Alla 9 American Pie rankade – från sämst till bäst

Ny forskning visar att det finns chockerande nio American Pie-filmer, vilket är betydligt fler än man länge trott. Dessutom sägs en tionde nu vara på gång. Här är alla American Pie-filmer rangordnade – från sämst till bäst.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-06-12 10:39  |  Lästid: 3 minuter

9. American Pie Presents: Girls’ Rules (2022)

Den senaste installationen i serien har skalat av nästan allt som har med ursprungsfilmerna att göra. Inte ens Eugene Levy är med, och han är med i exakt alla andra åtta. Den innehåller heller inget naket, vilket såklart inte är nödvändigt för en ungdomskomedi, men det är helt unikt för American Pie.

Ett tydligare kvinnligt perspektiv hade kunnat kännas uppiggande för franchisen, men då kanske inte regissören och de båda manusförfattarna skulle ha varit män. Detta får Girls’ Rules att kännas som en riktigt medioker komedi där American Pie-etiketten klistrats på dagen innan release.

8. American Pie Presents: Band Camp (2005)

Den tredje filmen Wedding kändes länge som ett avslutande kapitel för serien, men två år senare dök dessvärre den här upp. Vi följer istället för originalgänget Stiflers mycket irriterande kusin, spelad av den påfrestande skådespelaren Tad Hilgenbrink – en av stjärnorna i de genuint fruktansvärda Epic Movie och Disaster Movie. Hilgenbrink har enligt IMDb inte medverkat i en film sedan 2010.

7. American Pie Presents: Beta House (2007)

Den tredje av spinoff-filmerna har precis som de andra en kusin till Stifler i fokus - den här gången spelad av John White som vi även ser i Naked Mile, något högre upp på listan. Ingen av filmerna utanför originalserien är speciellt bra och det ska sägas att det är väldigt jämnt mellan dem. Book of Love är alltså inte mycket bättre än Beta House, bara för att den ligger ett snäpp upp på listan. Men en grej kan ingen ta ifrån Beta House, och det är att den är 2000-talets minst originella collegekomedi.

6. American Pie Presents: The Book of Love (2009)

Att lyfta den mest frekvent återkommande karaktären - Jims pappa - till strålkastarljuset känns som en bra idé på pappret. Säkert hade det kunnat fungera. Och ursprungsberättelsen om den mytomspunna och ganska äckliga "kärleksboken" har någonting. Men man blir liksom lite irriterad när man ser den här komedin. Den känns som en trist cover på den första filmen.

Det unika med Book of Love är att det är den enda film på listan man också blir lite ledsen för att den inte fungerar. Man hoppades, av någon idiotisk anledning på lite mer. Men så kommer man ihåg att det i filmen finns en man med smeknamnet "Lube" och då blir man bara arg igen.

5. American Pie Presents: The Naked Mile (2006)

Ja, Naked Mile ligger bara en position under Wedding, men den är betydligt sämre. Den är dock bäst av de sämre American Pie-filmerna, vilket verkligen borde tryckas på en eventuell nyrelease. Handlingen? En Stiflerkusin som dödat sin farmor åker till college för att delta i ett mytomspunnet nakenlopp.

Detta kapitel i American Pie-sagan släpptes 2006 och är extremt typiskt i ton för hur massproducerade tonårskomedier såg ut under den perioden. Humorn jobbar snarare nästan bara med aggressiva chocker, vilket gör att man när filmen är slut känner sig helt matt och trött i huvudet.

4. American Pie 3: The Wedding (2003)

Jim och Michelle ska gifta sig och återförenar flera av rollfigurerna från de två första filmerna. Här saknas dock Exempelvis Chris Klein, Mena Suvari och flera andra vilket gör att filmen inte känns helt fulltalig.

Wedding cementerar dock Stifler som gängets välbehövliga, barnsliga ankare, eftersom han tack och lov inte förändrats det minsta från när vi såg honom sist. Jim är karaktären som tror att man måste bli tråkig för att man växer upp och Stifler är den som vägrar att lämna puberteten. Någonstans på mitten möts de och det är det som gör filmerna i originalserien så tilltalande.

3. American Pie 2 (2001)

Gänget är hemma från college över sommaren och bestämmer sig för att arrangera en riktig brakfest i ett stort hus vid Lake Michigan. Mer komplicerad än så behöver inte handlingen till en American Pie-film vara. Det är väldigt kul att se hur oerhört taffligt vännerna hanterar att bo hemifrån och temat att det finns många olika sätt att växa upp är någonting som bibehålls genom hela huvudserien.

2. American Pie (1999)

Av alla sexkomedier från den här eran var det här den mest framstående. Utan American Pie, ingen Superbad. Självklart har en del aspekter åldrats illa, som exempelvis sättet den berömda smygfilmningen porträtteras. Grejen är att detta är en komedi av sin tid, på både gott och ont. Det positiva med filmen är att kemin mellan alla skådespelare är på topp redan från start. Kärleksrelationerna, vänskaperna, och kanske allra mest bandet mellan Jim och hans pappa - här och för (nästan) hela serien porträtterad av otrolige Eugene Levy.

1. American Pie: Reunion (2012)

Ett något kontroversiellt beslut, kan tyckas. Att den fjärde delen i originalserien ligger i topp. Att den skulle vara bättre än den ursprungliga klassikern vi minns från skoltiden. Och ja, Reunion har helt klart den första filmen att tacka för väldigt mycket. Den skördar vad American Pie sådde (i den där äckliga pajen) för så många år sedan.

Det som gör Reunion till en av 2010-taleta mest underskattade komedier är filmens stråk av melankoli. Det finns en otroligt stark nostalgi mellan high school-vännerna när de återförenas efter så många år och Reunion lyckas balansera den extremt väl mot komedin. Det är lätt hänt att det blir som med This is 40 – en film som fastnar lite för mycket i deppandet över åldrande och allt känslomässigt gegg och humorn placeras på sidlinjerna.

American Reunion vågar vara känslosam, nostalgisk, men också fantastiskt idiotiskt rolig.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-12 16:11