Hoppa till innehåll

7 bevis på att Jocke Berg är Sveriges mjuktuffaste frontman

Tom Cehlin Magnusson

Kent gör sina sista spelningar i Stockholm nu i december. Vi minns Jocke Bergs närvaro på Kent.nu via tacktalen på Grammisgalan till barnfilmen Bilar 2.

Kents avskedsturné går in på sin sista etapp, och oavsett om man är ett Kent-fan eller inte så är det en smula sorgligt när Sveriges största rockband lägger den vita hatten på hyllan. Inte minst för att det innebär att Jocke Bergs airtime eventuellt kommer att begränsas.

Jocke Berg är nämligen en rockstjärna med stort ”R” som är lika bekväm i sin provokatörkostym som i Rick Owens-skinnjacka på scenen. Hans planer för hur Kent ska irritera sin omgivning har involverat vita konserter, helikopterlandningar och presskonferenser i storstadsmetropoler runt om i världen. Sättet han provocerar Musiksverige på har varit lika grandiost som hans låtskrivande.

Kent-Cafe-2007-10-9

Vi får hålla tummarna för att även om rocklokomotivet Kent stannar vid sin sista hållplats den här veckan, så gäller inte detsamma för dess frontman och domptör.

Nedan följer 7 gånger som Jocke Berg bevisat att han är Sveriges mest fascinerande och mjuktuffa frontman:

1. När Kent landade med helikopter på Hultsfred

Som bandet själva beskriver det i en Café-intervju från år 2007:

”Javisst, vi satt länge och funderade på vad som skulle kunna reta upp folk allra mest. Vi kom inte på något bättre än att landa med helikopter, mitt bland tälten, och blåsa skit i ögonen på alla andra. Vi hade dessutom låtit skriva Kent i guldbokstäver på helikoptern. Och alla våra råddare hade smoking.”

Gallagher-storlek på den festivalentrén.

Kent-Cafe-2007-14-700x913

2. För att han lever som han lär

Likt många andra rockmän har Jocke Berg mycket politiska åsikter. Till skillnad från många högljudda barrikadgrenslare så gör Jocke Berg dock handling av sina politiska åsikter. Till förförra årets Kentfest bokades (så när som på Junip) till exempel bara kvinnliga akter.

3. För att han är en aktiv deltagare på sitt eget bands forum

Trots att hans band är Sveriges kanske största genom tiderna så dyker signaturen ”J.Berg” då och då upp på kent.nu:s forum. Antingen för att säkerställa att fansen får reda på en ny extravers i en låt, eller för att förklara varför hans låt inte låter som eurodisco.

Han spelade dessutom Utan Dina AndetagKent.nu-webmasterns bröllop.

4. För att han spelade in en låt till Bilar 2

En oväntad artist på det svenska soundtracket till Bilar 2 var en viss Joakim Berg. Anledningen? Han ville göra sina barn glada.

5. För att han har gjort Grammis-tacktal till en konstform

2006 var det barnvakten ”Mackan” som fick ett tack, förra året skickades tacktalet via sms.

6. För Kents vita konsert

Det är kanske svårt att tänka sig i dag när Håkan Hellström slår publikrekord efter publikrekord på den vågformade kolossen Ullevi, men en gång i tiden var höjden av svensk arenarockshybris när Kent bjöd in till konsert på Stockholms Stadion, och bad alla konsertbesökare att klä sig i vitt.

kent
Foto: Herman Dahlgren/Rockfoto

Och säga vad man vill om Håkans förmåga att sälja ut fotbollsarenor – att dessutom bestämma hur ens gäster ska klä sig, det är ändå vågat på riktigt.

7. För att han har reclaimat presskonferensen

Ett enkelt sätt att göra sig ovän med media är att skippa intervjuer för att istället anordna en presskonferens. Dels tyder det på ett visst storhetsvansinne, dels försvårar det journalisternas jobb som vill få exklusiva citat. Kanske är det på grund av båda dessa anledningar som Kent har börjat använda presskonferensen som sin kommunikationsform.

När de lanserade skivan Jag är inte rädd för mörkret var det med motiveringen att fans med en blogg eller fanpage skulle kunna ansöka om ackreditering och ställa frågor. Bandet har även hållit pressträffar i Berlin och New York, något som inte kan tolkas som något annat än en blinkning till journalister som skriver om bandets hybris.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.