Hoppa till innehåll

90-talets glassar från Hemglass som vi verkligen saknar

Hemglass

Hemglassbilens utbud är en stark källa till barndomsminnen. Vi listar några klassiker vi saknar.

Vi alla minns melodin när Hemglassbilen närmade sig på avstånd. Det var en trigger som fick alla barn att avbryta vad de än höll på med, rycka åt sig en slant av sina föräldrar och springa ut för att inte missa en av veckans absoluta höjdpunkter. Ni vet som Bokbussen, fast… Ja, ni fattar.

Det finns dock en rad glassar från den tiden som sedan flera år har utgått ur sortimentet. Vi kommer alla ihåg var vi var när barndomsfavoriten Daffy återintroducerades i glassbilens utbud. Vi kommer självklart även ihåg besvikelsen när den obegripligt rycktes bort från oss, alldeles för tidigt. Inget annat än en sensationell sorg.

Den typen av nostalgi träffar lite extra hårt. Saknar man de gamla Nintendospelen från sin barndom går det fortfarande att återbesöka dem. Filmerna och tv-serierna likaså. Men när det gäller glass som slutat produceras är det tyvärr omöjligt att göra en liknande tidsresa. Extra sorgligt är det eftersom tidiga smakminnen gör ett sådant enormt avtryck hos oss människor. Vi minns dem tydligt, men kan för allt i världen inte tillfredsställa det suget.

Därför hörde vi av oss till det glada gänget på Hemglass för att be om lite historiska menyer från arkiven och resultatet kan mycket väl vara årets överdos av nostalgi.

4 nostalgiska glassar från Hemglassbilen

Daffy – Hemglassbilens barnfavorit

Hemglass
Daffy: en favorit för alla som växte upp på 90-talet.

Daffy var en smörkolaglass med hallonis, toppad med blåbärssmak som pryddes av den tecknade Looney Tunes-figuren Daffy Duck. Trycket på att återlansera den har varit så stort att Hemglass under kortare perioder plockat in den i sortimentet. Dessvärre inte med riktigt lika hög frekvens som McDonalds låter El Maco komma ”tillbako” – hur den inte är en permanent del av utbudet är en stor, stor gåta. Det ska även sägas att Daffy som maskot var exkluderad när glassen gjorde comeback, sannolikt av copyright-relaterade skäl. Det stör bara pyttelite.

Godisar – sommarlovets bränsle

Hemglass
Man ska aldrig underskatta en enkel isglass.

Godisar var isglass på pinne av ganska klassiskt snitt, men ibland behöver man verkligen inte krångla till det. Godisar såldes i mycket större påsar än exempelvis Daffy, så under somrarna fanns det nästan alltid tillgång på just den här klassikern i de svenska frysarna. Eftersom det dessutom var flera olika smaker tröttnade man aldrig på dem och när man påminns om att de har funnits drabbas man av en nästan obeskrivlig saknad.

8:an – frysens underskattade hallonglass

Hemglass
Hallonglass som gör comeback i år.

Kanske lite av en doldis i sammanhanget, men en väldigt god glass som lyckligtvis verkar göra comeback i augusti. Smörkolaglass med överdrag av hallonis var en vinnande kombination. Just kombinationen mellan is och något annat är för övrigt något man minns att Hemglass varit övergripande starka på.

Long Stick Cola – den nästan gränslösa isglassen

Hemglass
Notera även de frysta räkorna i hörnet.

Den mest avvikande och roligaste glassen på listan. En på pappret helt normal isglass med colasmak, med den skillnaden att den var typ 30 centimeter lång. En riktigt rolig glass som bara med sin gränslösa presentation lyckades etsa sig fast i våra minnen. Det kändes som att en av oss (ett barn) hade designat den, i hundra procent positiv bemärkelse.

Den mest avvikande och roligaste glassen på listan. En på pappret helt normal isglass med colasmak, med den skillnaden att den var typ 30 centimeter lång. En riktigt rolig glass som bara med sin gränslösa presentation lyckades etsa sig fast i våra minnen. Det kändes som att en av oss (ett barn) hade designat den, i hundra procent positiv bemärkelse.

Klassiska glassar man fortfarande kan köpa:

  • Nogger
  • Glassbåt
  • Vattenmelon
  • Trollerimix
  • Mormors Godaste
  • Piggelin
  • Tip Top

Glassbilens aktuella utbud hittar ni här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.