Hoppa till innehåll

9 skrämmande saker Leo DiCaprio vill att du ska veta om köttindustrin

Markus Thunberg

En vegan skapar 50 procent mindre koldioxid, använder en elftedel så mycket olja, en trettondel så mycket vatten och en artondel så mycket yta på jorden. Allt enligt filmen som Leonardo DiCaprio vill att du ska se.

leo
Leo DiCaprio har uttalat sitt stöd för filmen Cowspiracy.

Leonardo Dicaprio ligger bakom en nyklippning av den ruskigt omtalade filmen Cowspiracy som just haft premiär på svenska Netflix. Ett skrämmande avslöjande om köttindustrins påverkan på miljön och de hemska metoder som används för att fortsätta ha oss ätandes kött. En industri som beskrivs som den mest nedbrytande på planeten just nu – här är varför.

1. 51 procent av världens koldioxidutsläpp orsakas av boskap och deras biprodukter, endast 13 procent orsakas av transporter med bilar, båtar, tåg och flyg.
 
2. Du kan halvera ditt koldioxidavtryck genom att byta kött mot frukt och grönsaker i din kost.
 

3. Det går åt 3000 liter vatten för att tillverka en hambugare, det är lika mycket som går åt när man duschar i två månader.
 
4. 4000-8000 kvadratmeter regnskog avverkas varje sekund, köttindustrin ligger bakom 91 procent av avverkningen.
 

5. Kött- och mjölkindustrin använder 1/3 av jordens tillgångar av dricksvatten.
 
6. En köttgård med 2500 kor skapar lika mycket avfall som en stad med 411000 invånare.
 

7. 110 djur- och insektsarter försvinner varje dag till följd av skövlingen av regnskog.
 
8. Varje år fiskas 80,4 ton fisk upp från jordens hav – och för varje kilo som fiskas upp kastas 5 kilo av andra marina arter som fångats av misstag.
 

9. Boskap täcker 45 procent av jordens landyta.
 

Slutsatsen, enligt filmen: Bli vegan

En vegan skapar 50 procent mindre koldioxid, använder en elftedel så mycket olja, en trettondel så mycket vatten och en artondel så mycket yta på jorden.

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.