Allt du behöver veta om uppföljaren till ”Band of Brothers”

Band of Brothers

Den efterlängtade uppföljaren kommer att regisseras av mannen bakom den nya Bond-filmen och visas på Apples streamingtjänst.

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2020-10-13 20:05  |  Lästid: 3 minuter

Andra världskriget är sannerligen ingen outforskad filmgenre. Otaliga filmmakare har med varierande kvalité försökt sig på att porträttera världshistoriens blodigaste konflikt. Somliga med mer lyckat resultat än andra – Christopher Nolans Dunkirk och Steven Spielbergs Saving Private Ryan är några såna exempel. Men fakta kvarstår alltjämt, det vill säga att det ofta är mycket komplicerat, ibland snudd på omöjligt, att leverera en rättvis skildring av kriget inom ramen för en vanlig spelfilm á 120 minuter.

Damian Lewis som kapten Richard Winters i ”Band Of Brothers”. Foto: HBO

Därför är det lätt att förstå varför HBO-serien Band of Brothers och systerserien The Pacific, blivit så populära. Få bidrag ur tv-historien kan nämligen hävda sig i jämförelse när det kommer till att leverera en så mångfacetterad och nyanserad skildring av krigets verklighet och med samma höga underhållningsvärde. Snart har 20 år gått sedan världen hade Band of Brothers-feber. En tv-serieberättelse över 10 avsnitt om fallskärmsjägarna i Easy Company – från landstigningen i Normandie under D-dagen till krigets sista skälvande dagar i maj 1945. Efter den enorma succén och som fortsatte med The Pacific 2010, har det länge tisslats och tasslats om en eventuell (fristående) uppföljare. Och nu verkar det som att dagen bara kommer allt närmare.

Bond- och True Detective-regissören Cary Fukunaga ska regissera uppföljaren till ”Band of Brothers”.

Enligt GQ Australia kommer inspelningen av den nya serien började rulla under nästa år och det står redan klart att åtminstone tre av avsnitten kommer att ske i Cary Fukunagas regi. En regissör som bland annat gjort sig ett namn genom bidrag till True Detective (första säsongen) och den kommande Bond-rullen No Time To Die.

Liksom i fallet Band of Brothers är den nya krigsserien ett resultat av ett samarbete mellan Tom Hanks och Steven Spielberg, vars historik tillsammans sträcker sig ända tillbaka till 1998 när Saving Private Ryan vann pris på Oscarsgalan. Manus står John Orloff för, även han med ett förflutet från Band of Brothers-produktionen. Med andra ord är det mycket som lär kännas igen, trots att snart två decennier passerat sedan vi fick bekanta oss med kapten Dick Winters och de andra hjältarna i den 101. luftburna divisionen.

Firma Spielberg-Hanks står återigen för produktionen i Apples jättelika WWII-satsning.

Den stora frågan är bara: Vad kommer den nya serien att handla om? Svaret är Donald L. Millers bok Masters of the Air: America’s Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany. En historia om Miller själv och hans soldatkompisar från Eighth Air Force, som informellt kallades Bomber Boys, och som tjänstgjorde i amerikanska flygvapnet på västfronten.

Foto: HBO

Än en gång kommer stort fokus ligga på de allierades invasion av Frankrike 1944, men serien kommer också ge en inblick i den viktiga roll som det flygvapnet spelade för de allierade truppernas framryckning in i Tredje riket under krigets slutskede.

Amerikanska Deadline rapporterade redan i fjol att Masters of The Air kommer sträcka sig över minst åtta timmar och att budgeten beräknas överstiga hisnande 1,7 miljarder(!) kronor. Något premiärdatum är ännu inte satt men klart är att serien kommer att visas på streamingtjänsten Apple TV+ plattformar.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-13 20:05