Hoppa till innehåll

Alla 23 Star Wars-filmer och serier – så placerar de sig kronologiskt i handlingen

Star Wars
Joakim Almén

Det är knepigt att hänga med i Star Wars-kronologin – även för de mest inbitna Star Wars-headsen. Hur placerar sig egentligen alla, extremt många, filmer och serier i en tidslinje? Café reder ut.

De senaste åren har Disney pumpat ut nya serier i en av världens starkaste franchiser inom populärkultur. Något som gjort att Star Wars fatigue blivit ett begrepp. Utmattad och mätt på Star Wars eller inte, de senaste årens många nya serier, där Ahsoka som hade premiär i augusti 2023 är den allra senaste, har gjort att det nu är krångligare än någonsin att hänga med hur allt hänger ihop och i vilken tidsrymd alla filmer och serier placerar sig. Som om det inte räckte med filmerna.

En grundläggande lektion: Det finns 12 Star Wars-filmer (den animerade filmen The Clone Wars inräknad), varav nio av dessa har romerska siffror och räknas till huvudberättelsen om familjen Skywalker.

”Ahsoka” är den senaste Star Wars-serien att släppas.

För att få en övergripande förståelse för berättelsens gång kan man säga så här: Mellan 1977–1983 gjordes tre filmer som utgör originaltrilogin. Mellan släpps 1999–2005 ytterligare tre som utgör prequel-trilogin, och mellan 2015–2019 filmerna som utgör sequel-trilogin. Därtill har det släppts tre fristående filmer (vi är snälla och räknar in The Clone Wars här) som fokuserar på specifika händelser eller personer.

Hur många tv-serier det finns? Tja, det beror lite på hur många av de animerade serierna du vill räkna in. I den här artikeln utgår vi från serierna som finns att se på Disney+ och vi bortser från Lego Star Wars-serierna, samt Visions och Droids som Disney valt inte ska ingå i kanon. Utöver det finns det ett gäng tv-spel, som Knights of the Old Republic och Fallen Order, men för att du ska orka läsa hela den här artikeln förbehåller vi oss rätten att strunta i dem.

Nog snackat. Så här hänger alla Star Wars-filmer och serier ihop i en tidslinje. Måttlig spoilervarning utfärdas.

1. Young Jedi Adventures (2023)

Serie.

Den animerade serien, vars estetik vänder sig till de allra yngsta, utspelar sig drygt 200 år före händelserna i den första Star Wars-filmen enligt kronologisk ordning. Serien följer bland annat en ”ung” Yoda.

2. Tales of the Jedi (2022)

Miniserie.

En animerad miniserie som gör rätt stora tidshopp mellan avsnitten, men där alla seriens sex avsnitt ryms inom den så kallade prequel-eran. I serien får vi bekanta oss med välkända jediriddares bakgrundshisoria. De tre första avsnitten utspelar sig före The Phantom Menace, den första filmen i tidslinjen.

3. Episode I: The Phantom Menace (1999)

Film.

En ung Anakin Skywalker introduceras. Filmen anses vara något av ett lågvattenmärke i Star Wars-filmeriet, men Liam Neeson och Ewan McGregor är bra som jediriddarna Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi. Plus också för superskurken Darth Maul.

4. Episode II: Attack of the Clones (2002)

Film.

Tio år har passerat sedan The Phantom Menace och lille pojken Anakin har blivit vuxen. Än finns ingen Luke Skywalker, ingen Darth Vader eller Leia. Däremot lurkar en ond kraft i det fördolda.

5. The Clone Wars (2008)

Film.

Animerade filmen Clone Wars fyller luckan i åren som passerar mellan Episode II: Attack of the Clones och Episode II: Revenge of the Sith. Filmen var också startpunkten för animerade serien med samma namn. I filmen får vi bland annat lära känna slajmgangstern Jabba the Hutt.

6. The Clone Wars (2008–2020)

Serie.

Efter filmen The Clone Wars beställde George Lucas en animerad serie med samma namn. Serien kretsar främst kring Anakin Skywalker och jedilärlingen Ahsoka Tano, som Anakin tar under sina kraftkompetenta vingar. Samma Ahsoka fick en helt egen serie under 2023. Serien rullade i sju säsonger och flätas in i nästa film i tidslinjen.

7. Episode III: Revenge of the Sith (2005)

Film.

Historien hoppar tre år framåt från filmen Attack och of the Clones och vi får svaret på vilka Darth Vader och den tidigare nämnda onda kraften som lurkat i det fördolda egentligen är. Den mörkaste Star Wars-filmen i sagan om Skywalkers.

8. Bad Batch (2021–)

Serie.

En av de nyare Star Wars-serierna följer ett gäng klonsoldater med unika färdigheter – Clone Force 99 – på olika uppdrag under klonkriget som utspelar sig kort efter händelserna i filmen Episode III: Revenge of the Sith.

9. Solo: A Star Wars Story (2018)

Film.

Han Solo-filmen tillhör, precis som Rouge One och Clone Wars, inte de övriga filmepisoderna utan är en fristående del av Star Wars-sagan. Solo: A Star Wars Story släpptes efter Rouge One men i tidslinjen utspelar den sig före händelserna i densamma – och drygt tio år innan händelserna i A New Hope. I Solo: A Star Wars Story får vi följa en ung Han Solo – givetvis med sin vapendragare och ständiga följeslagare Chewbacca – utforskande av galaxen. I filmen stöter Solo bland annat på den centrala Star Wars-karaktären Lando Calrissian.

