Annons
Annons

Dricker du också kaffe helt fel tid på dygnet?

Börjar du dagen med en kopp kaffe? Då borde du verkligen lägga om dina vanor.

cafevik

vanner dricker kaffe

Tidig morgon. Mobilklockan skriker som en tokig och du önskar att du var ekonomiskt oberoende så du slapp gå upp.. Istället häller du i dig tre koppar kaffe för att palla tröttheten. Men är det verkligen så smart?

Annons

Nej, faktum är att en tidig kaffe kan göra dig bra mycket tröttare i längden. I en video från youtubekontot AsapScience förklaras varför.

Kroppens dygnsrytmsystem utgår, grovt sett, från ett 24-timmarsdygn. Detta styr stresshormonet kortisol, som utsöndras precis vid uppvaknandet och som gör dig piggare – det fungerar lite som kroppens eget koffein. Nivån av kortisol når sin peak mellan klockan 08 och 09. Kortisolet gör dig pigg i ungefär en timme, sen blir du tröttare.

Gilla Cafe.se på Facebook

Om du dricker kaffe omedelbart på morgonen får det inte alls samma effekt. Dessutom bidrar du till att höja din egen tolerans för koffein. Din kropp kommer behöva ännu mer kaffe för att bli pigg! Ett rätt risigt beroende, eller hur?

Om du istället väntar en timme, när kortisolnivån är lägre, kommer kaffet fungera mycket bättre. För att vara på den säkra sidan, drick inte heller kaffe mellan 12-13 och 17.30-18.30, tider då du också har ett högt kortisolvärde.

Så nu ser vi alla till att inte dricka kaffe imorgon bitti, eller hur?

Mer läsning!

Därför blir du trött av att snooza – så här ska du göra istället

Så ska du äta för att somna snabbare

 

 

 

Annons

Dela (30)
TweetaLaddar