7 bevis på att Bill Gates såg in i framtiden redan 1999

Bill Gates sitter vid dator kollandes in i kameran.

I sin bok från 1999 försökte Bill Gates rita framtidskartan för digitala trender – och vissa av hans spådomar är i dag skrämmande, närmast löjligt sanna.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-03-15 09:36  |  Lästid: 3 minuter

Att gissa rätt på vad som blir ”nästa stora grej” är förstås närmast oövervinnerligt svårt. Men en person som satte en ny standard för vad det det numer Alexander Bard-betingade (i alla fall enligt honom själv) uttrycket ”framtidsspaning” innebär är Microsoft-grundaren tillika datorpionjären Bill Gates.

Den alltjämt geniförklarade miljardären gjorde som man gör, om man känner att man har nåt att säga, och satte tankarna på pränt genom att 1999 skriva boken The Speed of Thought. En inspirerande bok om företagsamhet och hur det skulle gifta sig med det nya digitala landskapet som snart skulle få fäste i våra liv.

I boken gjorde Bill även 15 framtidsspaningar som vid den tidpunkten inte sågs som annat än vilda spekulationer. Rättmätigt så.

Idag, cirka 20 år senare efter bokens publikation har vi redan kommit en bra bit i Gates spekulerade framtid, och nog går det att argumentera för att han prickat in en och annan spaning mer än väl.

Café tar tempen Bill Gates spådomar, som visar hur träffsäker han faktiskt var.

1. Uppkomsten av jämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt

Skärmdump av sajten Prisjakt.se

”Automatiserade prissamlingstjänster kommer att utvecklas, så att människor kan se priser på flera webbplatser, vilket gör det enkelt att hitta den billigaste produkten för alla branscher.”

2019 är året då många vägrar göra ett köp utan att först jämföra priset med andra återförsäljare. Ett tydligt konsumentmönster där drakar inom genren som Pricerunner och Prisjakt dominerar. Bill visste vad som skulle leda till them dollar bills!

2. Smartphones intåg i våra liv

Leonardo DiCaprio tar en selfie.

”Vi kommer att bära runt på små enheter som gör det möjligt för oss att ständigt hålla kontakten och vara digitalt aktiva vart vi än är. Vi kommer även kunna kontrollera nyhetskonsumtion, se flygningar vi har bokat och göra nästan vad som helst på dessa enheter.”

Spaning som prickade framtidskrysset utan känning i överliggaren. Behöver inte motiveras mer än att du antagligen läser detta på din mobil just nu. Så var det med det.

3. Sociala medier är platsen för att kommunicera med vänner och familj

Selfie med massa kändisar på Oscarsgalan.

”Privata sajter för dina vänner och familj kommer att användas frekvent och simpelt, så att du kan chatta och planera för event och händelser.”

”Privata sajter” kanske inte slog igenom på exakt det sättet som Gates trodde. Däremot är han inte så långt ifrån verkligheten med tanke på att dessa sociala sajter nu istället finns som appar.

4. Smarta högtalare

Sonos smarthögtalare.

"Digitala och personliga följeslagare kommer att utvecklas. De kommer att ansluta och synkronisera alla dina enheter på ett smart sätt, oavsett om du är hemma eller på kontoret och tillåta varandra att utbyta data.

Google Assistant och Amazon Alexa är de två mest kända produkterna som går att koppla till Gates spaning om människans personliga hjälpredor i framtiden. Och visst är det produkter vi redan nu kan få ut en mängd nödvändig information ifrån bara genom att ställa frågan, som exempelvis hur rik Bill Gates är. Tiderna vi lever i.

5. Smart annonsering

Mikael Persbrandt i reklam för Bet 365.

"Digitala enheter kommer att drivas av smart annonsering. De kommer även att känna till dina inköpstrender och visa annonser som skräddarsys efter dina önskemål."

Bullseye, igen, Herr Gates. Data är det mest värdefulla i världen just nu och en möjlig väg att gå för att tjäna storkovan.

6. Online-rekrytering

Bill Gates sitter vid en dator under 1990-talet.

”På samma sätt kan personer som söker arbete hitta anställningsmöjligheter online genom att förklara sina intressen, behov och specialkunskaper.”

Det sociala arbetsnätverket Linkedin är ett ytterligare exempel på hur Bill Gates såg in i framtiden.

7. Digitala vårdcentraler och smidiga sätt att betala räkningar online 

Reklam för onlinetjänsten Kry.

”Folk kommer betala sina räkningar, ta hand om sin ekonomi och kommunicera med sina läkare över internet.”

Alla med tillgång till internet vet att när det där oklara eksemet dyker upp på vaden, då är man snabb som djävulen på Google-tangenterna. Detta för att sedan återigen dras in i ett fasansfullt symtom-träsk som Vårdguiden.se alltid garanterar.

Artikeln publicerades först på King.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-03-15 12:45