9 bästa snapsen till midsommar – så dricker du den på rätt sätt

Dags att duka verandan till fest igen – här får du bästa snapsen och brännvinstipsen till midsommar.

Andreas Grube  |  Publicerad 2018-06-20 17:17  |  Lästid: 3 minuter

Brukar du dräpa snapsen hel, serverad iskall i spetsiga nubbeglas? Visst, det funkar väl det med, men för bästa smakupplevelse kommer här tre grymma tips – både på vad du ska ha i glaset och hur du ska dricka din snaps. Skål!

Bästa snapsen till midsommar 2018

1. Servera snapsen kylskåpssval – eller rumstempererad

Tar du den direkt från frysen är smaknyanserna dämpade, och spriten funkar helt enkelt sämre som krydda till maten.

2. Skippa de klassiska nubbeglasen

Ett vanligt vitvinsglas eller en mindre variant som exempelvis en whiskytulpan fungerar betydligt bättre för att ge dig en bra dryckesupplevelse med alla nyanser intakta.

3. Smutta

Njut snapsen i små doser åt gången. Dels slipper du bli så jäkla packad, dels kommer den till sin rätt som krydda till maten.

Och vad ska du satsa på i glaset då? Här kommer nio bra tips!


Aalborg Dild Akvavit
(nr 86566, 259 kr, bs)
Som namnet antyder en riktig dillbomb! Sitter som en smäck till typ en råraka med crème fraiche och löjrom. Tyvärr bara i beställningssortimentet.


Vinfabrikens EKO Snaps
(nr 304, 189 kr)
En av årets nykomlingar på snapshyllan. Riktigt smakrik och fin trots relativt låg alkohol (25 procent). Fokus på klassiska kryddor som kummin, fänkål och anis.


Östgöta Sädesbrännvin
(nr 16, 219 kr)
En av mina återkommande favoriter! Ren och fräsch, och med en lätt whiskyton som gör anrättningen intressant. Bra till mycket, inte minst matjes.


Gammal Norrlands
(nr 262, 219 kr)
Klassisk kryddbas av kummin, dill, anis och fänkål, men också med en lätt sötma på toppen tack vare lagring på sherryfat.


Gammel Opland Aquavit
(nr 70624, 369 kr)
En stadig norsk rackare med gott om ekfatskrydda, kummin, fräsch citrus och några stänk honung på toppen. Klockrent till kryddiga sillar, men kan också ackompanjera det grillade fläsket.


Nyköpings Brännvin
(nr 266, 219 kr)
Ren och väldigt fräsch snaps med fokus på fänkål, anis och citrus. Klockren tillsammans med klassisk inlagd sill.


Saltö Akvavit
(nr 80, 140 kr)
Här har man förutom med kummin och fänkål även kryddat med pors – ljuvligt på alla sätt och vis om du frågar mig. Smakrik och trevlig, med en lätt bitterbesk eftersmak (på det bästa av sätt).

Utö (nr 19, 199 kr)
Trevlig snaps som bjuder på gott om fläder och citrus, toppat med en lätt honungssötma.


Løitens Export Aquavit
(nr 60, 199 kr)
Kraftig, fatlagrad och rejäl med gott om anis, kummin, apelsinzest och pepprighet från faten.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-06-27 07:18