Hoppa till innehåll

@meme_lord_jeki om sina bästa memes: ”Att ha fått den bekräftelsen från statsministern är goals”

En bild med texten Sveriges bästa memes och en bild på Stefan Löfven omgjord till den onda tvillingen Jeki

I Sveriges Bästa Memes möter vi de bästa memeskaparna just nu, får svar på de viktigaste memefrågorna och låter memeskaparen tipsa om sina personliga favoritmemes.

Efter några år av att avundsjukt ha tittat över på den engelskspråkiga memevärlden har Sverige de senaste åren fått en egen memekultur värd namnet. Nya memekonton poppar upp hela tiden och (för att parafrasera den svenska musikindustrin) är det kanske snart dags att börja prata om det svenska memeundret.

Med sina 123 000 följare på Instagram är Meme Lord Jeki en av Sveriges största (och bästa) memeskapare och en av dem som visar att memes på svenska kan vara riktigt, jäkla kul. För Café svarar Jeki på de viktigaste frågorna om memes och väljer sina fem favoritmemes just nu. Häääng med!

När och varför startades @meme_lord_jeki? 

– Startade kontot i maj 2019 eftersom mina följare på privata kontot var trötta på alla memes jag spammade dem med. Det var alltså bara tänkt som en samlingsplats för alla memes jag gjorde, helt utan större ambitioner. Ett halvår senare hittade Rebecca & Fiona kontot, delade en av mina memes och resten är historia.

Säger man meme eller mem? Ett meme eller en meme? 

– Mem?? Är du en sund och frisk människa säger du ”en meme”. Vet att det finns nån förklaring i nått lexikon eller liknande som säger att man ska säga ”ett meme” på svenska, men skit i den. ”En meme”, inget annat.

Är det Stefan Löfven du har som profilbild?

– För det otränade ögat kanske det ser ut som Stefan Löfven, vår statsminister. Kollar man däremot lite närmre så upptäcker man skäggväxten, mössan och piercingen och förstår att det i själva verket inte är Stefan Löfven det rör sig om utan hans evil twin; Jeki. 

Vad händer då med Jeki om Sverige får en ny statsminister?

– Det ingår i arbetsbeskrivningen som meme lord att göra statsministern till en levande meme, så då får jag väl skifta fokus från Steffe och istället göra memes och t-shirts med den nya snubben eller snubban.

Din största memeframgång?

– På ett sätt är det min senaste t-shirt ”Hot Boy Summer” som består av en meme på Stefan Löfven som simmar. Han kommenterade själv ”Fin t-shirt! Trevlig sommar.”, hans pressekreterare slajdade i mitt DM och inom kort kommer han äga ett eget exemplar. Att få den bekräftelsen från självaste statsministern är ju lite GOALS ändå.

Får man många ragg som memeskapare? 

– Ja. 

Finns det något recept på en bra meme? 

– Rent statistiskt skulle jag säga att memes som är väldigt ”relate” alltid går hem. Folk älskar att kunna tagga en kompis, faster eller kollega i kommentarsfältet och skriva ”Sååå duuu hahaha” typ. Memes som berör någon aktuell händelse eller något nostalgiskt brukar också gå bra. Även memes med kungen, han är rolig.

Favoritmemekonto? 

– I hela världen: @trashcanpaul och @sonny5ideup. I Sverige: @ponyhans.

Jeki verkar helt klart ha koll på sina memes, men vad för sorts memes skrattar en meme lord själv åt? För Café har Jeki valt ut fem av sina favoritmemes just nu, både från sina favoritkonton och från sina egna.

Meme Lord Jekis favoritmemes just nu:

1. Slipknot

Foto: @sonny5ideup

Jekis kommentar: Från ett av mina favvokonton @sonny5ideup.

2. Boll

Foto: @ponyhans

Jekis kommentar: Skulle kunna vara en riktig skärmdump från Sportbladet under EM, men det är en meme från mästaren @ponyhans . BOLL!

3. Edward Blom

Foto: @vara_nere

Jekis kommentar: Från svenska kontot @vara_nere. Bara extrem relate på denna. Edward Bloms instakonto är en guldgruva för memeskapare.

4. Evisu

Från Jekis ”psykbryt-konto” @fuckjeki.

Jekis kommentar: Evisu-hajpen 2006/2007 var den mörkaste perioden i mänsklighetens historia. Dont @ me.

5. Sommaraktivitet

Foto: @meme_lord_jeki

Jekis kommentar: En värdelös och tråkig leksak som förstört så många somrarna för så många. Hittar jag personen som uppfann denna kommer jag ta hen hårt i örat.

För fler bra memes, följ @meme_lord_jeki på Instagram.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.