Hoppa till innehåll

Den unge Zlatan om skådisdebuten: ”Jag och Zlatan är samma typ av karaktär”

Granit Rushiti som Zlatan Ibrahimovic i filmen ”Jag är Zlatan”.
Joakim Almén

Efter att premiären av filmen ”Jag är Zlatan” skjutits upp två gånger är det äntligen biodags fredagen den 18 mars. För Café berättar skådisdebuterande Granit Rushiti om likheterna med Zlatan Ibrahimovic och kontroversen med Malmö FF.

***Intervjun gjordes i samband med att filmen skulle haft premiär den första gången 10 september 2021.***

Filmteamet bakom Jag är Zlatan har sagt att ”det känns som om vi filmade varenda kille i Skåne”. Varför fastnade de för dig, tror du?

”På grund av min charm. Min charm och sättet jag är. Jag och Zlatan är samma typ av karaktär.”

Vilka likheter ser du själv mellan dig och Zlatan?

”På planen är det många som sagt till mig att det finns många likheter. Du vet, när han spelade i Malmö FF och när jag spelade där var det mycket som var lika. Jag dribblade mycket och såna grejer.”

Utanför planen då?

”Jag kommer också från ett område, Berga i Eslöv, där det är en del problem och vi har likheter i att jag står på mig så som han gjorde. Man trampar inte mig på tårna.” 

Din fotbollstränare i Eslöv har kallat dig för en Zlatan-kopia. Har du alltid blivit jämförd med Zlatan?

”Ja, typ. Det har varit samma sak på planen också. När Zlatan skriker på någon är det inte någon som skriker tillbaka. Det har varit på samma sätt för mig sen jag var liten.”

Det är imponerande hur bra du sätter Zlatans röst. Har du det naturligt eller ligger det träning bakom?

”Jag har tränat mig till det. Jag tränade i tre månader med hjälp av en röstcoach.” 

Han har ju väldigt mycket basröst, Zlatan. Var det svårast?

”Det svåraste var melodin på hur han pratade, flowet. Sen använder han bokstaven ’r’ och några andra bokstäver som jag inte använder på samma sätt.”

Hur var det att jobba med regissören Jens Sjögren?

”Jag kan inte säga någonting dåligt om Jens, allt var helt perfekt med honom. Den passionen han har för jobbet han gör, jag älskar det. Jag blir kär i hans passion. När vi var på set kändes det verkligen att detta är hans liv, att det inte finns någonting annat förutom den här filmen. Jag har svårt att respektera någon så mycket som jag respekterar Jens.”

Du har många fotbollsscener. Vad är det knepigaste med att spela in fotbollsscener?

”Det var inte svårt, haha. Jag tänkte att NAC Breda-målet skulle vara svårt och jag hörde att Zlatan frågat hur fan vi skulle kunna upprepa det, att det aldrig skulle gå. Jag tog det som en utmaning. Jag tränade med fotbollskoreografen de första dagarna vi kom dit. När vi tränade på Breda-målet satt det efter 15–20 minuter.”

Oj, snabbt!

”De andra förväntade sig att det skulle ta några timmar. Men det satt som en smäck direkt.”

Granit Rushiti är fotbollsspelare och skådespelare, aktuell i rollen som Zlatan i filmen Jag är Zlatan med biopremiär fredagen den 18 mars. Foto: Mark de Blok

Du hade precis åkt på din andra korsbandsskada innan inspelningarna började. Hur var det att spela in fotbolls­scenerna med en skada?

”Jag ska vara ärlig, det var fotbollsscenerna jag var mest rädd för. Jag tänkte hela tiden: ’Tänk om mitt knä hoppar, tänk om mitt knä hoppar.’ När vi åkte till Amsterdam hade vi en fotbollsdag där vi skulle träffa de statisterna för att lära känna varandra. Knäet vred sig när vi spelade och jag fick ont. Sen började min ljumske göra ont och jag kunde knappt gå under fotbollsinspelningarna hos Ajax.”

