Hoppa till innehåll

Dricker du grönt te? Då visar forskning att du lever längre

Kopp med Grönt te i.
Markus Aamisepp

Te-fantaster lever i regel också mer hälsosamma liv än icke-tedrickare.

Det finns två typer av människor – de som ingår i det folkhemska pulverkaffe-halsandet på morgonkvisten samt de som tänder en rökelse och avnjuter en kopp grönt te iklädda en morgonrock från Yasuragi.

Nu visar det sig – inte helt otippat – att grönt te är jättenyttigt. Och nej, det handlar inte om att du bara blir lite piggare och får dina kolesterolvärden sänkta. Den gröna drycken är så pass hälsosam att du till och med kan utvinna fler år av jordlig tillvaro av att inmundiga den.

Forskare har i en ny studie undersökt fler än 100 000 kinesiska vuxna människors hälsa över en sjuårsperiod där det visade sig att personer som frekvent drack grönt te hade längre förväntad livslängd. När de te-drickande studieobjekten var femtio år fyllda förväntades de leva ett helt år längre än de som drack te mer sällan eller inte alls. I studien fann de även att de som drack grönt te åtminstone tre gånger i veckan inte hade lika stor risk att drabbas av en hjärtattack eller stroke.

Det är inte helt otippat att den brittiska skådespelaren och Batman-butlern Michael Caine gillar te.

Det är inte första gången forskarna satt tänderna i de potentiella positiva effekter grönt te kan bringa. Genom åren har rapport efter rapport länkat drycken till hälsosamma kolesterolvärden och vikt, lägre risk för hjärtsjukdomar samt vissa typer av cancer.

Men det kan faktiskt vara så att det inte är själva drycken som agerar som något slags supermedikament. Studier har även visat att te-drickare i stort har mer hälsosamma dieter än de som inte förtär bladdrycken.

Så nu finns det väl inte mycket mer att göra än att besöka en (gärna new-age-inspirerad) tebutik och bunkra upp för att överleva lite längre än resten av Sveriges dekadenta, kaffedrickande befolkning.

Källa: WebMD

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.