Hoppa till innehåll

9 inredningsdetaljer som höjer middagsbjudningen

Bord och stolar i en matsal.

Middagen är serverad – på snyggaste möjliga vis.

Bord och stolar från Jotex x Andreas Martin-Löf

En av årets stora snackisar under Stockholm Design Week var arkitekten Andreas Martin-Löfs smyglansering av sitt andra samarbete med inredningsvarumärket Jotex. Den slimmade möbelkollektionen, döpt till Kungsholmen, består av två matbord och stolar i mörkbrunbetsad och naturlig ek. Lågmäld matplatselegans till rimligt pris. ”Jag ville rita en bekväm stol som fungerar för både längre middagar och möten. Vi började experimentera med lätta, flätade sitsar i en relativt enkel och nätt träkonstruktion.

Tillverkarens erfarenhet av att basa (böja i ångtryck) gjorde att vi kunde få till ett vackert rundat uttryck. Under tiden vi jobbade med stolen fick vi idén att göra ett bord med en bas som svarade på de välvda formerna. Vi har experimenterat med olika ytor, framför allt en ljus och en mörk yta. Den ljusa passar nästan överallt och den mörka tycker jag är särskilt vacker i huset där jag bor och har kontor”, säger Andreas Martin-Löf. Pris: 4 000 kr (stol) och från 13 000 kr (bord). Lansering i januari.

Linneduk från Norrgavel

Ett dukat bord kräver en lyxig duk. Norrgavels bohemlyxiga linneduk är tillverkad av 100 procent lin, kommer i flera färger och kan med fördel även användas som underlakan till en enkelsäng om lusten faller på. 1 250 kr.

Cocktailglas från Anni Cerneas

Har du druckit drinkar på Grand Hôtel eller Michelin-krogen Etoile nyligen har du antagligen redan stött på designern Anni Cerneas Instagramvänliga cocktailglas Cliffhanger som pushar gränserna för hur drinkar kan serveras. Munblåst kristallglas möter massiv marmor i gränslandet mellan skulptur och funktionalitet. 3 200 kr.

Servis från Serax x Kelly Wearstler 

Belgiska Serax är experter på att ro iland framgångsrika designsamarbeten. Årets porslinserie Dune, designad av hyllade amerikanska form­givaren Kelly Wearstler, är en elegant blinkning till antik grekisk keramik. Från 345 kr/st.

Bestick från Svenskt Tenn

Klassiskt, elegant och tidlöst. Vad mer kan man begära av ett set med bestick? Svenskt Tenns nya bestickserie Milano tillverkas av italienska Pintinox och gifter sig med det mesta på köksbordet. Från 260 kr/st.

Glas från Singular Society

Medlemsbaserade varumärket Singular Society bygger på en enkel men genial affärsmodell: att, för en mindre månadskostnad, kränga premiumprodukter för samma pris som de kostar att tillverka. Den nya serien med ultratunna kristallglas är framtagen i samarbete med vinesset Alf Tumble och glasdesignern Carl Cyrén och produceras av tyska glashuset Spiegelau. Från 150 kr/par (medlemspris).

Ljusstake från Audo Copenhagen

En ljusstake med stake. Interconnect Candle Holder från danska Audo Copenhagen är en skulptural blickfångare med oversizade proportioner som kommer i både svartlackerat stål och mässing. 3 590 kr.

Karaff från Aarke

Aarke kan inte bara bubblor, de kan glas också. Avskalade karaffen Nestling Carafe i kristallglas är formgiven med en stilrent markerad hals som gör den enkel att greppa. Barskeden i rostfritt stål får du på köpet. 500 kr.

Salt- och pepparkvarn från Norm Architects

Minivarianten av Norm Architects och Audo Copenhagens moderna kryddkvarnsklassiker är en efterfrågad nyhet för i år. Det kraftfulla keramiska malverket sitter lägligt placerat i toppen så du slipper spill på bordet när kryddkvarnarna inte används. 550 kr. 

 

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.