Annons
Annons

6 saker du inte ska säga till din partner under ett gräl

Under ett gräl är det vanligt att vi kastar ur oss saker vi senare ångrar. Här är 6 saker du inte ska säga – om du inte vill skada din relation.

Malin Karlberg
Foto: Shutterstock

grala-konstruktivt

God kommunikation är en av de viktigaste delarna av en fungerande relation. Ändå säger vi ibland säger vi saker vi inte borde – och som kan sabotera den kärleksfulla dialogen mellan er. Genom att formulera er annorlunda kan ni lösa konflikterna utan att såra och skuldbelägga.

Här är 6 saker du bör undvika att säga till personen du älskar.

1. ”Varför är det inte som när vi var nykära?”

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

I en långvarig relation är det naturligt att förhållandet förändras genom åren. Det är inte realistiskt att hålla fast vid en romantiserad bild av hur det kändes i början när ni svävade på rosa moln, hade sex hela dagarna och varken behövde mat eller syre. Be istället om det du behöver idag, tipsar psykologen Alexandra Solomon. ”Jag skulle vilja att vi oftare gick ut på dejter på tu man hand”, till exempel.

2. ”Sluta larva dig!”

Underminera inte din partners känslor genom att avfärda dem som trams. Det ogiltigförklarar din partners perspektiv. Du kan istället försöka hitta något du håller med om i det hen säger, men lägga till din egen synvinkel: ”Man kan också se på det så här”.

3. ”Måste du alltid…”

Att börja ett klagomål med ”du gör aldrig si” eller ”du gör alltid så” får din partner att genast bli defensiv. Dessutom är det generaliserade och sällan helt sant. Försök istället att vara mer specifik och visa hur beteendet påverkar dig: ”När du gör si så känner jag så.”

4. ”Jag orkar inte prata om det här!”

Om din partner är upprörd över något och vill samtala kring detta behöver hen känna att du är villig att ta diskussionen. Därmed inte sagt att alla tidpunkter passar lika bra. Om du känner att det inte rätt tillfälle, kan du säga något i stil med: ”Jag vill gärna prata igenom detta med dig, men känner att nu inte är bästa tiden. Kan vi diskutera vidare ikväll?”

5. ”Du låter precis som din mamma”

Att säga att din partner beter sig som sin mamma eller pappa är ett jättebra sätt att starta ett gräl. Det är däremot inget bra sätt att inleda en konstruktiv dialog. Det är helt enkelt ett slag under bältet och är garanterat att göra din partner sårad och defensiv. Beskriv istället det specifika beteendet du stör dig på och förklara hur det påverkar dig.

6. ”Vi kanske bara borde göra slut”

Prata inte om att göra slut under ett gräl. Att hela tiden hota med att lämna din partner skadar tilliten i relationen och är något av det värsta du kan göra, menar den amerikanska relationsexperten Monica O’Neal. Inse istället att en öppen kommunikation – inklusive gräl – kan stärka ert band i det långa loppet. Men då gäller det att ni grälar på rätt sätt, så att båda parter får känna sig hörda och respekterade.

Källor: Prevention.com & Psychology Today. Artikel först på Femina.se

Annons

Dela (44)
TweetaLaddar