David Hellenius om fars dag: “Vi får ett par strumpor för att vi lyckades göra mamma gravid”

Den 13 november är det fars dag i Sverige, och inför det har David Hellenius gjort en film tillsammans med UNICEF Sverige där han uppmanar folk att ge bort fars dag till bättre behövande.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-11-07 17:43  |  Lästid: < 1 minuter

Komikern och programledaren David Hellenius har varit ambassadör för UNICEF sedan 2011 och har bland annat rest runt till Filippinerna och Kenya till förmån för barn i svåra förhållanden.

I år uppmanar han svenska familjer att uppvakta papporna genom att ge bort fars dag till pappor på flykt, så att de i sin tur kan hjälpa sina barn.

– Jag har ju mitt Instagramkonto där jag bara lägger upp lite grejer, men just när det är UNICEF då kan man använda det till något bra. Och ska jag vara ärlig så är det en väldigt skön känsla att kunna hjälpa till.

Hur känns det att göra något humoristiskt av ett så fruktansvärt ämne?

– Nuförtiden känns det som att man får göra det, jag själv tycker att ämnet är så allvarligt ändå och folk förstår att det fortfarande är samma uppmaning. Men att just säga "det är viktigt" och "du måste förstå" blir ju nästan som att säga att folk är korkade och att de inte hajar det själva, säger han till Café.

Vad blir nästa steg i att blanda humor med allvar?

– Det blir nog på insamlingskvällar att skoja om folks rädsla över att pengarna inte ska komma fram. Folk är jätteoroliga för att hela hundringen inte kommer fram och så skänker man inte för att man inte vill bli lurad. Men så betalar man hantverkare 700 kronor i timmen trots att de inte ens är där. Och varje gång man äter lunch blir man ju blåst, betalar 350 spänn för en risotto som egentligen är risgrynsgröt.

Vad har du själv för relation till fars dag?

– Jag är ganska dålig på att bli firad generellt. Jag har aldrig tyckt att det har varit speciellt viktigt och blir inte arg om någon glömmer. Men det är ju ganska roligt också, att hyllas för att man lyckades göra mamma med barn och för det ska man få ett par strumpor.

Fint av David Hellenius och UNICEF. Se filmen här nedan och läs mer om hur du kan hjälpa till här.

https://instagram.com/p/BMduWQfDwne/

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:51