Annons

8 anledningar till att vi hellre ringer mamma än pappa i jobbiga situationer

Enligt en ny Sifo-undersökning som Försäkringskassan har beställt ringer vi hellre mamma än pappa för att snacka av oss och för att få råd och stöd. Men varför är det så?

Sofia Börjesson
8 anledningar till att vi hellre ringer mamma än pappa i jobbiga situationer

Relationen mellan mor och son är någon alldeles särskilt. Foto: SVT


Relationen mellan mor och son är någon alldeles särskilt. Foto: SVT

Relationen mellan mor och son är någon alldeles särskilt. Foto: SVT

Vem minns inte inte när då 28-årige Jan ”Bröli” Dinkelspiel i Expedition Robinson ringde hem till sin mamma och snyftande utbrast: ”Hej, min mami” och får svaret ”Är det Bröli? Åh Brööliii!”

Enligt Försäkringskassan beror vår impulsiva ringa-mamma-respons på att föräldraledigheten är och har varit ojämnt fördelad mellan mammor och pappor, och det ska ha lett till att vi i vuxen ålder har bättre relation till våra mammor. Och visst kan många av oss relatera till att det är lättare att snacka om vissa saker med våra mammor. Här är några av anledningarna, tror vi:

8 anledningar till att vi hellre ringer morsan:

Vi får släppa lös vår inre Bröli

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

När man mår som sämst är det som att man återgår till det mest basala av beteende. Kalla det regression, kalla det vad du vill. Men ibland är det faktiskt positivt att få vara sin mammas barn, oavsett hur gammal man är.

”Vänta du ska få prata med mamma”

Våra pappor vill gärna få det att verka som att de har lätt för att snacka känslor och hantera svåra situationer. Men när det väl gäller räcker de oftast över luren till morsan ändå. Och tack och lov för det.

Du blir inte besviken på responsen

Är du glad? Då kommer din mamma förmodligen att bli ännu gladare när du berättar det. Är du nere? Då kommer din mamma att förstå precis hur du känner.

… du undviker den här responsen

”Tja, jag ville bara ringa och prata lite. Har haft en riktigt dålig dag…”

Din mamma är ditt största fan

Det spelar ingen roll vad du har gjort, eller hur hårt du har misslyckats. Din mamma kommer alltid att tycka att du är bäst.

Hon ger dig all uppmärksamhet

Låt oss för erkänna det, en gång för alla. Ibland kan man behöva lite extra uppmärksamhet och bekräftelse. Och vem ger det bättre än ens mamma?

Hon har format dig

I genomsnitt tar mammor 75 procent av föräldraledigheten – och det är statistiken för idag. Så det är rätt så troligt att din mamma var hemma med barnen mer än din pappa när det begav sig.

… Och hon är din bästa vän

Det beror alltså på en trygghet som vi känner sedan födseln – och innan det. Tack alla mammor!

Annons

Dela (66)
Tweeta

Annons


Laddar