Annons

8 bilder som perfekt illustrerar livet i Sverige

Se illustrationerna som sammanfattar ”svenskt beteende” på ett klockrent sätt!

Joel Linde
Illustrationer Nicholas Lund

Kanadensaren Julien S. Bourrelle har bott i många olika länder, och med sin erfarenhet av alla kulturer skrev han boken ”The Social Guidebook to Sweden” för att på ett humoristiskt sätt belysa saker svenskar gör, som utlänningar ofta uppfattar som egendomliga.

Annons

– Folk säger ofta att boken får dem att se sina beteenden på sätt de aldrig har tänkt på förut. Många har sagt att den är ett bra och roligt verktyg för integration, säger han till Café.

Boken kommer att presenteras på Kanadas ambassad i Stockholm i mitten av maj under ett seminarium om integration och mångfald.

Känner du igen dig i Juliens beskrivningar?

1. Att visa känslor

Svenskar uttrycker sina känslor subtilt. Undvik att visa negativa känslor, ilska, frustration eller någon typ av aggressivitet. Positiva känslor kan du visa, men håll det subtilt.

Förutom när du tittar på hockey.

Eller när du dricker.

uttryck-svenskar

– I Sverige kan det vara svårt att veta om man är omtyckt eller inte, om man är del av ett lag eller en grupp eller inte. För utlänningar som är vana med strikt positiv eller negativ feedback kan det skapa stora problem eftersom de tolkar beteendet utifrån vad det betyder i deras egna kulturer.

2. Att prata med främlingar

Konversationer i Sverige är i första hand pragmatiska, det vill säga att de oftast har ett praktiskt syfte.

prata-med-framling

Alla situationer i boken är baserade på sådant som Julien själv har upplevt. Och svenskars behov av personligt utrymme är något som faktiskt har orsakat honom en del lidande – innan han förstod.

– Om jag satte mig på ett ledigt säte mitt emellan två personer hände det ofta att någon reste sig och satte sig på ett annat säte. Det är lätt att tolka det som ett avvisande, men sen insåg jag att det handlade om att jag hade kommit in i deras personliga utrymme vilket gör dem obekväma, säger han.

Läs även: 13 skills du behöver för att klara dig i Sverige

3. Att träffa nya vänner

I många länder är det naturligt att börja prata med främlingar vid ett övergångsställe, i en butik eller när du väntar på att få din beställning på ett kafé.

Ni kanske hittar något intressant att prata om, blir lite nyfikna på varandra, bestämmer er för att dricka kaffet tillsammans. Ni kanske bestämmer er för att ses över lunch senare i veckan.

Ni går på en promenad.

promenad

 

Kanske har ni tur och hittar lite bär. Så ni börjar plocka bär.

promenad2

Aktiviteten bärplockning blir alltså en följd av att ni först spontant började prata med varandra för att ni var intresserade. Det är en vanlig tidslinje.

I Sverige skulle tidslinjen se lite annorlunda ut.

För att träffa någon krävs först tydliga ramar och en anledning för er att prata.

Alltså går du först med i en bärplockarförening. Ni möts i skogen med er förening och arbetar målmedvetet under ett par timmar, mestadels i tystnad.

Konversationer kan uppstå, oftast om det handlar om de praktiska aspekterna av att plocka bär.

Efter några månader (eller år) har ni etablerat en kontakt och ni är vänner som kan gå utanför dessa ramar och göra annat tillsammans.

Fler bilder – klicka på pilen!

1 2

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar