När Cafés chefredaktör Jonas Terning drar upp till landstället i Roslagen i sommar gör han det tillsammans med Youval Hararis bok Homo Deus – fortsättningen på den oerhört omtalade Sapiens – en kort historik över mänskligheten som kom 2015 och bland annat hyllade människan som det bästa av alla djur. Den israeliske historikern gör här en nästan lika kort (men lika underhållande) spaning om framtiden för människan och mänskligheten. Men varför tar Cafés chefredaktör med sig just den här boken till sitt landställe i Roslagen i sommar? Hans svar är lika mycket en sammanfattning av bokvärlden som de fester, middagar och den tillvaro med två barn han (och säkert många fler) kommer ha i höst.
– Jag missade tåget med Sapiens, nu vill jag hinna med den här innan det är för sent, innan folk har börjat prata om nya böcker. Läser jag den här i sommar hinner jag vara med i snacket i ett halvår i alla fall, säger han.
För alla som känner att sommaren är en perfekt tid att hinna läsa ikapp de mest omtalade (och ofta bästa) böckerna från den senaste tidens utgivning kommer här en lista på just detta.
27 böcker att läsa i sommar innan det är för sent
1. Jonas Bonnier – Helikopterrånet
Mediekonglomeratfamiljens Jonas sa upp sig som vd på Bonnier AB och drog till Miami. År senare kom han tillbaka och lämnade in ett manus som inte direkt flög. Det gjorde däremot idén om att göra en bok om de inblandade i de senaste decenniernas mest spektakulära kupp i svensk kriminalhistoria. Rånarna försvann med nära 40 miljoner kronor från värdedepån i Västberga – det här är deras historia. Läs mer om Jonas Bonniers bok i Cafés intervju här.
2. Jonas Cramby – Japansk grillning
Mattrender kan vara det svåraste som finns att hänga med i. Cafés matredaktör Jonas Cramby är den som sätter dem, och den som gör absolut finast och roligast böcker om dem. Här är hans senaste om den japanska grillningskonsten och -kulturen.
3. David Grann – Killers of the Flower Moon
New Yorker-journalisten är den bäste i sitt slag. I hans senaste dokumentärbok ger han sig i kast med en rafflande odyssé om morden på en grupp indianer och FBI:s första steg under 1920-talet. Lika mycket måsteläsning är hans The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon och The Devil and Sherlock Holmes: Tales of Murder, Madness, and Obsession.
4. Johannes Anyuru – De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Få författares språk är så vilsamt att sjunka ner i som Johannes Anyurus. Hans nya tar upp händelserna i dagens Europa och är en vacker historia om terrorismen och fascismen, våld och vänskap.
5. Yuval Noah Harari – Homo Deus
Måsteläsning för alla med något som helst bildningskomplex. Det samma gäller Sapiens (se ovan). I den här fortsättningen spanar Hahari kring människans vilja att bli gud, aldrig dö och styra allt.
6. Agnes Lidbeck – Finna sig
Finna sig är Agnes Lidbecks debutroman men har redan hyllats av kritiker. Berättelsen om hur Annas bild av sig själv påverkas när hon får barn i en konfliktfylld relation är stark.
7. Mons Kallentoft– Heroine
”Andra svenska deckarförfattare kan läsa och lära”, säger Mons själv om sin nya bok Heroine tillsammans med Markus Lutteman.
8. Per Hagman – Allas älskare, ingens älskling
Per Hagman har (typ) vuxit upp. I senaste självbiografiska boken sitter han återigen på baren i Nice, han kommer hem till Sverige och skulder och han försöker tänker, tycker och resonerar så skarpt och fritt som bara Per Hagman kan. Läs mer om Per Hagman i Cafés intervju här.
9. Karl Ove Knausgård – Om sommaren
Efter Min Kamp har Knausgård skilt sig – och gett ut en serie böcker med temat årstider som han tillägnat sin yngsta dotter. Om sommaren är den fjärde och avslutande delen. Läs mer om Knausgårds nya kamp i Cafés intervju här.
