Annons

9 bevis för att Kent är Musiksveriges Zlatan

Kent lägger skorna på hyllan. Det får oss att tänka på hur likt bandet är Zlatan Ibrahimovic.

Markus Thunberg

zlatan

1. Skickade sitt första namn i pension

Kent började som Jones & Giftet men bytte snart ut det mot Kent. På samma sätt inledde Zlatan sin karriär i Ajax med Zlatan på ryggen för att senare byta ut det mot Ibrahimovic.

2. Vinner de tävlingar de ställer upp i

Zlatan vinner alltid ligatiteln där han spelar. Han vinner alltid guldbollen, och är uppe i 10 nu. Kent å sin sida vinner alltid en säck Grammisar när de ger ut musik och Jocke Berg brukar ta hem priset som årets textförfattare. Bandet och är uppe i 20-talet grammisar nu.

3. Bara blivit bättre med åren

Zlatan spelade fantastisk fotboll i Ajax under sina första proffsår, utvecklades i Juventus men har fullständigt exploderat i Inter och nu senast i Paris Saint Germain. Kent å sin sida gjorde fantastiska Isola, utvecklades på Hagnesta Hill men har fullständigt exploderat på Du och Jag & Döden och nu senast på Tigerdrottningen.

4. Man förstår inte allt de säger

När Jocke Berg sjunger ”Är du Michel Jackson eller Michael Bolton” känns det som man förstår men det gör man inte. Det är precis samma sak som när Zlatan säger ”Det är inte antal mål som är viktigast, utan hur jag gjort dem”, det känns som man förstår men det gör man inte. Det är därför Kent och Zlatan är Kent och Zlatan och man själv inte är det.

5. Bjuder inte hem Linda Lindorff till deras kök

Zlatan är försiktig med media, han skulle aldrig bjuda hem ett tv-team till sin lägenhet i Paris. På samma sätt har Kents Jocke Berg varit Sveriges hemligaste rockstjärna i mer än 20 år.

6. Visar vem som bestämmer

När Zlatan ska intervjuas är det Zlatan som bestämmer vad han ska svara på. Som när han inte kan sluta berätta om Vitamin Well i intervjun med TV4. På samma sätt struntar Kent i om någon blir sur när de kommer till Hultsfredsfestivalen i helikopter. Så här sa Marin Sköld till Café 2007:

Vi kände hur alla i Hultsfred ville döda oss när vi landade där med helikoptern.

farg

Foto: Henrik Ismarker/Svenska Fotbollsförbundet

7. Kent är det enda bandet som får i övrigt helt vanliga människor att klä sig likadant

Kent fick hela Stadion att klä sig i vitt. Zlatan får hela Friends att ta på sig gult.

8. Får vuxna män att känna saker

Kent kan som få andra få svenska män att öppna hjärtat. Precis som Zlatan.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Skärmavbild 2016-03-14 kl. 10.32.34

Harald Nylund om Kent: ”Kent är så mycket mer än ett sjujäkla bra rockband. Kent är vägvisare, mentor, förebild och terapeut. Olika skeenden i livet har oavkortat förknippats till olika sånger, vackra formuleringar, satser, rader och stycken: ord man själv inte kan uttrycka, känslor man själv inte kan sätta ord på. Kent har funnits där för att hjälpa. Så oerhört tacksam över att jag har fått privilegiet att få växa upp med kent. Jag kommer aldrig glömma första gången jag lyssnade på kent och jag kommer definitivt aldrig glömma alla spelningar, konserter och oförglömliga minnen. Magin. Kent är här för att stanna.

Skärmavbild 2016-03-14 kl. 10.37.04

Och Emanuel Nylund om Zlatanfilmen: ”Fantastisk film. Vackert att ni lyckas få med den enastående resan som Zlatan gjort! Blir nostalgisk och lite ledsen när jag tänker på att vår bästa spelare genom tiderna snart lägger skorna på hyllan.”

9. Tillåter inga jävla skämt på sin bekostnad

08s30-Low1

Aftonbladet orsakade en sju år lång bojkott av tidningen när man publicerade en ”skojig” kontaktannons i Zlatans namn. Kent har en hel karriär bakom sig av att inte ta skämt. Som till exempel när Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Göteborg ville skämta till det och spela Kents Kräm (så nära får ingen gå) på ett torgmöte – då ”såg Jocke Berg rött”, enligt sajten Festivalrykten. I ett uttalande från bandet förklarade man hur ogärna man ville förknippas med partiet.

– Det är faktiskt väldigt konstigt att det partiet ens kom på tanken att spela en låt med Kent eftersom bandet så tydligt deklarerade sin ståndpunkt vid Kentfest, säger Sandra Nordin till Göteborgs-Posten.

Slutats: Kent är Musiksveriges Zlatan

kent2

Obs, bilden är ett montage. Montage: Johan Hedberg

Annons

Dela (104)
Tweeta

Annons


Laddar