Hur ser din egen fotbollskarriär ut just nu?

”Den är på paus. Jag väntar på operation men den blir framflyttad hela tiden. Jag har så mycket passion för fotbollen, men jag börjar bli lite äldre nu, jag fyller 22 år nästa år. Ska jag satsa på skådespeleri och skita i fotbollen helt? Det är ändå min andra korsbandsskada.”

Var tror du att du hade varit i din fotbollskarriär om du inte åkt på din skada? 

”Helt ärligt, hade jag inte haft en enda korsbandsskada hade jag varit proffs i dag. Lätt. Jag hade varit förbi Allsvenskan.”

Du låter övertygad.

”I slutet av 2019, innan jag fick den här korsbandsskadan, var jag och provtränade med Sporting Lissabon. Där fanns det en kille som heter Nuno Mendes som spelade i deras U23-lag då. Duktig kille, teknisk och snabb. Vi kändes likvärdiga, men jag tycker inte han var bättre än jag. I dag spelar han EM med Portugal och jag sitter här hemma.”

Om man ska försöka hitta något positivt innebar skade­problemen att du kunde spela in filmen.

”Ja, det är det enda jag har uppnått som jag är riktigt stolt över.”

Vad säger Zlatan om filmen?

”Han gillar den jättemycket, som jag uppfattat det. Jag är glad att han gillar den. Det är det viktigaste. Resten är bara bonus.”

Har ni snackat mycket?

”Jag har aldrig pratat med Zlatan.”

Inte alls?

”Nej, jag vet inte. Han har kanske mycket att göra.”

”Du från Rosengård måste vara dubbelt så bra som de andra för att komma in i A-laget”, säger du i rollen som Zlatan. Du har själv spelat med Malmö FF:s ungdomslag, hur upplevde du det?

”I U17 fanns det inget att klaga på från deras sida. Sen kom jag till U19 och fick en liten ljumskskada. Samtidigt skulle min kusin gifta sig i Kosovo. Jag tänkte att jag kör rehaben där för att kunna gå på hans bröllop. Det gillade tydligen inte MFF. Och jag fattar att de inte gillade det. Som jag uppfattade det så trodde de att jag fejkade min skada för att kunna åka dit, men så var det alltså inte alls.”

Vad hände sedan?

”Före matchen där jag skadade mig hade jag gjort A-lags­debut. När jag kom tillbaka: bänkad, bänkad, bänkad. Jag tänkte: ”Vad fan är det här?” När jag väl fick spela så var det inte så att jag spelade dåligt, jag gjorde mål i varje match. Så det är klart att jag blev irriterad. Efter sommaruppehållet mötte vi Kalmars U21-lag med nio allsvenska spelare. Vi låg under med 2–0 i halvlek och jag kom in och gjorde 2–1. Det var mitt livs bästa match. Jag gjorde precis vad jag ville. Efter det tänkte jag att jag kommer att få starta eller åtminstone få 45 minuter i U19, men jag fick spela i tio minuter och hann drar på mig ett rött kort de tio minuterna. Nästa match drog jag ett rött kort till.”

Vad kände du då?

”Att de inte var intresserade av en karaktär som jag. Jag hade problem i skolan och hoppade av i andra ring. MFF har som policy att man måste gå i skolan och jag klarade inte studierna. Jag hade inga planer för framtiden och kände att jag slösade min tid, så jag hoppade av. MFF satsar på invandrare, det är inte det, men du måste vara på ett visst sätt för att få den chansen. De andra grabbarna i klubben är skolade killar och, du vet, jag är helt annorlunda.”

Känner du dig bitter över att det blev som det blev?

”Nej, inte bitter. Allt händer av en anledning. Jag älskar fortfarande MFF. På sättet klubben fungerar och hur de har byggt upp sig. Respekt till max.”

Granit Rushiti är fotbollsspelare och skådespelare, aktuell i rollen som Zlatan i filmen Jag är Zlatan med biopremiär fredagen den 18 mars.  

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.