Café testar: Är Apples nya Airpods Pro värda 3 200 spänn?

Airpods Pro

Världens bäst säljande hörlurar har fått sig en efterlängtad uppdatering. Café testar Airpods Pro enligt testmodellen Viktigt på riktigt.

Joel Ågren
Joel Ågren  |  Publicerad 2019-11-20 10:27  |  Lästid: 3 minuter

För drygt tre år sen släpptes Apple sina trådlösa in-ear-hörlurar Airpods. Det dröjde inte länge innan man såg de vita sladdlösa snäckorna i var och varannan persons öron. Framgången var ett faktum, Apple hade än en gång lyckats penetrera en ny marknad med en ny produkt.

Med sitt snyggare yttre, bättre komfort och aktiv brusreducering släpps nu uppföljaren Airpods Pro. Café testar om premiumvarianten av Apples trådlösa in-ear-lurar är värd sitt saftiga pris.

Hur bra är ljudet?

Tillräckligt bra för att genomsnittsanvändaren ska bli nöjd. De tätslutande silikontopparna i kombination med Airpods Pros aktiva brusreduceringen isolerar dig effektivt från omvärlden och bidrar till påtagligt bättre ljudkvalitet jämfört med den tidigare modeller. Hamnar du i kallpratstrångmål i kollektivtrafiken går det enkelt att pausa brusreduceringen och gå in i ”transparent läge” för att släppa in omgivningen. En lösning som funkar överraskande smidigt.  Brusreduceringen är den enskilt största nyheten i Airpods Pro, och även om inte Apple är först ut med true wireless-lurar med aktiv brusreducering lär det vara först nu som tekniken slår hos den breda allmänheten. 

Basen är avsevärt bättre än hos föregångaren, vilket i och för sig inte säger särskilt mycket. I övrigt upplevs ljudbilden som klar och välbalanserad, om än lite trist. Du kan definitivt hitta bättre in-ear-ljud därute, men frågan är om du kan hitta några lurar som fungerar lika sömlöst och bekymmersfritt som Airpods Pro. Tveksamt, va. Precis som med lejonparten av Apples produkter är det svårt att gå tillbaka till något annat när man väl har börjat använda grejerna. 

Hur snygga är lurarna? 

Jag tillhör den ständigt växande skaran som anser att första generationens Airpods ser utomordentligt fåniga ut. Ändå pungade jag nyligen ut 2500 kronor för lurarna, vilket säger en del om vilken makt Apple har över sina kärnkonsumenter. Airpods Pro är betydligt mindre i storleken och mer anspråkslös i sin design än föregångaren. Det kortare skaftet bidrar också till en bättre viktbalans och att lurarna känns mer naturliga i öronen.

Hur smidiga är lurarna att använda?

Rekordsmidiga. Den första parkopplingsprocessen sätter tonen: öppna etuilocket och tryck på en knapp – klart! En annan smart grej är att uppspelningen automatiskt pausas när man tar ut lurarna ur öronen. Bekymmersfritt var ordet. 

Hur länge räcker batteriet?

I upp till 4,5 timmar vid normal lyssning och mer än ett dygn med upprepade laddningar i det trådlösa laddningsetuiet. En snabbladdning på fem minuter ger en timmes extra lyssningstid. Fullt godkänt, med andra ord. Ladda gör du genom att lägga etuiet  på Qi-certifierad laddningsplatta eller genom att använda Lightning-porten.

Hur sitter lurarna i öronen?

Här har Apple verkligen överträffat sig själva. De flexibla silikontopparna (som kommer i tre storlekar) gör att lurarna sluter tätt och sitter som berget även vid tuffare träningspass. Jag har alltid haft problem med hörlursbortfall vid löpturer, i synnerhet med Airpods, men Airpods Pro sitter där de ska. Lurarna är överraskande lätta och sitter så bekvämt i öronen att man lätt glömmer bort dem. Inbyggda ventiler jämnar ut trycket i öronen och minimerar de obehagskänslorna som in-ear-lurar i regel kan ge upphov till. Dessutom tål lurarna svett och vatten.

Vilka är nackdelarna?

Priset. 3 200 kr är såklart mycket pengar för ett par hörlurar. Och för alla audiofiler därute finns det gott om välljudande utmanare i samma prisklass (ja, vi tittar på er, Sony och Sennheiser) Men gillar man Apple, har begåvats med en tjock plånbok och är på jakt efter ett par smarta in-ear-lurar med femplus-komfort och perfekt passform så är valet enkelt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-20 11:10