Efter vinterns ide är vårsolen efterlängtad, men det är med försiktighet du ska möta solens strålar. Visserligen mår vi bra av ljuset, men också för att solen bildar viktigt D-vitamin i vår hud. Men UV-strålarna innebär också påfrestningar och risker för hud och ögon. Att använda solskyddsfaktor är alltså A och O för att undvika brännskador och åldras i förtid, förbered kroppen genom en ordentlig skrubb och återfuktning. Efter en dag i hettan bör du satsa på en after sun-lotion som lugnar och svalkar huden. Om du råkat bränna dig bör du låta huden vila eller täcka de brända områdena om du prompt måste ut i solen.
* * *
FAQ OM SOLSKYDD
Vad bör man tänka på innan man ger sig ut i solen?
Det är viktigt för oss att ta del av solen, både för att vi mår bra av ljuset, men också för att solen bildar viktigt D-vitamin i vår hud. Men solens UV-strålar innebär också påfrestningar och risker för hud och ögon. Skydda huden med en solskyddscreme som skyddar mot både UVA och UVB. Om du vet att du kommer att bada och/eller svettas mycket, behöver du smörja in dig igen under dagen. Glöm inte solglasögon med UV-skydd, som skyddar ögonen.
En bra solkräm/solskyddsfaktor kännetecknas av vilka ingredienser?
Att hitta det solskydd som passar just dig är viktigt. Kräm, lotion, sololja eller spray, välj det som du tycker passar dig bäst. Vissa tycker att en tunnare lotion eller spray är enklare att applicera. Kräm är bra till ansikte, hjässa och axlar som är väldigt utsatta kroppsdelar. Det viktigaste när du väljer solskydd är att se till att ditt solskydd skyddar mot både UVA och UVB, det ska finnas märkning om det på förpackningen. Välj en hög skyddsfaktor om du har en ljus hy. För ansiktet kan det vara bra att använda en creme som är anpassad för ansiktet. Solskydd för ansiktet har en skönare kosmetik – krämen går lätt in i huden, den mjukgör, återfuktar och gör inte huden blank.
Vilka myter finns det om solskydd?
De 7 vanligaste myterna om solskydd:
1. Om jag som är ljus smörjer in mig med hög skyddsfaktor blir jag inte brun.
Du blir brun, men inte bränd. Dessutom håller färgen längre.
2. Om jag använder solskydd kan kroppen inte producera D-vitamin.
Du behöver bara exponera en hudyta i storleken av din underarm eller ansikte i ungefär en kvart om dagen för att kroppen ska uppnå maxproduktion av D-vitamin.
3. Solskydd som inte är naturliga/ekologiska innehåller farliga, hormonstörande och cancerframkallande kemikalier som tränger ner i huden och går in i blodet.
Solskydd innehåller inga hälsofarliga ingredienser som kan ta sig ner djupare i huden, eller som kan orsaka skada på din hud eller hälsa. Naturliga och ekologiska solskydd fungerar också bra för att skydda huden från solen, men är inte alltid bättre för dig ur allergisynpunkt.
4. Jag som har mörk hud behöver inte använda solskydd.
Mörk hud har ett bättre skydd mot solens strålar än ljus hud, men man kan fortfarande bränna sig och få solskador, till exempel soleksem, eller ojämna pigmentförändringar av solen. Att mörkhyade drabbas av hudcancer är ovanligt men det kan förekomma. Enligt Cancerfonden så drabbas en person på 100 000 i den svarta befolkningen av malignt melanom. Så skydda dig även om du har mörk hud!
5. Om det är molnigt ute behövs inget solskydd.
Du har inte lika hög exponering från solen när det är mulet ute, men om du befinner dig på sydligare breddgrader och nära ekvatorn är strålningen stark även när det är molnigt. Du ska absolut smörja in dig med solskydd även när det är mulet. Solstrålar reflekteras av material och även marken, så det är bra att skydda sig även när du sitter i skuggan.
6. Vissa solskydd innehåller nanopartiklar och dessa går in i kroppen eftersom de är så små.
Nanopartiklar gör man av titandioxid för att krämen ska gå lättare att smörja ut, och inte bli så tjock. Dessa nanopartiklar av titandioxid är i själv verket ganska stora och lägger sig som en skyddande hinna på ytan av huden. De är helt enkelt för stora för att ta sig ner i huden.
7. Det är bara om man bränner sig som risken för cancer ökar.
Att bränna sig ökar risken för hudcancer och det är extra farligt att bränna sig i unga år eftersom barns hudceller är extra känsliga. Men faktum är att ju mer sol huden utsätts för desto större blir risken för hudcancer.
Hur tar man bäst om huden efter en dag i solen?
En dag med sol och bad torkar ut din hud. Duscha bort saltvattnet så fort du kan. Smörj sen in dig med en återfuktande lotion eller en After sun-lotion. After sun-lotion lugnar och svalkar huden. Dessutom återfuktar de huden så att den håller sig mjuk och smidig och redo för en ny dag i solen.
Om du råkat bränna dig:
Låt huden vila ett par dagar om du bränt dig. Vill du gärna vara i solen, ta med något att täcka över den brända huden med. Om det svider på din brända hud så kan du badda med kylbalsam eller Aloe Vera gel. Och har du soleksem så kan du lindra med en receptfri hydrokortisonkräm. Och glöm inte att återfukta huden ofta. Smörjer du dig regelbundet så förlänger du dessutom den solbruna färgen.
* * *
Solskydd, 369 kr, L:a Bruket
Solskydd ansikte, 165 kr, Rituals
Anti-sand-mjölk, 259 kr, Vichy
SPF booster, 380 kr, Cicamed
Tan-mist, 359 kr, Filorga
Deluxe solskydd, 435 kr, Tromborg
Solskydd med anti-age, 250 kr, Biotherm
Svalkande gelé, 175 kr, La Roche Posay
Aloe Vera mousse, 149 kr, EVY Technology
Återfuktande lotion, 165 kr, Rituals