Hoppa till innehåll

Bästa plånboksalternativen: Här hittar du världens billigaste skidorter

Skidåkning i serbiska orten Kopaonik.
Karin Wimark

En ny undersökning har jämfört 30 skidorter i världen. Billigast? Då får vi blicka mot Östeuropa.

Nu har världens billigaste och dyraste skidort korats. Undersökningen, signerad i valutaföretaget Forex, har jämfört vad det kostar att semestra i en vecka på 30 skidorter i världen, inklusive liftkort, hyra av utrustning, boende och måltider för två personer.

Topp tre billigaste skidorterna finner du i centrala och östra Europa – destinationer som växer i popularitet inte minst för den som vill njuta av en skidsemester för rimlig peng. Årets billigaste skidresmål är den serbiska skidorten Kopaonik, som ofta jämförs med norska Trysil. Här kostar en skidvecka kostar nästan 40 procent mindre än en vecka i svenska Sälen. Andraplatsen går till Zakopane i Polen och tredje till bulgariska Bansko.

En veckas skidresa i Kopaonik i Serbien kostar nästan 40 % mindre än en veckas semester i svenska Sälen. Foto: Getty Images

Kopaonik beskrivs som en familjevänlig skidort med 49 liftar och 69 pistade backar. Vill du du supa in italiensk skidkultur och italienska skidbackar till hyfsade priser går resan till Champoluc i norra Italien. Svenskt då? Sälen kvalar in på niondeplats, strax före Hemsedal i Norge.

Topp 10 billigaste skidorterna i världen

Har du hört talas om skidorten Bansko i Bulgarien? Ett bra budgetalternativ för vintersemestern. Foto: Getty Images

Topp 10 dyraste skidorterna i världen

Absolut dyraste skidorten finns i Kanada, rättare sagt Whistler med ett index på 275. På andra och tredje plats hittar vi Val d´Isére i Frankrike (231) och Jackson Hole i USA (218).

Kandensiska skidorten Whistler hamnar inte helt otippat högst på listan över dyra skidresmål. Foto: Getty Images

Om undersökningen:

Sammanställningen visar snittkostnader för bland annat hotell, mat, liftkort och hyra av skidutrustning för två personer under perioden 12 februari till 10 mars 2024. Uppgifterna om hotellpriser kommer från Booking.com. Se alla 30 skidorter som var med i undersökningen här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.