Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om Martin Scorseses nya film ”The Irishman”

David Johansson

Filmen har varit på gång i över tio år, och har i höst äntligen premiär – på Netflix.

Det är ingen hemlighet att många längtar efter Martin Scorseses kommande film The Irishman. Filmen, som stoltserar med den aningen drömmiga och, som det kallas, stjärnspäckade skådespelartrion Al Pacino, Robert De Niro och Joe Pesci, baseras på boken I Heard You Paint Houses av Charles Brandt och handlar om Frank ”The Irishman” Sheeran.

Sheeran arbetade under många år som yrkesmördare och lystrade till den ikoniske Jimmy Hoffa och maffiabossen Russell Bufalino. Enligt Brandts bok där Sheeran själv intervjuas blev han i slutändan beordrad av Bufalino att mörda Hoffa, vilket han enligt honom själv gjorde. Filmen har varit på gång i över tio år nu, och det har hunnit gå tre år sedan Netflix offentliggjorde att man valt att kliva in som producent för den omsusade filmen. 

Monstruös budget fick Netflix att ingripa

The Irishman skulle ha sett dagens ljus för längesedan i och med att Scorsese varit redo att filma i över tio år, men utmaningen har legat i att de två huvudrollsinnehavarna, De Niro (som spelar Sheeran) och Pacino (som spelar Jimmy Hoffa) behövde föryngras på digital väg då halva filmen handlar om den unga versionen av deras karaktärer. Teknologin har helt enkelt antingen varit för primitiv eller för kostsam att göra verklighet av tidigare.

Budgeten för filmen är enorm – den beräknas ha kostat cirka 140 miljoner dollar, eller cirka 1,3 miljarder svenska kronor, att göra – och många filmbolag vägrade att göra filmen fram till dess att Netflix informerade att man valt att producera den. Kanske inte ett optimalt läge, då man gissningsvis siktar mot Oscarsgalan och får Steven Spielberg som han vill kanske det inte riktigt går vägen, men viktigast är så klart att filmen blir gjord. Vilket den blivit.

Martin Scorsese och Joe Pesci som en uråldrig Russell Bufalino. Foto YouTube.

Filmen baseras på en bok om Frank Sheeran

Boken som filmen är baserad på, eller snarare bokens titel, I Heard You Paint Houses, var frasen Jimmy Hoffa yttrade till Frank Sheeran första gången de träffades. Det var då kodord som anspelar på att någon är yrkesmördare.

I boken berättar Sheeran, som intervjuades av Charles Brandt under en femårsperiod, många, visserligen obekräftade, saker om Jimmy Hoffa och den värld de verkade i. Bland annat påstår han att det var han som dödade Jimmy Hoffa – någonting som aldrig bekräftats i och med att Hoffas kropp aldrig återfunnits, och Sheeran själv vek hädan endast två månader efter att boken gavs ut i oktober 2003.

Scorseses klippare har inte ens sett en hel scen

Den legendariska redigeraren Thelma Schoonmaker har jobbat med Scorseses i över 50 år och ligger bakom klippningen av filmer som The Departed, Raging Bull, Hugo Cabret, Goodfellas, The Wolf of Wall Street, Shutter Island, The Aviator, ja, i princip allt som Scorsese gjort har klippts av Schoonmaker.

När Schoonmaker blev intervjuad av Yahoo tidigare i år kom hon med vissa bekymrade uppgifter. Bland annat menar hon att det fortfarande är en väldigt stor risk att låta halva filmen utspela sig när karaktärerna är betydligt yngre än skådespelarna som spelar dem.

Tidigare fall av digital föryngring inom film har endast bestått av kortare scener, och sällan varit helt övertygande. Det är ett stort risktagande av Netflix att göra filmen, särskilt eftersom alla stora filmbolag vägrat och teknologin att föryngra skådespelarna är relativt oprövad i den här kapaciteten.

”Vi får se delar av filmen, men jag har fortfarande inte sett en hel scen där skådespelarna föryngrats”, berättade Schoonmaker för Yahoo. Samtidigt försäkrade hon alla om att det är en fantastisk film och att fansen kommer älska den.

Den hittills enda trailer till filmen är en djup besvikelse

Under Oscarsgalan visades det allra första rörliga materialet från filmen i form av en så kallad teaser. Men det enda vi fick var en tom hylsa som rykande far över rutan och fungerar som bokstaven ”I” i alla skådespelare utskrivna namn på skärmen. Inte en enda ruta visades, men det räckte för att väcka liv i förväntningarna för The Irishman, som man ändå måste säga nått sjuka nivåer.

Sedan Netflix för snart tre år sedan offentliggjorde att man gått in som producent och finansierat filmen har det tisslats och tasslats om The Irishman, och nu verkar det äntligen som att den faktiskt kommer till streamingtjänsten. 

Skådespelarensemblen är minst sagt imponerande

Scorsese är en av de där regissörerna som älskar att återanvända skådisar. Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci spelar de tre största rollerna, men även Harvey Keitel (Mean Streets, Pulp Fiction), Anna Paquin (X-Men,True Blood), Jesse Plemons (Breaking Bad, Black Mirror), Ray Romano (eeh… Alla älskar Raymond?) och Bobby Cannavale (Mr. Robot, Blue Jasmine, Going Places) finns med i rollistan. 

Robert De Niro bär platåskor i filmen

The Irishman har premiär på Netflix i höst.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.