Hoppa till innehåll

Alpernas bäst bevarade hemligheter – 10 guldkorn du måste besöka

Bilder på olika guldkorn i Alperna.
Redaktionen

Ingen svensk har besökt lika många skidorter som alpveteranen
och researrangören Peffe Brzezinski. Nu plockar han russinen ur kakan och listar 10 alpina hemligheter du inte visste att du borde besöka.

1.  Gargellen | Österrike

Byn är ärligt talat rätt ointressant, men skidområdet gömmer en och annan hemlighet. Den allra bästa är smuggelturen över till Schweiz och Sankt Antönien och tillbaka via Madrisa, ett av Klosters skidområden. En genuin, snösäker skidort med fantastiska möjligheter till ski touring för nybörjare.

Stalltipset: Följ med på den guidade turen Madrisa Round Tour som ordnas varje vecka av skidskolan i Gargellen. En fin nybörjartur för dig som ännu inte provat på ski touring.

2. Morzine | Frankrike

Bönderna i byn kanske ångrar att de 1963 sålde marken på ett närliggande berg med förklaringen ça ne vaux rien – det är inte värt någonting. Platsen fick namnet Avoriaz. Ja, ni förstår … Det var inget smart beslut. ­Morzine har det bästa läget i ett av världens största skidområden, Portes du Soleil. Här finns mer pist­åkning än du hinner med på en vecka. I alla väderstreck. Kryddat med mängder av besöksvärda krogar. 

Stalltipset: Vill du spåra lössnö kan jag diskret tipsa om L-dalen med L-skogen som har mer skogsåkning än de flesta skidorter av rang. Dalen heter egentligen Chésery, men det är det ingen som vet. Starta var du vill mellan toppen på sittliften Foilleuse och Pointe de l’Au och kör mot nordväst. Hur du än åker kommer du ner på en blå pist som tar dig tillbaka till Morgins på schweiziska ­sidan av Portes du Soleils enorma liftsystem.

3. Erciyes | Turkiet

Turkiets i särklass bästa skidområde med 18 helt nya liftar ligger på östra sidan av en utdöd vulkan (3  864 meter över havet), 45 minuter från flygplatsen i Kayseri. Runt hörnet (80 kilometer) ligger det spektakulära Kappadokien där du kan bo i fyrstjärniga grotthotell och flyga luftballong över ett unikt landskap som är som gjort för mountainbike och vandring. Här finns allt du behöver och lite till för en upplevelserik intensiv långhelg.

Stalltipset: Åk dit när det politiska läget tillåter. Hajka upp på den sydöstra åsen så får du ett magiskt åk ner i kratern. 

4. Megève | Frankrike

Franska Alpernas kanske charmigaste by ingår i ett skidområde som är betydligt större än du anar. Totalt finns det 263 kilometer pistade nedfarter och dessutom tio krogar omnämnda i Guide Michelin. Gillar du cruising och kvalitetscarving så finns det oräkneliga backar att beta av. 

Stalltipset: Åk upp på Jaillet och vidare upp på Christomet omgivet av tre idealiska backar. Sedan åker du vidare till Jouty som brukar vara folktomt. Alla backar på Rochebrune-sidan har alltid bättre snö än de på Mont d’Arbois. Ett av de största åken går från toppen av Mont Joly ner mot granndalen Les Contamines. Ta med bergsguide. Missa heller inte jazzklubben Les 5 Rues som dagligen hyser artister av hög klass.

5. Borovets | Bulgarien

Bulgariens äldsta skidort började som kungliga jaktmarker vid foten av bergsmassivet Rila. Precis som i Åre finns en lågzon i skogen och en högzon med skidåkning på stora öppna ytor. Härifrån kan man limma på stighudarna och tura mot de högsta topparna. Allt är annorlunda och lite exotiskt och betydligt billigare. Vi befinner oss mitt på Balkan där maten och musiken är mustig. Bergen är vackra och skidåkningen går i blårött. Som gjort för den prismedvetne och vidsynte som inte räds spår av gamla Östeuropa.

Stalltipset: Huda upp mot den mytiska toppen av Rila med en bergsguide.

6. Espace Diamant | Frankrike

Ett av dessa unika skidområden som lever i skuggan av sina mer kända grannar; Chamonix, La Clusaz och Megève. Några små oansenliga byar som byggt ihop sina skidområden och skapat ett perfekt område om 192 km pist, för skidåkaren som gillar att åka på en spännande och annorlunda utflykt drygt en timme från Genève. Inte sällan åker jag och mitt sällskap i nästan tomma backar här. Några riktigt bra krogar förgyller besöket. La Ferme de Victorine eller La Belle Metaire är båda värda en omväg. 

Stalltipset: Åk dit när det dumpat, då är du garanterat ensam om snön. Sist åkte vi 20 åk innan vi träffade en (1) friåkande kollega.

7. Obersaxen | Schweiz

Nära nog omöjligt att hitta. Fyra små anspråkslösa byar som på något outgrundligt sätt byggt ihop sina liftar till ett stort dubbel-w. I den bortre, västra delen av systemet finns fina möjligheter till att hitta orörd snö. Inte särskilt brant och därför sällan lavinfarligt. 

Stalltipset: Åket från Piz Sezner ner till postbusshållplatsen Tobel skulle nog kunna klassas som legendariskt.

8. Oga | Italien

Ett av de minsta skidområdena i Alta Valtellina. Ytterligare ett ställe med obegripligt många namn däribland Happy Mountain, San Colombano, Oga och Isolaccia. De två sista är byar i var sin ända av skidområdet som numera ingår i Bormios och Alta Valtellinas gemensamma liftkort. Åken från toppen av Dosso le Pone är alla värda en omväg. Både väster och öster om berget finns långa, fina och spännande åk. 

Stalltipset: Husmanskosten på Albergo al Forte är den perfekta skidåkarlunchen.

9. Les Sybelles | Frankrike

De franska Alpernas fjärde största skidområde är okänt för de flesta och för mig är det en gåta. Här finns stor åkning på hög höjd. Bo i La Toussuire eller St Sorlin d’Arves. Småskaligt och ganska charmigt trots att stadsarkitekten var tjänstledig under byggnationen.

Stalltipset: Skulle jag bara välja en lift i hela Alperna skulle det nog bli Trois Lac. Håll skiers right på framsidan och lilla åsen på baksidan lämnar mycket att upptäcka. Missa inte heller backarna ner mot Bottier. Vallée Perdue bör du åka med bergsguide.

10. Westendorf | Österrike

Det var här allt började med skidskolebacken som slutar vid kyrkan med lökkupol. Enligt rykten har den fostrat flest nybörjare i hela Alperna. Den gulliga lilla byn där nästan alla hus erbjuder Bed & Breakfast inrymmer 3  500 öppna och sympatiska men synnerligen bofasta invånare. Westendorf är granne med Kitzbühel och ingår numera i Österrikes största skidområde Ski Welt.

Stalltipset: De bästa backarna ligger kring Fleiding. Missa inte den ekologiska restaurangen OSL som bara serverar kött från egna kor. Fortsätt förbi dalstationen på sittliften så är chansen stor att du hittar ospårat. Följ rodelvägen tillbaka till Schrandlhof. Ät lunch och ta rodelbussen tillbaka till liften.

Artikeln publicerades först i Åka Skidor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.