Är broddar bara skitfult eller vinterns räddning?

Broddar

Tillsammans med Cafés modenestor Daniel Lindström reder vi ut om broddar funkar eller om det finns bättre alternativ.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-02-05 14:15  |  Lästid: 2 minuter

Nu är vintern kommen, nu är vintern här, lite kall och mulen men ändå så kär. Så är det, snökaosvintern är här, varje lårbenshals bane. Varje steg du tar utanför dörren kan bli det sista du tar – på ett tag. Snön har förstås sina estetiska fördelar. Ett steg utanför dörren så är man mitt i världens största bomullsvärld, eller skumparty om man så vill. Men fan i helvete, måste man ta ett kort från pensionärernas lek för att ta sig fram helskinnad till systemet?

Pensionärkortlekens självklara vinteress är såklart broddarna. Detta gudsförgätna sattyg till rem som bara består av funktion. Inget tjafs – bara funktion.

Vikingabroddar. Foto: Historiska

Dessa små livräddare har varit ett hjälpmedel mot den svenska dödshalkan sedan vikingatiden (nu lärde du dig något nytt) och har på senare tid främst kommit att förknippas med den äldre delen av befolkningen, inte vikingar alltså men baby boomers.

Broddarna är kanske inte den snyggaste accessoaren men visst borde de gå att bära upp på något sätt eller finns det andra snyggare hjälpmedel mot halka? Det finns bara en man som kan svara på det – Cafés modeguru Daniel Lindström

Med tanke på dödsfaran varje steg utanför dörren innebär, är brodden vinterns viktigaste accessoar?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns så mycket bra skor med rejäla sulor ämnade för vinterunderlag som är bättre än att hålla på och ta på och av såna där. I Sverige finns det bra kängor i varje sportaffär.

Vad är problemet med broddar då?

– Det främsta problemet med broddar är ju att den typen av skor du sätter dom på oftast är en låg sko och låg sko vill du ändå inte ha nu.

Finns det någon brodd du skulle kunna tänka dig?

– På NK Sport har jag sett en variant från Vibram som jag varit lite sugen på eftersom jag springer mycket. De känns mer hi-tech men är nog mest gjorda för löparskor.

Portabel sula från Vibram. Foto: Vibram

Cowboy-stilen var ju rätt het förra året, är brodden 20-talets hälsporrar?

– Ha ha, nä det tycker jag inte och vi kommer inte få se några broddar från Louis Vuitton heller.

Nähä, har du något tips på bra skor istället?

– De här skorna jag har på mig nu älskar jag. Terrex heter dom, en linje från Adidas som är mer vintersport eller hiking och de är så jäkla bra. De är som strippad känga men ändå med Gore-Tex och en rejäl sula. Vinterns bästa sko!

Vinterns bästa sko enligt Daniel Lindström. Foto: Adidas

Vad ska nu alla modemedvetna far- och morföräldrar säga när broddar inte anses bra, eller åtminstone fint, nog? Ja, ja vi andra får väl snöra på oss Adidas-kängor istället och vandra stadigt genom februari.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-02-05 14:22