Amerikanska armén har räknat ut ultimata tiden för att dricka kaffe

Nu har amerikanska militären tagit fram en algoritm som visar mängden koffein du behöver på en dag - och vid vilken tid du borde få i dig det för maximal effekt.

| Foto: Pexels  |  Publicerad 2018-06-07 09:49  |  Lästid: < 1 minuter

Är du en kaffeälskare som behöver ditt morgonkaffe för att piggna till, men som då och då tänker att du borde dra ner på ditt intag? Tänk om du kunde dra ner på kaffet men samtidigt bli piggare? Nu har forskare på Amerikanska armen hittat en modell som kan göra detta möjligt.

I studien, som publicerades den 28 maj i Journal of Sleep Research, har forskarna tagit fram en algoritm som, med hänsyn till människors sömnmönster, kan identifiera hur mycket koffein de ska konsumera och när, för att uppnå maximal pigghet.

Forskarna fann att genom att använda denna algoritm kunde de förbättra människors prestation på uppgifter som krävde uppmärksamhet med upp till 64 procent – även om människor konsumerar samma totala mängd koffein som de gjorde tidigare.

Studien fann också att man kunde följa algoritmens doseringsschema för att minska sin koffeinförbrukning med upp till 65 procent och fortfarande uppnå samma prestationsnivå.

– Vi utvecklade algoritmer som tillåter oss, på individuell nivå, bestämma när och hur mycket koffein vi behöver för att uppnå högsta prestanda vid den önskade tiden, säger författaren av studien Jaques Reifman.

Arbetet är i nuläget utvecklat för militären men i slutändan hoppas Jaques Reifman att fler ska kunna ta del av algoritmen. Han tror till exempel att den kan vara bra för en student som ska skriva ett viktigt prov eller i arbeten som kräver mycket uppmärksamhet.

Bild: IBL

Källa: Live science 

Artikeln publicerades först på MåBra.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-07 16:50