Hoppa till innehåll

Adidas och Allbirds släpper extremt miljövänlig löparsko

Allbirds och Adidas nya löparsko
Tom Cehlin Magnusson

Målet är att göra göra en löparsko utan fotavtryck (koldioxidavtryck, alltså).

Skojätten Adidas slog sig nyligen ihop med uppstickaren Allbirds med målsättningen om att ta fram marknadens mest hållbara sko. Resultatet är en löparsko vid namn Futurecraft.Footprint där varje sko har ett koldioxidavtryck på endast 2.94 kg (att jämföra med en genomsnittssko som har ett avtryck på 12.5 kg).

Allbirds gör skor med en enkel design där tanken är att lägga tid på att hitta en tillverkning som inte tär på miljön. Målet är att vara nitiska i hela produktkedjan. Från idé till färdig produkt granskar man varenda detalj för att försäkra sig om att varken människor, djur eller miljö tar skada. Deras enkla sneakers har också kallats för världens mest bekväma sko av Time Magazine.

– Vi behöver hitta nya affärsmodeller, nya innovationer och nya sätt att arbeta tillsammans. Vårt partnerskap med Adidas är ett exempel på det. Det senaste året har våra team arbetat hårt för att skapa en sko med så nära noll koldioxidutsläpp som möjligt. Resultatet är ett spännande steg framåt och förhoppningsvis ett exempel för andra att följa, säger Tim Brown som är medgrundare av Allbirds.

Skon är baserad på Adidas Lighstrike-sula och använder sig av Allbirds SweetFoam-teknik gjord på sockerrör. Resten av skon är gjord i återanvänd polyester och tencel.

– Vi försökte hålla det minimalistiskt inte bara i materialval utan även i konstruktionen, vi behöll bara vad vi verkligen behövde för att skon skulle behålla sin prestationsförmåga, säger Florence Rohart som är senior footwear designer på Adidas.

Futurecraft.Footprint släpps inledningsvis i 100 par för Adidas Creators Club-medlemmar i maj, innan skon återkommer i en begränsad upplaga i höst.


Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt King Magazine.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.