Hoppa till innehåll

Café djupanalyserar: Så bra är Donald Trumps golfsving

Donald Trump spelar golf

Med hjälp av supergolfaren tillika ”Snett inåt bakåt”-sportpoddmannen Emil Eriksson svarar Café på frågan: ”Hur bra är egentligen Donald Trumps golfsving?”

Att den amerikanske gangsterpresidenten Donald Trump älskar golf är vida känt. Via hans bolag Trump Organization äger Trump 15 golfbanor världen över, varav 11 av banorna ligger i USA. Det nyhetsflashades på när han under förra helgen använde golfen som terapiform när det stod klart att Joe Biden skulle vinna det amerikanska valet – både lördag och söndag sågs Trump spela golf på sin egen golfbana Trump National Golf Course i Virginia.

Från videoklippen som kablades ut från Trumps runda förvånades många över hur bra den 74-årige alltjämt sittande presidentens sving såg ut. För det otränade ögat såg svingen ut att vara elastisk och följsam – långtifrån den mer konventionella gubbstötsvingen för en person i hans ålder. Om ett otränat öga tycker att det ser bra ut – vad säger då en expert på området?

För att analysera Donald Trumps golfsving hörde Café av sig till Emil Eriksson som, när han inte myser hemma hos Staffan Lindeborg tillsammans med Marcus Leifby i eminenta sportnostalgipodden Snett inåt bakåt, är en inbiten golfare med 0,7 i handicap (äh!). Eriksson ägnar enligt egen utsago, om möjligt, än mer tid åt att Youtube-analysera tourspelarnas golfsvingar än att sitta och kolla på gamla arkivbilder från Bengt Barons chockerande OS-guld på 100 meter ryggsim i Moskva 1980. Bara en sån sak.

”Snett inåt bakåt”-poddaren och ytterst kompetenta golfspelaren Emil Eriksson till höger.

Förutom att reprisera Jon Rahms otroliga vattenmacka-hole in one till förbannelsen har du spenderat de senaste dagarna med att analysera Donald Trumps golfsving. Vad har du kommit fram till?

– App app app, låt dig inte luras sådär av Augusta-propagandan. “Funnel pin!”. De placerar hålet så det gynnas av sluttningarna, förstår du. När folk delar Rahm-videon upplyser jag dem helt enkelt om att Vijay Singh gjorde en likadan 2009, Martin Kaymer gjorde en 2012 och Louis Oosthuizen gjorde en 2016.

Det låter som att du har en inte helt oansträngd personlighet. 

– Jag har nästan inga vänner. 

Vad är utmärkande för Trumps sving?

– Han kommer lite “utifrån och in” genom träffen, vilket gör att hans grundslag är en “fade”, precis som Tiger Woods. Där börjar, och slutar, förresten deras likheter. En “fade” gör att bollen får en högre bollbana och landar mjukare på greenen. På så vis kan Trumpen attackera även de flaggor som står svårt placerade bakom bunkrar och vattenhinder. 

Slår han långt?

– Som många kanske vet gick PGA-tourspelaren Bryson Dechambeau upp 30 kilo på ett par månader för kunna slå längre. De kilona hade Trumpen redan på plats, så att säga, vilket gör att han kan lägga ordentligt med tryck bakom klubban. För sin ålder slår han förhållandevis långt, skulle jag säga. 

”Trumps bästa del är tveklöst psyket. Alla stora golfspelare är psykopater.”

Så hans generösa hydda gynnar honom menar du?

– Definitivt. Vi måste komma ihåg att Colin Montgomerie vann åtta Order of merit i rad när han såg ut som en havande mattant från Aberdeen. När han plötsligt började banta spelade han betydligt sämre. Sen är det så klart olyckligt att Trumps tyngdpunkt sitter strax under ansiktet.

Tiger Woods och Colin ”En havande mattant från Aberdeen” Montgomerie 1999.

Med svingtypen han har – passar trä- eller järnklubbor honom bäst?

– Han kommer ganska brant ner på bollen och det gör att han får en låg “launch angle”, vilket är bra när du slår med järn men något ineffektivt när du slår med metalwoods, eller “träklubbor” som du helt felaktigt kallar det. 

Vilka spelare på touren har liknande sving som Trump?

– För att göra den bästa jämförelsen behöver vi gå tillbaka till Jack Nicklaus. Båda låter vänsterknät knicka till lite, de slår båda en fade och deras finish är närmast skrämmande lika.

Nu har du jämfört Trump med Tiger Woods och Jack Nicklaus, golfhistoriens två bästa spelare. 

– Och vi är inte ens klara än. 

Vilken del av hans golfspel är hans styrka?

– Tveklöst psyket. Alla stora golfare är psykopater. 

Hur bra är han egentligen på golf?

– Om man googlar Trumps handicap och klickar på den första länken, hamnar på en amerikansk hemsida man aldrig varit på tidigare och sen klickar bort två, tre reklamblaffor som ploppar upp och läser högt så står det 2,8 i hcp. Jag ser ingen anledning att tvivla på det. 

Trump dundrade ju på med två golfrundor två dagar på raken när det stod klart att Biden skulle vinna. Det låter ju som en kontraproduktiv terapiform, blir man inte vansinnig om man har en dålig dag på banan?  

– Om du förlorat ett presidentval mot en senil demokrat, riskerar åtal för våldtäkt och är i akt att driva USA mot inbördeskrig kan nog den där tvåmetersputten för birdie känns som en bagatell. Han kan mycket väl ha sänkt sig. 

Vilken är din personliga svingförebild?

– Fred Couples, givetvis. 

US Masters går av stapeln i helgen. Vilka blir topp tre?

– Jag tror det kommer stå mellan Bernhard Langer, José Maria Olazabal och Lee Westwood. Nån av dom. 

Den tyske evighetsmaskinen Bernhard Langer med sin trademark-fula putter.

Slutligen: Vad har du förresten för handicap själv?

– Haft uppehåll i femton år så började säsongen på mitt gamla hcp, vilket var 0,7. Men är uppe på 2,4 nu. Spelar nog egentligen på 6 nånting sånt. Skriv 0,7, ingen behöver ju veta. 


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.