Acne Studios hyllar rock’n’roll-legend med specialkollektion

Acne Studios släpper minikollektion med herrkläder inspirerad av bluesrockhjälten Johnny Winter.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-10-25 09:00  |  Lästid: 3 minuter

Riffrocken är tillbaka! Något annat är svårt att hävda efter att Acne Studios offentliggjort sin senaste herrkollektion. Det ska sägas att svenska Acne är inte främlingar för rock’n’roll-inspiration sedan tidigare: häromåret gjorde man en damkollektion inspirerad av Primal Screams Bobby Gillespie – och årets vårkampanj var frontad av 90-talsikonen Juliette Lewis som sprängt gränser både på filmduken och på scenen.

Bluesrockgitarristen Johnny Winter är inspirationen bakom Acne Studios nya kollektion.

Nu släpper Acne Studios en mini-kollektion som hyllar … Johnny Winter. En inte helt självklar referens för ett märke som blivit synonymt med maximalistisk skandinavisk coolness: där Gillespie och Lewis stundtals har varit lika viktiga modeikoner som musiker har Johnny Winter framför allt varit känt för sin flyhänta gitarrteknik.

Bluesrockaren från Texas var en av 70-talets mest hyllade gitarrister och blev tillsammans med brorsan Edgar känd för energiska livespelningar och album som så småningom gjorde att Johnny Winter 1988 blev invald i Blues Hall of Fame.

Johnny Winter har inspirerat jeans och jackor i Acnes nya kollektion.

För höstkollektionen har Acne Studios designer Jonny Johansson dykt ned i bluesrockarens personliga arkiv för att göra en ny tolkning av Winters utlevande stil: jeans med nitar, femficksbyxor i sammet och skjortor med krås. Ett hjärteprojekt för Jonny Johansson som kallar bluesrockstjärnan för en livslång källa till inspiration. I samband med att kollektionen släpps i butik passade vi på att ställa några frågor till Jonny Johansson om inspirationen bakom kollektionen.

Vad är det med Johnny Winters stil som inspirerar dig?

– Hans rock’n roll-look och stage-persona.

Är det viktigt för dig med idoler och förebilder?

– Ja. Jag tycker det är viktigt eftersom jag inspireras och utvecklas genom att titta på andra kreativa uttryck, yrken och genrer. För att själv utvecklas måste du utmanas av andra.

T-shirt från Acne Studios nya herrkollektion.

Jag har läst att du egentligen ville bli musiker. Vad var det som gjorde att hamnade där du hamnade?

– En klassisk ”sliding doors”-situation där du kan inte riktigt säga vilken dörr det var som stängdes eller öppnades. Men, samlade omständigheter leder till där du är.

Johnny Winter är det ju för sent med, men har du fortfarande något drömnamn som du skulle vilja se bära dina kläder?

– Ett av mina drömnamn har alltid varit Cate Blanchett, och så förra veckan fick jag se en bild på henne, från en filmfestival i Rom tror jag det var, klädd i vår kostym. Det var lite av en chock faktiskt så nu vet jag inte.

Vilken Johnny Winter-låt vill du rekommendera för den som inte tidigare har lyssnat?

– Jag tycker man ska lyssna på Be careful with a fool. 

Utöver den ordinarie kapselkollektionen kommer en kollektion bestående av samlarobjekt finnas tillgänglig till försäljning via Acne Studios hemsida – denna kollektion är Johnny Winters privata arkiv av kläder och alla intäkter från dessa produkter kommer oavkortat gå till Johnny Winter Foundation for the Arts.

The Johnny Winter Project släpps i dag den 25 oktober. 

Jeansjacka och nitar i Acne Studios nya höstkollektion. Lila t-shirt från Acnes höstkollektion. Mintgrön bomberjacka från Acnes höstkollektion. Basker och lila t-shirt från Acne Studios höstkollektion.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-10-25 09:21