Hoppa till innehåll

8 (barnvänliga) Gotlandstips

Självklart är jag på Gotland på somrarna. Vad tror ni? Om ni vill ha en lista med hemliga äventyrliga pärlor får ni söka er annorstädes. Det här är en svennig lista med barnvänliga utflyktstips. 8 barnvänliga Gotlandstips 1. Åminne Bred och lång strand med långgrunt vatten där det även finns tillgång till en pool om … Continued

Självklart är jag på Gotland på somrarna. Vad tror ni? Om ni vill ha en lista med hemliga äventyrliga pärlor får ni söka er annorstädes. Det här är en svennig lista med barnvänliga utflyktstips.

8 barnvänliga Gotlandstips

1. Åminne

Bred och lång strand med långgrunt vatten där det även finns tillgång till en pool om barnen skulle ruttna på havet. Serveringar och toaletter finns också att tillgå. Otroligt barnvänlig. Inget för den äventyrlige. OBS. En cola kostar 30 spänn. Så sjukt.

2. Smöjen

Jättehäftigt gammalt vattenfyllt kalkbrott där man kan välja att bada i sötvattnet i brottet (och samtidigt ha möjlighet att simma in i en gammal industribyggnad) eller så kan man välja att bada i havet som ligger 50 meter bort. Både i brottet och havet är vattnet djupare så det passar inte de små barnen så bra. Manne började bada här när han var 4-5 (med simpuffar).

3. Sandviken

En lite mer patinerad variant av Åminne som jag beskrev ovan, belägen vid ett bedagat gammalt vandrarhem och en campingplats. Här finns både servering och kiosk.

4. Kneippbyn

Förutom att vara en slags Pippi Långstrump-theme park så finns här ett riktigt häftigt vattenland med riktigt roliga vattenrutschbanor. Oroligt onödigt (och dyrt) att åka hit om man har barn under fem skulle jag säga.

5. Ljugarn

Det här är ett av Gotlands första semesternöjen och det finns nån slags semesternöje a´la första halvan 1900-talet känsla över det hela. Bra om man gillar att käka gott, bada i havet, spela minigolf och hänga runt. Ganska djupt vatten.

6. Norsta auren

Om man pallar att sitta i kö och vänta på bilfärjan (under högsäsong) så är det klart att Fårö är värt ett besök. Och är man där ska man så klart bada på strändernas strand Norsta Auren. Här är det ju lite mer primitivt (inte så mycket uppvärmda pooler, serveringar och vattentoaletter) men å andra sidan så är det ju så fruktansvärt vackert och häftigt att man dör lite. Tips är att åka över tidigt på morgonen för att slippa köa.

7. Hemsebadet

Jag vet inte hur många regniga sommardagar jag spenderat på Hemsebadet med mina barn. De har en perfekt uppvärmd småbarnspool och ett megagulligt litet äventyrsbad för typ ettåringar. I den stora poolen har de dessutom en hinderbana man kan spendera timmar i.

8. Fornsalen (Gotlands museum)

Bra grej om det är dåligt väder. Riktiga skelett med svärdshugg. Riddarrustningar, harnesk, armborst. Vad kan jag säga – det går inte att misslyckas…

Så, det var det! Givetvis finns det tusen och en till grejer och bad man kan besöka men nu har ni en start i alla fall!

Manne vid kalkbrottet på Smöjen när han var 4-5.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.