10. Annah Björk och Mattias Beijmo – Båt 370
Svenskarna Annah Björk och Mattias Beijmo reser till Turkiet för att jaga sanningen om en massaker med storpolitiska förtecken. De kunde aldrig ana vad de skulle hitta. Läs mer om deras resa och bok i Cafés dokument här.
11. Bill Beverly – Dodgers
Ett bombnedslag i den amerikanska thrillergenren. Historien om gängmedlemmen East och hans uppdrag att döda ett vittne i Wisconsin har (som de allra största klassikerna) visat upp ”ett nytt USA”.
13. H. G. Bissinger – Friday night lights
Förlagan till tv-serien Friday Night Lights (nu med förord av Jan Gradvall) hyllas ofta som ett av de bästa sportjobben som någonsin gjorts. Nyligen kom den ut i en jubileumsutgåva.
14. Linda Boström Knausgård – Välkommen till Amerika
Kvinnan bakom det bästa sommarpratet i P1 (hittills) är en lika glasklar och intressant författare, och Välkommen till Amerika nominerades till Augustpriset 2016 …
15. Lina Wolff – De polyglotta älskarna
… vinnaren av Augustpriset 2016 är Lina Wolfs läsfest som är uppdelad i tre historier som knyts ihop, bland annat om en mans jakt på en kvinna ”som talar alla hans språk”.
16. Tone Schunnesson – Tripprapporter
Tone Schunnesson debut är fortfarande (den kom ut 2016) ny, fräsch, allvarlig, viktig och rolig.
17. David Grossman – En häst går in på en bar
Vinnaren av Man Booker-priset är en kvick berättelse om en stå upp-komiker som skämtar om uppväxten, om mobbning och svek och om fiaskon i äktenskap. Tills dess att en barndomsvän gör sig hörd.
18. Geir Gulliksen– Berättelse om ett äktenskap
Boken som flest Ulf Lundell-män har berörts av sedan den kom ut i slutet av 2016.
19. Elena Ferrante – Det förlorade barnet
Sista delen i de senaste årens absolut mest omtalade och älskade bokserier.
20. Margaret Atwood – Tjänarinnans berättelse
Förlagan till HBO-serien The Handmaid’s Tale har fått en ny utgåva med ny översättning.
21. Lucia Berlin – Handbok för städerskor
Det har snackats om att Lucia Berlin är ”nya John Williams Stoner” – förbisedd under sin tid men återupptäckt nu. I novellerna möter vi missbrukare, men allra mest henne själv i ett realistiskt och stenhårt men ändå skört USA.
22. Linn Ullman – De oroliga
De oroliga är Linn Ullmans bok om föräldrarna Ingmar Bergman och Liv Ullman, en historia om ett älskat men övergivet barn som inte vill något annat än att växa upp och bli vuxen.
23. Isabelle Ståhl – Just nu är jag här
Tinder. Knull. Musik och konst. Isabelle Ståhls roman har jämförts med Per Hagmans Cigarett och Ulf Lundells Jack för sitt sätt att beskriva livet just-nu i en storstad …
24. Therese Bohman – Aftonland
… när vi ändå är inne på kategorin Stockholmsböcker är Therese Bohmans Aftonland ett måste. Livfull, lekfull – och oerhört smart.
25. Ron Rash – The Risen
Ron Rash är en av USA:s mest hyllade berättare. I The Risen reser han till 1969:s North Carolina och historien om två bröder, en spännande tjej och hur mötet med henne kommer att följa dem i årtionden framöver.
26. Ebba Witt-Brattström – Århundradets kärlekskrig
Århundradets kärlekssaga har kommit ut i en ny variant av Märta Tikkanen – och Liv Strömquist . Det är från den klassikern som Ebba Witt-Brattström hämtat inspiration till Århundradets kärlekskrig – uppgörelsen med ex-maken Horace Engdahl.
27. Jens Lapidus – Top Dogg
Jens Lapidus sista del i trilogin som omfattar Vip-rummet (2014) och Sthlm deluxe (2015). Läs mer om Jens Lapidus här.