi.

Så fort läraren sa att lektionen var slut kastade sig alla ut ur klassrummet, struntade i jackan och sprang tvärs över skolgården för att hinna först till matsalen. Det var panik och oro att burgarna inte skulle räcka, trots att det aldrig någonsin hade hänt. Hamburgarna var inte lika goda i skolan som där hemma, men den förväntan man hade inför maten har aldrig överträffats sedan dess. En rolig grej är att i vissa regioner (mest Östergötland) kallades hamburgare för lejonburgare och serverades med potatismos. Det ryktas att detta var för att hamburgare tydligen har vissa krav på innehållet, så vad som istället finns i en lejonburgare är höljt i dunkel.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.