10. Obi-Wan Kenobi (2022)

Miniserie.

Ewan McGregor och Hayden Christiansen återvänder som Obi-Wan Kenobi och Anakin Skywalker. Fördjupar och utforskar relationen mellan de forna bästa vännerna tillika lärare och elev. Har en av hela Star Wars-berättelsen mäktigaste fajtingscener och det bjuds på mycket Darth Vader. Utspelar sig under tiden mellan Episode III och IV – tio år efter den förstnämnda och nio år innan sistnämnda.

11. Rebels (2014–2018)

Serie.

Animerad serie där vi får följa rebellalliansens första stapplande steg innan de skulle bli ett rejält hot för imperiet. Serien utspelar sig under samma tid som serien Andor och den fjärde och sista säsongen slutar ungefär där antologifilmen Rouge One tar vid.

12. Andor (2022)

Serie.

Kritikerrosad serie som berättar- och stilmässigt vågar gå utanför de traditionella Star Wars-ramarna. Utspelar sig fem år efter händelserna i miniserien Obi-Wan. Andor kretsar kring karaktären Cassian Andor, och berättelsen startar fem år innan han skulle dyka upp i nästa film på tidslinjelistan.

13. Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Film.

Rogue One är inte en del av de övriga episoderna, utan tillhör en antologi som ska förklara specifika händelser i Star Wars-universumet. Den här filmen förklarar exempelvis förutsättningarna för den första filmen som skapades, alltså originalfilmen A New Hope från 1977. Rogue One mynnar ut i nämnda film. I filmen förekommer karaktären Cassian Andor som 2022 fick en helt egen serie. I klartext: en prequel-serie på en spinoff-film. Väldigt star warskt.

14. Episode IV: A New Hope (1977)

Originalfilmen är den fjärde i den linjära episodhandlingen. Det har passerat 19 år i handlingen från Episode III till Episode IV. Nu följer vi den unga jediriddaren Luke Skywalker, en åldrad Obi-Wan Kenobi och prinsessan Leia. Handlingen tar vid precis där antologiifilmen Rogue One: A Star Wars Story slutar.

15. Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

Tre år senare i handlingen har rebellerna hunnit flytta på sig till snöplaneten Hoth innan rymdimperiet, med Darth Vader i täten, upptäcker dem. Anses av många vara den allra bästa Star Wars-filmen.

16. Episode VI: Return of the Jedi (1983)

Ett år passerar i handlingen innan den sista av de tre originalfilmerna tar vid. Totalt har det passerat 37 år i handling mellan The Phantom Menace (från 1999) och denna film.

17. The Mandalorian (2019–)

Serie.

Över The Mandalorians hittills tre säsonger får vi bekanta oss med prisjägaren Din ”Mando” Djarin och internetälsklingen ”Baby Yoda”. Serien börjar drygt fem år efter händelserna i Episode VI: Return of the Jedi.

18. The Book of Boba Fett (2021–2022)

Serie.

Utspelar sig parallellt med handlingen i The Mandalorian. Här lär vi känna karaktären Boba Fett, som även förekommer i flera av huvudhistoriens filmer, samt i Mandalorian. Även ”Mando” från nämnda serie dyker upp här. Mycket ökenplaneten Tatooine för investerade tittartid i The Book of Boba Fett.

19. Ahsoka (2023)

Serie.

Fan-favoriten tillika Anakin Skywalkers padawan Ahsoka, som bland annat förekommit i Clone Wars och Mandalorian, fick under 2023 en helt egen serie som utspelas parallellt med tidslinjen i den tredje säsongen av Mandalorian. Något som innebär att den utspelar sig drygt sju år efter händelserna i filmen Episode VI: Return of the Jedi och 20 år innan Episode VII: The Force Awakens.

20. Resistance (2018–2020)

Serie.

I animerade Resistance följer vi motståndsrörelsen, kända från sequel-trilogin, med piloten Dameron Poe i spetsen. Första säsongen utspelar sig strax innan händelserna i de två kommande filmerna på listan och säsong två strax därefter.

21. Episode VII: The Force Awakens (2015)

Film.

Vi har nu förflyttat oss 67 år framåt i handlingen från den första filmen i kronologin, alltså den med lille Anakin, och 30 år sedan händelserna i The Return of the Jedi. Flera karaktärer är borta, nya har tillkommit. Men handlingen ligger alltså efter original- och prequel-trilogierna.

22. Episode VIII: The Last Jedi (2017)

Film.

Filmen tar vid direkt där Star Wars: The Force Awakens slutade och fördjupar banden mellan sequel-trilogins huvudkaraktärer, Rey och Kylo Ren.

23. Episode IX: The Rise of Skywalker (2019)

Film.

Den avslutande filmen om familjen Skywalker syr ihop alla nio huvudfilmer. När nästa trio Star Wars-filmer med romerska siffror i titeln kommer återstår att se, men klart är att det finns stora friheter att placera den långt efter – eller före – tiden Skywalkers härjade i galaxen. Klart är att Disney har planer för tre kommande filmer med olika inriktningar. Bland annat en som ska handla om en av hjältarna från den avslutande trilogin om Skywalkers.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.