8 oförglömliga saker vi saknar från den linjära tv:ns guldålder

Minns du också Robbans tv-kupp i Robinson-finalen? Häng med på en vandring längs minnenas pixliga allé.

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2020-09-18 11:13  |  Lästid: 2 minuter

I veckan fyllde TV4 30 år, och det har inte gått obemärkt förbi. Kanalen har firat med nostalgi-bonanza veckan lång. Eller så har det gjort just det, med tanke på hur linjär tv i dag är ett marginaliserat fenomen jämfört med dagens streaming- och on demand-tjänster. Oavsett så har det satt fingret på en öm punkt: Man saknar tv-tablåns varma famn.

När Tv4 kom på 90-talet innebar det en brytpunkt i den svenska tv-historien och blev startskottet på den linjära tv:ns guldålder. En fredagskväll på 90-talet var det möjligt att zappa runt (verb-nostalgi!) och se Blur spela en låt om heroinmissbruk på Tv4:s Sen Kväll med Luuk, samtidigt som det rycktes i baguetter i SVT:s Expedition Robinson. Högt och lågt!

Av den anledningen har Café tagit fram en rad nostalgiska ögonblick från den linjära tv:ns zenit. Håll till godo!

Gladiatorerna (när det fortfarande var nytt och fräscht)

Vad mer kan man begära av en lördagskväll än de eviga parhästarna Gunde Svan och Agneta Sjödin i högform, en uppjagad Robert Perlskog i kommentatorsboxen, gladiatorer i lite för tajta trikåer som gjorde slarvsylta av kaxiga utmanare i gatloppet och dramatiken i hinderbanan? Och då har vi inte ens gått in på Dag "Daggen" Olssons existens.

Robinson på bästa sändningstid

Även om det kan vara svårt att tro, var Robinson en gång ett program som engagerade miljontals svenskar varje lördag och som landets stora tv-kanaler slogs om för att få rättigheterna till. Alla visste vilka ”Mirre”, ”Robinson-Robban” och Emma Andersson var. Finalen år 2000 hade tittarsiffror på drygt fyra miljoner – att jämföra med när de svenska fotbollsherrarna för två år sen spelade sin VM-kvartsfinal, som sågs av blott 2,6 miljoner svenskar.

Den pirriga (och oändliga) väntan inför varje nytt avsnitt av ens favorit-serie

Tack vare dagens streaming-tjänster kan vi binge-kolla alla våra favoritserier när och var vi vill. Men ärligt talat: Var det inte lite härligt att gå runt en HEL vecka och längta efter att nästa avsnitt av Lost, House eller O.C äntligen skulle gå "on air"?

Peppe Eng (och – varför inte? – parhästen Peter Antoine)

Genom djärva upptåg och en ny form av sportjournalistik nådde TV4-sporten stora framgångar under 90- och 00-talet. Och ansiktet utåt för detta flaggskepp var den evige glädjespridaren Peppe Eng. Alltid spred han värme och glädje genom rutan, om det så var under en vanlig nyhetssändning eller Tipslördag tillsammans med den mycket karismatiske tyske experten Peter Antoine. Eller varför inte dunderklassikern Småpratarna?

Reklampauserna mitt i filmen

En av fördelarna med streaming är att man slipper de långa och irriterande reklampauserna mitt i filmen. Och i de fall där tv-reklam fortfarande existerar är det ofta av ingen vidare kvalité. Men det fanns en tid när reklamen ibland till och med övertrumfade själva filmen. Eller vad sägs om Iprenmannen, Kavli-bebisen eller Dogges ”cykel-på-köpet-kampanj”? Listan kan göras lång.

Pigga och vitsiga hallåor

Reklamavbrotten var förr inte det enda givna pausunderhållningen mellan olika tv-akter. Påandet av nästa program var minst lika viktigt, och utfördes alltid av hallåor. För nytillkomna generationer var dessa personers uppgift att med ord säga vilket program som var härnäst på tur, och gärna vara trevliga och lite vitsiga. Och då och då bjuda tittarna på oförglömliga felsägningar.

Bingolotto med Loket

Det finns en del tv-traditioner som aldrig tycks försvinna ur den svenska folksjälen. En del åldras med värdighet, som Kalle Anka på julafton till exempel, medan andra helt enkelt passerat sitt bäst-före-datum. Bingolotto är ett sådant praktexempel, då det helt enkelt var mycket bättre när goe mustaschprydde göteborgaren, Leif ”Loket” Olsson styrde bakom spakarna.

Sena kvällar med Luuk

Talkshow-genren är en beprövad tv-genre som både bjudit högt och lågt genom åren. Just den här upplagan med Kristian Luuk som frontman var något nytt som Sverige inte tidigare skådat. Med en namnkunnig gästlista, coola rockband, och den extra krydda som Felix Herngren satte med sina sketcher med sina alter egon Dan Bäckman och Papi Raul, och såklart programpunkten Arga leken, blev Sen kväll med Luuk ett givet inslag i fredagsunderhållning över närmare ett decennium.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-09-18 11:13