Hoppa till innehåll

6 svenska memes som borde bli NFT:s

Ett ihopklipp av Per Gessle, Melker som jokern och en deltagare från Vem vet mest

Efter att den klassiska memen ”Disaster Girl” sålts för 450 000 dollar kollar Café in svenska internetklassiker som kan stå näst på tur att bli NFT:s.

Pandemin har inneburit en rejäl skjuts för olika typer av digitala lösningar. Framförallt har möjligheten att utföra de flesta typer av kontorsjobb, studier och möten på distans blivit tvunget att accepterats av allt och alla. En mer otippad digital utveckling är omformandet av vad ett samlarföremål kan vara – nämligen NFT:s.

För den som inte känner till fenomenet står NFT för ”non-fungible token” och är en sorts kryptoteknik som garanterar exempelvis ett digitalt konstverks originalitet och autenticitet, ett digitalt äkthetsbevis om man så vill. Det hela garanteras genom så kallade blockkedjor vars kod inte går att manipulera i efterhand.

Till skillnad från Bitcoin och andra kryptovalutor som även de använder blockkedjor går NFTs inte att byta ut mot något annat då varenda NFT unik. Detta har öppnat för en ny digital marknad för allt ifrån konstverk till klipp på historiska basketdunkar som säljs för hundratusentals dollar.

Nu verkar turen ha kommit till memes.

”Disaster Girl” Foto: Foundation

Häromdagen såldes nämligen internetklassikern ”Disaster Girl” som NFT för strax över 450 000 dollar av flickan på bilden, Zoe Roth, som efter att ha återtagit rättigheterna till bilden lade upp den för auktion på NFT-auktionssajten Foundation.

”Disaster Girl”-NFT:n utformades så att den nu 21-åriga Zoe behåller rättigheterna till bilden samt får tio procent av vinsten om den skulle säljas vidare – en rätt bra affär alltså som borde inspirera fler att följa katastrofflickans exempel.

Den svenska NFT-marknaden har inte riktigt blossat upp ännu men om och när den gör det finns det vissa internetfenomen som förmodligen kommer dra hem en ansenlig summa till verkens upphovsmän. Häng med när vi går igenom sex svenska memes som borde bli NFT!

Njutning

Aldrig har väl själva essensen av gubbnjutning fångats så väl som i Bosses66s klassiska klipp Njutning där han inte bara smuttar på en kopp kaffe spetsad med Linie Aquavit utan även avnjuter första cigaretten på tio dagar. Njutningen toppas såklart med en Guldnougat – det är ju så jävla gott.

Cafés värdering: 300 000 kr

Per Gessle

Kanske världens bästa ögonblicksbild. Förhoppningsvis såg Per bara ut så här under en hundradels sekund av sitt liv och den hundradelen fångades lyckligtvis på bild. En raritet vars värde borde matcha Mona Lisas men vi sätter utropspriset lite lägre än så.

Cafés värdering: 1 200 000 kr

Ha de så kult på restaurangen

Hejsan mamma och pappa, nu är det dags att kamma hem vinsten för ett av de största internetfenomenen detta avlånga land skådat. Har potential att dra in så mycket NFT-pengar att det även räcker till Katrin och Samuel.

Cafés värdering: 900 000 kr

En sån här chans får man bara en gång i livet

Om SVT skulle få för sig att kliva in på NFT-marknaden skulle de med detta klipp förmodligen kunna finansiera tio säsonger av Den stora älgvandringen. En sån här chans får ni bara en gång i livet.

Cafés värdering: 600 000 kr

Bengt Östermans presentation i ”Vem vet mest?”

Att SVT förmodligen inte ens får sälja bilder och klipp som NFT:s gör inte skatten som finns i arkiven mindre åtråvärd. När den älskvärde Bengt Österman under presentationen av deltagarna i det saknade frågeprogrammet Vem vet mest? höll sitt gapleende (Bengt uppfann gapleendet) i vad som kändes som en evighet charmade han sin väg rätt in i den svenska internethistorien.

Cafés värdering: 500 000 kr

Melker – the origin story

Foto: Adam von Friesendorff

Ackompanjerad med tweeten ”jag vill inte ha en remake. jag vill ha en origin story” skickade den lovande memekonstnären Adam von Friesendorff ut den bästa reaktionen på nyinspelningen av Saltkråkan. Joker-Melker är en historia som måste berättas.

Motivet har redan hunnit tryckas på tröjor av @meme_lord_jeki och vi erfar att Melkers värde bara kommer stiga de närmaste åren, så häng på det digitala låset till den digitala auktionskammaren när denna ropas ut.

Cafés värdering: 150 000

Varför ska man köpa NFT-konst?

Ja förutom den härliga känslan av att kunna säga att man faktiskt äger ”Disaster Girl” kan det även vara en investering. Sen kan man ju alltid skylta med sina NFT:s i sin Minecraft-ateljé.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.