Allt du behöver veta inför US Masters – helgens stora sporthändelse

US Masters 2020

TV-tiderna, spelarna att hålla koll på och de mest spännande hålen. Café ger dig de bästa tipsen på vad du bör hålla utkik efter under helgens stora sporthändelse.

Wilmer Gyllström | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-11-12 14:20  |  Lästid: 3 minuter

Golfsäsongen är slut, i alla fall för dem som spelar på svensk mark. Trist ju, eftersom den utmärkta sociala distanseringssporten golf varit pandemiräddningen för rekordmånga svenskar under våren, sommaren och hösten. Tur då för alla oss sportsugna tv-tittare att majortävlingen Masters Tournament börjar redan i dag. Perfekt! Då vet jag vad du, jag och alla (nåja) Sveriges drygt 540 000 svenska golfare vad vi ska göra i helgen: Kolla golf på TV.

Den anrika tävlingen som normalt sett äger rum i april har skjutits fram på grund av de rådande omständigheterna, men nu, drygt åtta månader senare, får vi äntligen beskåda första utslaget på klassiska Augusta Nationals.

LÄS OCKSÅ: Café djupanalyserar: Så bra är Donald Trumps golfsving

För att tagga till inför helgens största sporthändelse hörde Café av sig till den eminenta och entusiastiska golfexperten Jesper Johansson som till vardags jobbar som digital redaktör för Svensk Golf. TV-tiderna, roligaste hålen och spelarna att hålla koll på – här allt du behöver veta inför US Masters 2020.

TV-tiderna för US Masters – sänds på CMore och TV12

Torsdag 12/11:
13:30–23:30 på C More Golf/C More Play, samt 19:00–20:00 & 22:40–23:30 på TV12

Fredag 13/11:
13:30–23:30 på C More Golf/C More Play, samt 19:00–23:30 på TV12

Lördag 14/11:
15:45–23:00 på C More Golf/C More Play, samt 19:00–23:00 på TV12

Söndag 15/11:
13:45–21:00 på C More Golf/C More Play, samt 17:30–21:00 på TV12

Foto: Getty

De här spelarna ska du hålla koll på:

– Tiger Woods. Glöm aldrig det. Håll ALLTID ett öga på Tiger Woods – den störste genom tiderna. Utöver honom ska man också självklart kika in lite på Henrik Stenson och vad han sysslar med, som ende svensk på Augusta. Men jag är nog ändå mest nyfiken på Bryson DeChambeau – som gått upp, vad som ser ut att vara, 50 kilo på ett år och nu slår längre än alla andra. Han vann US Open tidigare i år, kanske kan han nu ta sin andra majorseger. Om allt fungerar som det ska från tee för honom finns det en chans (eller risk) att Augusta National aldrig kommer vara sig lik igen…

Foto: Getty

De här hålen bjuder på mest ögongodis och spänning:

– Amen corner! Alltså hål 11, 12 och 13. Döpt efter nån jazzdänga och syftar till att det är här tävlingen avgörs. Så är det verkligen. Hål 12, döpt till Golden bell, är ett par 3-hål som kan tyckas se enkelt ut men många upplagor av Masters Tournament har avgjorts här. Inte minst senaste upplagan då Tiger Woods vann. Han hade inte vunnit om Francesco Molinari kunde undvika Rae’s Creek som rinner framför green. Så blev det inte.

Foto: Getty

Därför spelas banan betydligt längre än vanligt:

– The Masters spelas alltid andra helgen i april men på grund av covid-19 flyttades den fram till november. Det här gör många saker med banan. Jag kan nörda ner mig och prata om grästyper och hur det påverkar slagen främst runt greenerna men vi nöjer väl oss vid att nämna att den spelas betydligt längre i årets upplaga. Anledningen är att det är blötare i marken än vad det är i april, vilket gör att slagen inte rullar ut. Å andra sidan spelas tävlingen utan publik – vilket i sin tur gör att spelarna kan slå slag till ställen de vanligtvis inte kan… Hmm, lurigt.

Bonusnörderi: Tävlingen heter tydligen THE Masters – trots att de flesta (inklusive Café) säger US Masters:

– Inte för att vara sån, men tävlingen heter THE Masters, eller Masters Tournament – inte US Masters. Faktum är att tävlingen under de första åren hette Augusta National Invitational, men att klubbens starke man – Clifford Roberts – sedan döpte om tävlingen till The Masters, som ju är betydligt mer svängigt. Men Bobby Jones, den bäste amatören genom tiderna tillika medgrundare av Augusta National, gillade aldrig det namnet. Han refererade till tävlingen som ”the so called Masters Tournament” långt in på 1960-talet. Oklart om detta var underhållande, men i alla fall lite information lagom till årets bästa golfvecka.

Som aptitretare kan man alltid kika in på Jon Rahms hole-in-one under träningen från i tisdags. En rätt schysst födelsedagspresent till sig själv då spanjoren fyllde år samma dag. Även om Snett inåt bakåt-poddaren och toppgolfaren Emil Eriksson menar att det var sluttningen gav honom fördel, så är det ett OK slag.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-11-12 15:08