Hoppa till innehåll

Nya karaktären i ”Ted Lasso” är av allt att döma baserad på Zlatan

Karaktären Zava i Ted Lasso och Zlatan Ibrahimovic
Joakim Almén

Namnet, uppsynen, stjärnstatusen – vem Ted Lasso-gänget har hämtat inspiration från till nya karaktären ”Zava” råder det inga tvivel om.

Världens mest populära fotbollstränare Ted Lasso är tillbaka med en tredje säsong på Apple+. Den fiktiva, lätt förvirrade men ack så älskvärda, amerikanska coachen får i den nya säsongen en rejäl stjärnförstärkning till sitt lag AFC Richmond.

Vad AFC Richmond fick? De fick Zl… förlåt, Zava.

Superstjärnan Zava, spelad av Maximilian Osinski, ses som en frälsare som ska lyfta AFC Richmond från de bottentippade placeringarna som brittiska pundits har tippat laget som inför den stundande Premier League-säsongen. Efter en övertalningskampanj från klubbens ägare Rebecca gör den väldige Zava entré i klubben i Zlatans, numer ikoniska väl(?), man bun.

Nya Zlatan-inspirerade karaktären Zava i tredje säsongen av sportkomedin ”Ted Lasso”. Foto: Apple TV+

Att den landslagsaktuella 41,5-åringen är inspirationen till den nya stjärnan tar man, så att säga, redan på trailern. Fans har redan slagit fast att Zava egentligen är Zlatan Ibrahimovic.

”Jag älskar hur icke-subtila Ted Lasso är med deras referenser till fotbollsspelare IRL. Roy Kent är så uppenbart Roy Keane, och nu är Zava så uppenbart Zlatan”, skriver en användare på sociala medier.

Foto: Getty Images

Zava-skådisen Maximilian Osinski har själv sagt att Zava baseras på ”egon och energin från superstjärnor som Eric Cantona och Robert Lewandowski”, men att det inte råder några tvivel om att det är Zlatan är hans främsta förebild för rollen.

”Jag läste hans bok Jag är Zlatan, såg dokumentärer och jag ser upp till honom så mycket mer nu. Hur han växte upp, vad folk sa om honom och hur han för sig”, har Osinski sagt till USA Today.

Även Ted Lasso-mannen och serieskaparen Jason Sudeikis verkar vara imponerad av den akrobatiska svenska fotbollsstjärnan.

”Zlatan, oh man, jag och Brendan (Hunt, reds. anm) och Joe Kelly älskar den killen. Min son och jag satt faktiskt bredvid honom på en Brookly Nets-match en gång, och han var underbar. Vi tog en selfie. Han skämtade och sa: ”En coach som du skulle kunna träna en kille som mig”, säger han till USA Today.

Tio poäng.

Vad Zlatan själv tycker om att, på sätt och vis, vara med i Ted Lasso överlämnar Café frågestafettpinnen till Johan Kücukaslan, Olof Lundh och de andra rutinerade landslagsbevakarna som just nu punktmarkerar landslaget inför EM-kvalmatchen mot Belgien imorgon fredag 24 mars.

Tredje säsongen av sportkomedin ”Ted Lasso” streamas nu på Apple TV+.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.