Hoppa till innehåll

5 nyskapande prylar från världens största teknikmässa – CES

en bil, en högtalare och en fjärrkontroll
Robin Åberg

Teknikmässan CES i Las Vegas är inne på sin sista dag. Här är våra favoriter (och önskelista till nästa jul) från mässans första dagar.

Världens största teknikmässa CES (Consumer electronics show) inleder teknikåret 2021 med över 1900 utställare på plats i Las Vegas. Mitt i den nya covid-vågen har mässan fortsatt ta in vaccinerade besökare men kortat mässan från fyra till tre dagar. Trots att flera utställare som Lenovo och Meta har meddelat att de ställt in sin medverkan har många spännande saker visats upp. Här nedanför har vi samlat våra favoriter från CES 2022.

Gaming 2.0 från Razer

Razer fortsätter leverera tillbehör till den som vill ta sitt spelande till nästa nivå. Under CES presenterade gaminggiganten Project Sophia som de kallar för världens första modulära gamingskrivbord. Med 13 utbytbara och programmerbara moduler i skrivbordet är Project Sophia designat för att anpassas efter varje användares behov. Som exempel nämner Razer att modulerna kan användas till sekundära skärmar, prestandaövervakning, touch screens med snabbkommandon, ritplattor och ljudmixningsmoduler.

Ovanför allt detta sitter en 65 eller 77 tums OLED-skärm med Razers RGB Chroma ljus som drivs av en inbyggd Intel-processor som magnetiskt fästs på undersidan av det glasbeklädda skrivbordet. Meningen med Project Sophia är att det ska ta bort behovet av att flytta mellan olika arbetsytor för sitt digitala skapande. Än så länge är det endast en prototyp och om och när den når marknaden är ännu oklart.

Ett projekt som däremot kommer nå gamers är stolen Enki Pro HyperSense, en gamingstol med inbyggd haptisk feedback, alltså vibrationer i stolen som reagerar på spelet. På den mest extrema nivån ska stolen kunna röra sig 3,8 centimeter och även kunna tippa bakåt.

Enki Pro HyperSense ska kunna leverera arkadfeeling till optimerade spel som F1 2021, Forza Horizon 5 och Assassin’s Creed, men även spel med klassisk handkontrollsvibration kommer även att skicka haptisk feedback till stolen. När den vibrerande stolen når marknaden är ännu inte officiellt.

James Bond-teknik från BMW

Foto: BMW

En idé känns direkt tagen från en James Bond-film men BMW har lyckats skapa en bil som kan ändra färg med ett knapptryck. På CES visades en BMW iX vars chassi bestyckats med paneler med samma E ink-teknik som i de skärmar som sitter på läsplattor som Kindle, fast här går tekniken under namnet iX Flow.

I demonstrationen på mässan ändrade bilen färg från vitt till svart och tillbaka till vitt. I framtiden menar BMW att det kommer gå att välja att enbart ändra utseendet på vissa delar, som flames på motorhuven(!), eller för att visa information om exempelvis laddningsstatus på bilens utsida.

Så kommer vi få se bilar med denna teknik på våra gator inom en snar framtid? BMW utesluter det inte men menar att de fortfarande är tidigt i utvecklingen. E ink-panelerna ska inte vara ömtåliga och är dessutom energisnåla så de kommer inte påverka bilens batteritid nämnvärt. Dessutom ska tekniken inte vara helt orealistisk sett till pris vilket är den viktigaste faktorn.

Osynliga hörlurar från Noveto

Foto: Noveto

Det ser ut som en liten soundbar men ljudet från Noveto N1 går bara att höras av en person i rummet. Noveto N1 skickar ultraljudsvågor genom luften som omvandlas till små ljudfickor precis på utsidan av användarens öron och på så sätt skapar en hörlursupplevelse – utan att behöva ha ett tryckande headset över öronen.

Enligt Noveto kommer andra i rummet inte kunna höra mer än en svag viskning av ljud vilket öppnar upp för användande av apparaten i bland annat kontorsmiljöer. Genom ansiktsigenkänning ska Noveto N1 kunna ge en personlig profil till varje användare och dessutom kunna följa användarens rörelser, så att ljudet hänger med när du rör dig.

Just nu finns ingen uppgift om hur mycket Noveto N1 kommer kosta men det kommer vi få veta i mitten av 2022 då produkten väntas nå marknaden.

Batteribefriad fjärrkontroll som laddas via routern

Foto: Samsung

Samsung steppar upp sitt fjärrkontrolls-game med en vidareutveckling av den solcellskontroll som presenterades på förra årets upplaga av CES. Denna gången har fjärrkontrollen kompletterats med en lösning för att laddas via radiovågor från en vanlig Wifi-router vilket gör batterier överflödiga.

Att ta tillvara på energin från radiovågor är inget nytt men det här är en av de första gångerna tekniken når konsumenter. Till skillnad från annan kontaktlös laddning behöver Samsungs Eco remote inte vara i kontakt eller ens i närheten av routern för att ladda. Utan hinder, som tjocka betongväggar, kan dessa radiovågor nå enheter upp till 40 meter bort. Varje ny Samsung QLED 4k och 8k TV levereras med Samsungs Eco remote.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.